To co teraz będzie z Fort Trump?

Fort Tru(m)p?
Czy Bide(n) z nędzą dostaniemy?

3 polubienia

Nie wiemy jak to teraz będzie. Najbliższe miesiące będą walką z obrażonym Trumpem.

4 polubienia

Żeby to sie tylko na ulice nie przenioslo.

5 polubień

W Vegas policja rozdziela uzbrojonych protestujących z obydwu frakcji. Iskra wystarczy. A w ostatnich miesiącach dużo broni sprzedali, Walmart nawet zdecydował, że wprowadzi limity :wink:

5 polubień

Twitter Trumpa Juniora:

“Ponad 71 milionów oddanych głosów, a żadne miasto jeszcze nie płonie”

2 polubienia

Widac Amerykanie jeszcze jakies resztki instynktu samozachowawczego zachowali. Poki co.

2 polubienia

Na ulice wszystko 4 lata temu,przenosili murzyni i tęczowi.Jak zwykle zresztą.I jesli teraz to sie powtórzy to bedzie kontynuacja.Nic wiecej.
I tylko mam nadzieje ze nowy prezydent nie zacznie kadencji od klękania przed panią Harris.

Klękać to nie będzie, ale sadzac po pierwszej przemowie czesc jej pogladow podziela.
Ale mozna sie spodziewac, ze Trump odejdzie, trumpizm bedzie wiecznie zywy, jak Lenin.
A nie tylko PiS skonfundowany przegrana Trumpa, prezydent Meksyku tez nie w sosie wczoraj byl.

3 polubienia

To jest wlasnie dla mnie zagadka.Nie dosyć ze mur nie powstał to ten kryminalny proceder na Rio Grande zostal wyraznie wyciszony w ciagu ostatnich miesiecy.
Innymi slowy,w jaki sposób i wokół czego oni sie dogadali???
I dlaczego ewidentnie obu stronom zalezy na tej ciszy?

3 polubienia

Z niektorych informacji by wynikalo, ze Trump zamiast budowac mur zaplacil meksykanskiej administracji z zalatwianie sprawy nielegalnych emigrantow u siebie. W spodob mozliwie dyskretny.
Do tego dorzucil tlusty propagandowy kasek w postaci specjalnej umowy gospodarczej.
Z ta umowa to podobna taktyka jak z GB przy brexit.

2 polubienia

Dokarmianie przestepczosci to czasem droga do nikąd.Zaraz mogą wycihnac łapy po kolejne miliardy…
Ale…Gdyby to przynosiło efekty…Bylbym"za".Lepsze to niz szpecenie kraju w enerdowski sposób,nie mowiac o dawaniu pretekstów światowemu lewactwu.
Jakos nic nie slyszalem o tym a wlasnie najczesciej nocami,ogładam serwisy BBC :thinking:

Trump to biznesmen nie polityk. Ale wszystkiego kupic sie nie da.
Jak pokazuje przyklad Kuby i Batisty dokarmianie przestepczosci nie jest najlepszym rozwiazaniem.
Przyjdzie taki Fidel i “posprzata”.

2 polubienia

To ze biznesmen zawsze kazalo mi go odrozniać od politykow,choćby zbliżonej masci.Co oczywiscie traktuje jako plus juz w punkcie wyjscia i co stanowi mniej wiecej,podstawe mego sądu ktory dawal na początku,nadzieje na pewne konieczne zmiany…
Natomiast w Ameryce na szczescie żaden Fidel czy inny zbrodniarz,z pewnoscia nie posprzata nigdy.Bardziej boje sie eskalacji popularnosci rozmaitych"clintonów"…

W USA “fidele” za duzych szans nie maja, ale w Meksyku? Ten kraj ma ciekawa historie, a za bardzo gringos nie lubia :wink:
Obecny prezydent Meksyku to etatysta - czyli zwolennik utrzymania niektorych sektorow gospodrki w rekach panstwa. Tu chodzi glownie o rope naftowa.
A poniewaz aktulanie jest to czarne zloto?
To juz nie dojdziesz co ustalono? Wyglada mi to na zmowe monopolistyczna - Wenezuela z Chavezem dogadujacym sie z Putinem przyjacielem dla Meksyku i USA nie jest.

2 polubienia

Meksyk jest przede wszystkim przeludniony oraz de facto,rzadzony przez kartele narkotykowe.W takiej rzeczywistosci co juz nie raz u nich bywalo,moze dojść do wojny domowej i komunistycznego przewrotu.
I nikt tego nie powstrzyma.

2 polubienia

Na komunizm to bym raczej nie liczyla. Ale wojny domowrj wykluczyc nie mozna.
Moze kiedys sie okazac, ze USA dozbrajalo kartele po cenach promocyjnych i afera Iran Contras to zabawa w klocki lego.

2 polubienia

No na przyklad…
Mam na mysli komunizm nie z ich lat 30-tych ale ten wenezuelski.

1 polubienie

Ten model nie przejdzie.
Kartele sa zbyt silne.
Ale juz cos w rodzaju Sendero Luminoso czyli Swietlistego Szlaku mialoby szanse.

2 polubienia

No wlasnie o tym pomyslałem.Swietlisty szlak jest na tyle silny ze bije sie z kazdym.Nie wiadomo jaki bylby ten ruch w Meksyku.
W przeszłosci zawsze byl silny.A potem zbrodniczy.

2 polubienia

https://fakty.tvn24.pl/ogladaj-online,60/wybory-prezydenckie-usa-2020-gratulacje-andrzeja-dudy,1037069.html

2 polubienia