Inni tacy sami.
O błędach w edukacji i wychowaniu nauczyciele mówią od 20 lat! Nikt nie reagował na kolejne zgłaszane problemy, niespójności. Teraz to już tylko zbieramy żniwo zagłaskiwania dzieci. Wystarczy porozmawiać z rekruterami do pracy. Książkę można by napisać na temat zgłaszanych błędów i ich obecnych skutków. Co jeden minister to lepszy
No to niech dołączą nauczyciele! Lekarze też i pielęgniarki!!! Przedtem wszystkich olano!
Ale temu nie o to chodzi! Błędy edukacyjne i wychowawcze wżerają mi się w oczy i uszy…
PiS wzial sie na monopolizowanie Boga?
To nie stalinizm. To kontrreformacja. A czym poprzednia sie dla Polski skonczyla?
Ja już dołączałam, podpisywałam, reprezentowałam - jak grochem o ścianę - bez względu na to, jai to był rząd. Minister Kluzik- Rostrowska, mówiąc kolokwialnie, “olała” mnie osobiście. Mam dość polityki i użerania się z czymś, co jest niereformowalne.
Czyli już wszystko jasne.
Więcej religii, historii Polski (Smoleńsk, wyklęci, zdrajca Wałęsa, cud nad Wisłą, JP2). Także powrót do kar cielesnych.
I obowiązkowa matura z religii!
Akurat historii powinno być więcej. JEDNA godzina w tygodniu, przy 2 godzinach religii to kpina. Nie mówiąc już o 4 godz w-f w wiejskich szkołach, gdzie dzieci ćwiczą na brudnych korytarzach (brak szatni i sali gimnastycznej) przeszkadzając innym w lekcjach :(((
Zapomniales o obowiazkowych medalikach na szyi i dzienniczku obecnosci na niedzielnych mszach.
Były już takie pomysły, na szczęście BYŁY. Choć tak naprawdę, to rzeczywiście “matura, to bzdura” ;(
Skoro jest to wywiad dla RM to musi byc taki a nie inny.Gdyby byl inny,w ogóle by nie zaistnial a ten.towarzysz mialby drzwi zamkniete w Toruniu.
Zanosi sie na to ze to wyjatkowo złosliwa kanalia ale poki co,gorsza i to znacznie,byla ta która wywołała anarchie pod tytulem"reforma" i zwiala do Brukseli.
Ten jeszcze nie miał czasu wykazać się, jak to uczyniła ta która zwiała. Ale spoko, jeszcze nam pokaże.
Obawiam sie, ze za duzo nie pokaze.
Balagan w szkolnictwie jest taki, ze nie wiadomo czy w przyszlym roku matury beda.
Nie mowiac juz o wystawieniu swiadectw.
Chyba, ze uda sie je wydrukowac na czystej stronie sasinowych kart do glosowania. W ramach recyklingu.
Czym ten nowy różni sie od starego? Od Zalewskiej, Giertycha, ministra Łapińskiego który skasował kasy chorych, od Kaczyńskiego i innych. Dla nich przeszłość nie istnieje, świat rozpoczyna sie od momentu ich zaistnienia i oni muszą go pokierować na te prawowite tory. Każdy ma na celu rewolucję miast ewolucji. Rewolucję swojego imienia trzeba wpisać w karty historii.
Dodam do listy:
Mirosław Hendke - który nie wiedział ile zarabia n-l, dopiero siostra mi powiedziała
Joanna Kluzik-Rostkowska - która powiedziała delegacji nauczycieli, że nie ma czasu na rozmowy płacowe? Pozwolę sobie zacytować: “Zwariowaliście? Teraz? Teraz zbliżają się wybory, ja nie mam czasu”.
Stelmachowski - grożący nauczycielom laską? Tylko tyle pamiętam z jego “dokonań”.
Wiatr - wprowadzający komunistyczne treści do programów?
Giertych - Ogłaszający żałobę narodową po samobójczej śmierci uczennicy? Czy ubierający szkoły w mundurki? To były ogromne koszty dla szkół i rodzin uczniów i ogromne przewałki przy przetargach.
Który najlepszy? Najgorszy?
Najgorsza ze swa arogancja i klamstwami wielokrotnie powtarzanymi,byla uciekinierka,Zalewska.
Ale to towarzysz Wiatr wykazal sie najbezczelniejszym komentarzem bedącym wlasciwie przykladem bezprecedensowego chamstwa,gdy piastując swoj urząd,stwierdzil ze tylko jacyś wyjatkowi naudacznicy trafiają do nauczycielstwa.
A mundurki w Anglii i to przed sezonem,nie kosztują prawie nic a sklepy są przepelnione.Wiec to nie Giertych mial zly pomysł na szkole a kolejne rządy mają bardzo zle pomysły na państwo.
Trudno mi polemizować w sprawie mundurków, bo sytuację z angielskiej oświacie znam, ale sprzed 20 lat. Mundurki nosili uczniowie szkół prywatnych, elitarnych i to był dla nich powód do dumy. Szkoły publiczne nie miały swoich wzorów mundurków.
Pomysł Giertycha sprowadził się do tego, że każda szkoła państwowa miała opracować swój wzór mundurku, wzór ten musiał być zatwierdzony przez RR, następnie trzeba było zrobić wycenę, ustalić warunki, ogłosić przetarg i wyłonić zwycięzcę “konkursu” . Rodzice mundurki zakupili (z wielkimi oporami), a po roku powędrowały do koszy, bo już nie były wymagane. Znam dwie poznańskie pracownie krawiecki, które zarobiły na tym pomyśle krocie. Chyba przewidziały, że te mundurki będą obowiązkowe tylko przez rok, bo szyły z takiego własnie materiału
P.s.
U mnie na wsi kobieta zarejestrowała działalność (podstawowy wymóg) w tydzień, co wtedy było wyczynem, ale i tak przegrała z firmą poznańską, bo, naiwna, chciał szyć z dobrego, trwałego materiału. A w państwowych przetargach wygrywa się tylko ceną (tak jest zresztą do dziś).
Jak ja tego człowieka nie mogę…myślałam, że Basia Nowak (małopolska kurator oświaty) jest wybitna (czytaj: wybitnie po****na), a PiS wyciągnął z kapelusza kogoś 10 x gorszego…
Już mi go szkoda komentować, ale skok ciśnienia, jak jego rewelacje słyszę lub czytam, jeszcze pozostał