Kolejny przypadek komercyjnej natury KK oparty o wiarę.
KK narzuca, że przyczyną zaburzeń psychicznych pacjenta jest podskórny diabeł i jedynym lekarstwem na to schorzenie jest krzyż, kropidło z wodą święconą i egzorcystyczny spektakl.
A może w uleczeniu zaburzeń psychicznych pacjenta pomogłaby szklanka zwykłego kwaśnego mleka
Tu chodzi o pieniądze. One szczęścia nie dają, ale zakupy tak.
Czy na tę usługę zostaje zawarta umowa kupna-sprzedaży? Czy jest możliwość odstąpienia od zakupu? Czy jest gwarancja lub rękojmia na wykonaną usługę?
Wyglada na to, ze Lem byl nie tylko futurologiem, ale i prorokiem?
Ja od opieki to mam Aniola Stróża, ktore to stworzenie leniwe nieco (jaki pan taki kram ), ale konkurencji na swoim podwórku nie lubi. A i w utrzymaniu, w przeciwienstwie do biskupów tani…
W ilości oficjalnych egzorcystów Polska jest w Europie na podium, za Włochami.
I czy wystawiają paragony lub fv
A ja myslalam, ze Hiszpania? Ale mozliwe, że nie, bo tu maja powazna konkurencje w postaci wróżbitów szarlatanów od tarota tez oficjalnych. Bo to dzialalnosc gospodarcza przecież.
Hiszpania ma pierwsze, ale juz poza podium…
To kto trzecie? Francja? Podejrzewalabym Grekow, ale to prawoslawie i nie wiem czy oni tam taki "urząd " mają?
Trzecie ma Wielka Brytania, dane są z 2018 roku. Z Grecji brak danych. Moze nie ma ich wcale?
Wielka Brytania? Anglikanizm ponoc egzorcystow przewiduje, ale w formie mniej rozbudowanej i bardzo kontrolowanej? Bo katolikow to tam raczej niewielu? Moze maja wieksze problemy z demonami niz gdzie indziej?
A doczytalam, w prawoslawiu demony wypedza sie modlitwą. Egzorcystow jako takich nie ma.
Gorzej jest z protestantyzmem typu lekko sekciarskiego, religii charyzmatycznych - ale oni tam zlo widza wszędzie.
Ale chyba oprócz Polski w żadnem kraju nie ma egzorcyzmów salcesonem? Z parą skarpetek w bonusie…
Egzorcyzmy odprawiane są bezpłatnie.
A przed odprawieniem egzorcyzmów w kościele katolickim księża kierują najpierw do psychiatry, ale żeby to wiedzieć trzeba się troszkę głębiej zainteresować niż news w jakimś artykule.
Sa egzorcysci i ludzie za takich sie podajacy…
Kwestia opętania?
Tak do konca nie wiemy co ludziom na pewnym etapie może się pod kopula namieszać.
I na to nic nie pomoze, ani psychiatra, ani inny szaman…
Wszystko prawda, ale w Kościele Katolickim egzorcystami mogą być tylko księża, a temat dotyczy tej instytucji.
Czy egzorcystow lub ich odpowiednikow w ogóle?
To juz musialby ustalic autor pytania czyli @Devil .?
Żydowski dybuk to co prawda nie diabeł, czy demon, choc zachowuje sie podobnie, ale instytucja rabina egzorcysty istnieje i nie kazdy moze nim być.
Wystarczy być ateistą a żaden szatan Cię nie opęta. Ta przypadłość dotyczy niemal wyłącznie katolików i to tych najbardziej wierzących.
Pamiętam aferę jak chodziłem do podstawówki. Szkoła zaczęła się dowiadywać dlaczego koleżanka z klasy niżej przestała chodzić do szkoły. Okazało się że mamusia dewotka zaczęła upatrywać w wszystkim szatana. Podobno leczyła dziewczynę z okresu za pomocą wody święconej i modlitwy.