Czy Tarantella jest muzyką włoską, czy raczej muzyką sycylijskiej mafii? Pytam, bo byłem jakiś czas temu na polsko-włoskim ślubie i Tarantella była grana. A fryzjer mojej żony prawdziwy Włoch) nawet się pytał czy na ślubie była grana Tarantella, jakby to było ważne…
A tak na marginesie, kto może dorównać Marlonowi Brando? Król westernów, pułkownikowi Kurtz (krótki!), ostatniemu Tango i doktorowi Moreau? Nawet moi dwaj ulubieńcy, którzy wystąpili ostatnio w filmie “Irlandczyk” się nie umywają!
Doktorem Moreau bym sie raczej nie chwalil…[filmem]
Kazdy kraj ma swoja muze.Mniej lub bardziej kladzie na to nacisk.Dla mnie to raczej folk ale oni sami woleli Sinatre:))
Dla mnie wyspa dr Moreau była w pewnym sensie filmem nowatorskim. Brando nie bał się wyzwań. Ostatnie Tango jest tego najlepszym przykładem. A wyspa? Po prostu obnażała “ludzką” naturę ![]()
Wyzwań się pewnie nie bał, ale w całym filmie nie usłyszysz ani razu słowa “mafia” mimo, że film tylko o niej …
Z tego co wiem to wloski taniec. A czy ktos go wrobil w uslugi mafii to nie wiem!!!
Wiki donosi, że to ludowy taniec z Neapolu, nazwa pochodzi od pająka tarantuli, według wierzeń taniec miał leczyć z jadowitego ukąszenia.
Z Neapolu technika taneczna rozprzestrzeniła się po całych Włoszech, tworząc swoje lokalne odmiany.
Tutaj więcej.
Jest jeszcze jedna wersja odnośnie tego tańca, Że, niby ten taniec imituje ruchy człowieka ukąszonego przez tarantulę. Tymczasem ten pająk, aż tak silnego jadu nie ma, żeby zabić człowieka. Tak, gdzieś, kiedyś wyczytałem, bo osobiście, to nie znam się na jadach, chociaż druga moja teściowa jadowita była. ![]()
W linku jest to wszystko opisane ![]()
Moja druga teściowa też?
![]()
Nie, jej na szczęście dla Ciebie tam nie ma ![]()
No to juz nie musze tlumaczyc
Tanczy sie to swietnie. Tanczylismy w grupie
@birbant
O tej drugiej wersji tez slyszalam. A nawert o trzeciej, ze jest to ucieczka/obrona przed tarantgulla i o czwartej (nasladowanie rzekomych ruchow tarantulli) Ktorra wersja prawdziwa?
Moze po trochu wszystkie