Daj gościowi lajka jak obejrzysz bo mu się należy
Widziałem w proponowanych ten wykład, ale go nie oglądałem osobiście
No i jak wrażenia po obejrzeniu w kinie 9D?
Jeszcze nie obejrzałem Obejrzę może jutro jak będę miał czas
Ja już z dziesięc razy oglądałem.
Włączałem sobie jak szedłem spać, rejestrowałem max pół godziny, budziłem się na końcówkę i znowu szedłem spać.
Dzisiaj chyba pierwszy raz całość obejrzałem.
Ale to jakby in plus dla doktora bo przeważnie po obejrzeniu kilku minut mam ochote jepnąć telefonem o ścianę
A jak słyszę cos w rodzaju:
“Czy polacy pochodzą od wikingów” to staram się szybko wyłączyć żeby nie rzucać
To co ja czytałem wczoraj to dowiedziałem się, że po upadku cywilizacji mykeńskiej starożytni Grecy nazywali następny rozdział wiekami ciemnymi … Takie mini średniowiecze …
A pierwszym powstałym miastem-państwem po upadku cywilizacji mykeńskiej były Ateny i podejrzewam, że to nie przypadek, że Ateny są nadal największym miastem Grecji …
I tutaj pytanie do @birbant … A raczej dwa:
Po pierwsze co było stolicą lub stolicami Macedonii (tej starożytnej - o żaden kraj Macedonia oczywiście nie pytam) …
Po drugie kto zniszczył miasto Sparta ? Rzymianie ?
Chociaż istnieją dowody na prawdziwość tej hipotezy
To co ja czytałem wczoraj to dowiedziałem się, że po upadku cywilizacji mykeńskiej starożytni Grecy nazywali następny rozdział wiekami ciemnymi … Takie mini średniowiecze …
A pierwszym powstałym miastem-państwem po upadku cywilizacji mykeńskiej były Ateny i podejrzewam, że to nie przypadek, że Ateny są nadal największym miastem Grecji …
I tutaj pytanie do @birbant … A raczej dwa:
Po pierwsze co było stolicą lub stolicami Macedonii (tej starożytnej - o żaden kraj Macedonia oczywiście nie pytam) …
Po drugie kto zniszczył miasto Sparta ? Rzymianie ?
Już rozumiem, że Tuska nie lubisz Bo o ile się nie mylę to Tusk …
No to może ja spróbuje ci odpowiedzieć.
Stolicą macedoni była zdaje się Pella.
A królem, który uczynił z niej potęgę militarna był filip któryś tam.
Aleksandra zwanego potem wielkim kształcił między innymi Arystoteles i prawdopodobnie wsadzali sobie siusiaki do buzi i pupy
Aleksander w młodym wieku ujarzmił ogiera bucefała prawdopodobnie wsadzjąc mu w zad siusiaka.
Więź między nimi rzetrwała aż do śmierci bucefała podczas bitwy z jakimiś cyganami w indiach
I ci cyganie mieli słonie bojowe i one chyba zbałamuciły bucefała czy coś.
Wtedy więź między bucefałem a aleksandrem uległa rozerwaniu na skutek czego bucefał popełnił samobójstwo sarrisą
Sarissa to taka pięciometrowa wykałaczka
O właśnie … Pella … Też mi się kojarzy … Pytanie tylko czy zawsze to Ona była stolicą Macedonii ?
EDIT: Pytanie czy Pella to nie dzisiejsze Saloniki, a więc drugie największe miasto współczesnej Grecji ? …