Temat wydzielony - spam przy okazji Atlantydy

Ale Ty wariacie wertuj…
Możesz spróbowac przeczytać biblie w grece albo w innym oryginale pomijając, że to była tradycja przekazywana ustnie coś jak głuchy telefon.
No ale nic

2 polubienia

Czy żadnych to się nie zgodzę … Ja uważam, że jest fifty fifty … Tzn. Jest Ona dość mocno skorumpowana, ale także sporo mądrości w niej jest co sam na pewno wiesz …

1 polubienie

Nawet biblia, a raczej NT w grece pozostawia wiele do życzenia … Oczywiście nie bez powodu mamy kilka przekładów biblii bo dane słowa można różnie interpretować i to też zauważyłem …

A biblia to takie moje hobby było jako, że moim największym hobby była historia …

Korupcja - łapówkarstwo, przekupstwo. Biblia jest książką, przedmiotem, więc nie może być skorumpowana. Może być fałszowana, ale to całkiem co innego. Lekceważenie polskiego się kłania i odbija.

2 polubienia

Ok … Może i fałszowana jest lepszym określeniem niż skorumpowana … Ja tam polskim się raczej nie interesuje…

I ponosisz tego konsekwencje. Gdybyś w szkole interesował się tym, co poeta na myśli miał, zrozumiał byś w lot, co honotu, nadaje. A nadaje bardzo niegłupio bardzo proste życiowe przekazy. I lekko pokpiwa z Twojej niedomyślności. Ale granic nie przekracza.

Dochodzenie, co poeta na myśli miał, to świetny trening dla umysłu. Tak, jak rozwiązywanie benaskowych łamigłówek. To bardzo ułatwia i przyśpiesza zrozumienie wielu spraw.
Mądrej głowie dość po słowie… :shushing_face: :blush:

2 polubienia

Toteż średnio póki co Mnie ciągnie to zagadek benaska czy też rebusów …

A co do tego, “Co poeta miał na myśli ?” - Ja tam dorastałem w przekonaniu, że żyje w chorym kraju i tylko się w tym utwierdzałem (tzn. mam na myśli nieogarnięte młode pokolenie, które siłą rzeczy interesowało Mnie najbardziej …) … Ale i tzw. Moherów czyli w przybliżeniu PiSiorów, a że widziałem, że to narasta to tylko chciałem spieprzyć stąd jak najszybciej … Ale wiadomo … Teoria, a praktyka…

A że już w gimbazie zastanawiałem się czy by z tego kraju nie wyjechać, a w liceum dopiero się utwierdzać zacząłem w tym przekonaniu to wolałem się skupić na dużo istotniejszych kwestiach takich jak języki obce …

Wiadomo - nikt idealny nie jest, ale dla Mnie osobiście domyślanie się “co autor miał na myśli” to tak jakby poddawać się czyjemuś światopoglądowi … (Tzn. Ja wiem, że to nie do końca prawda, ale mimo wszystko Mnie to nie interesowało …) :confused:

Pogadamy później.

Ok ok … Tylko nie zapomnij nawiązać czy to na priv czy tutaj…

No wiadomo, że Jerozolima to obowiązkowo pod tematem … :wink:

1 polubienie

Jeśli lubisz pisać tylko dla pisania tylko w celach zademonstrowania, jak bardzo Cię to podnieca, to miej świadomość, że czynisz to czyimś kosztem.

Może akwarium i rozmowa z rybkami uratuje sytuację?:thinking:

1 polubienie

Tak czy inaczej handel niewolnikami był opłacalny i jeżeli ktoś się przyłączał do tego procederu to łapanki niewolników zataczały coraz szersze kręgi.

i tak jakby chwał attyli za to, że rozjechał ten “ład iporządek”

Ja to mam szczęście do takich typów.
Już gdy miałem 16 lat to mnie wyrywał na dyskotece taki jeden obiecując wille, wakacje i inne atrakcje.

Germańskie ludy uciekały przed Hunami do Imperium Rzymskiego

1 polubienie

@honotu ile Ty mierzysz lat świetlnych?

.możesz podać w parsekach…przeliczę sobie.

A jaką to ci robi różnicę ile mam lat świetlnych?
Nie podskoczysz mi nawet do pierwszego kwartału świetlnego :nerd_face:

Tak tylko spytałem.:disappointed:

.przecież nie z ciekawości.

Nie wiem dlaczego ale coś mi tu nie pasuje

Tu to znaczy gdzie ?

Z tymi Hunami ? Po prostu najeżdżali ich, a byli słabo scentralizowani, ale wieści się roznosiły … Dodatkowo Imperium Rzymskie było już przegniłe dobrobytem

Poczekaj chwilkę…