Temat wydzielony - spam przy okazji Atlantydy

1 polubienie

Daj gościowi lajka jak obejrzysz bo mu się należy

Widziałem w proponowanych ten wykład, ale go nie oglądałem osobiście

No i jak wrażenia po obejrzeniu w kinie 9D?

Jeszcze nie obejrzałem :wink: Obejrzę może jutro jak będę miał czas :confused:

1 polubienie

Ja już z dziesięc razy oglądałem.
Włączałem sobie jak szedłem spać, rejestrowałem max pół godziny, budziłem się na końcówkę i znowu szedłem spać.
Dzisiaj chyba pierwszy raz całość obejrzałem.

1 polubienie

Ale to jakby in plus dla doktora bo przeważnie po obejrzeniu kilku minut mam ochote jepnąć telefonem o ścianę

A jak słyszę cos w rodzaju:
“Czy polacy pochodzą od wikingów” to staram się szybko wyłączyć żeby nie rzucać

2 polubienia

To co ja czytałem wczoraj to dowiedziałem się, że po upadku cywilizacji mykeńskiej starożytni Grecy nazywali następny rozdział wiekami ciemnymi … Takie mini średniowiecze …

A pierwszym powstałym miastem-państwem po upadku cywilizacji mykeńskiej były Ateny i podejrzewam, że to nie przypadek, że Ateny są nadal największym miastem Grecji …

I tutaj pytanie do @birbant … A raczej dwa:

Po pierwsze co było stolicą lub stolicami Macedonii (tej starożytnej - o żaden kraj Macedonia oczywiście nie pytam) …

Po drugie kto zniszczył miasto Sparta ? Rzymianie ?

Chociaż istnieją dowody na prawdziwość tej hipotezy

To co ja czytałem wczoraj to dowiedziałem się, że po upadku cywilizacji mykeńskiej starożytni Grecy nazywali następny rozdział wiekami ciemnymi … Takie mini średniowiecze …

A pierwszym powstałym miastem-państwem po upadku cywilizacji mykeńskiej były Ateny i podejrzewam, że to nie przypadek, że Ateny są nadal największym miastem Grecji …

I tutaj pytanie do @birbant … A raczej dwa:

Po pierwsze co było stolicą lub stolicami Macedonii (tej starożytnej - o żaden kraj Macedonia oczywiście nie pytam) …

Po drugie kto zniszczył miasto Sparta ? Rzymianie ?

1 polubienie

Już rozumiem, że Tuska nie lubisz :wink: Bo o ile się nie mylę to Tusk …

O

1 polubienie

@honotu Ty jeszcze tu?

.ho no tu.

:martial_arts_uniform:

1 polubienie

No to może ja spróbuje ci odpowiedzieć.
Stolicą macedoni była zdaje się Pella.
A królem, który uczynił z niej potęgę militarna był filip któryś tam.
Aleksandra zwanego potem wielkim kształcił między innymi Arystoteles i prawdopodobnie wsadzali sobie siusiaki do buzi i pupy

1 polubienie

Aleksander w młodym wieku ujarzmił ogiera bucefała prawdopodobnie wsadzjąc mu w zad siusiaka.
Więź między nimi rzetrwała aż do śmierci bucefała podczas bitwy z jakimiś cyganami w indiach

I ci cyganie mieli słonie bojowe i one chyba zbałamuciły bucefała czy coś.
Wtedy więź między bucefałem a aleksandrem uległa rozerwaniu na skutek czego bucefał popełnił samobójstwo sarrisą

Sarissa to taka pięciometrowa wykałaczka

O właśnie … Pella … Też mi się kojarzy … Pytanie tylko czy zawsze to Ona była stolicą Macedonii ?

EDIT: Pytanie czy Pella to nie dzisiejsze Saloniki, a więc drugie największe miasto współczesnej Grecji ? …