Mam podłogę drewniną, polakierowaną, lakier się w połowie złuszczył. Czy nale zy ją myć mopem czy lepiej odkurzczem? Pod zniszczony lakier może dostawać się wilgoć.
Mopowanie będzie sprawiało, że odsłonięte drewno będzie “pracowało” i lakier będzie schodził intensywniej. Oczywiście nie będzie to jakaś totalna demolka lakieru, niemniej w dłuższej perspektywie czasu będzie większa utrata lakieru w porównaniu z metodami czyszczenia na sucho.
Ja swoją dopieściłam i sama lakierowałam nie żałując na lakier. Opłaciło się.
Jaki to jest rodzaj lakieru i drewna? Parkiet?
Jeśli zaczelo sie łuszczyć to zedrzec do końca i na sucho.
Tak, najpierw najlepiej scyklinować. Papierem ściernym to by byla męka, nawet jak masz pokój maleńki.
Drewno żyje
Pogłaskać i oswoić
Do przesunięcia mebli?
Życzliwi sąsiedzi
Sama nie scyklinujesz. Firma która to zrobi przestawi też meble. Tylko to co nie co kosztuje.
można też wypożyczyć cykliniarkę xhyba, ale jak masz wiele razy cyklinowane, ale miękki rodzaj drewna, to trzeba umieć, żeby na amen nie scyklinować. A poza tym strasznie się pyli wtedy mimo worków…
Sama nie wycyklinuje. Cyklinowanie to nie wszystko co trzeba zrobić. Zresztą trzeba by było wypożyczyć 2 cykliniarki, kupić specjalne papiery do nich , no i te maszyny dość bardzo wymagają tężyzny fizycznej.
U mnie była ładna drewniana podłoga. Ale po przeliczeniu koszów taniej wyszło zerwanie i położenie paneli. Można też położyć panele na deski i to jest najtańsza opcja.
Też o tym myślalam…
w takim razie posadzki sa praktyczniejsze?
cyklinowanie? przy odrobinie cierpliwosci sie da zrobic, gorzej z przestawianiem mebli
co do ceny? do ustalenia - ale nie po kosztach.
a moze starym systemem? mala maszynka?
owszem praca przy cyklinowaniu jest meczaca, sa maszyny i trzeba je obsługiwać, ciezkie - a jeszcze dobierz odpowiednie ostrze do rodzaju drewna
Można zrobić półśrodkami - podróbka niezależnie od efektu parkietu, jak czas pozwoli i kasa. Podłoga za długo nie była konserwowana, a maksymalnie wykorzystana w czasie, i to się zemściło. Uprzedzić sąsiadów że będzie remont. Złuszczony lakier trzeba mechanicznie usunąć do zwartej konsystencji / najprostsza froterka i gruby papier / 40 - 60 /da radę, cykliniarka działa podobnie ale ma większą wydajność, odkurzyć i zagruntować kilka razy po przeschnięciu / lakier i delikatny szlif drobnym papierem pomiędzy warstwami gruntu. Odradzam na bazie utwardzaczy / smród i ból głowy. Na zlecenie klienta cuda się robiło