co to za kwiatek… na długim badylu takie piękne dzwonki - napotkany dziś w lesie
Konwalia!!! ???
Chyba w Czarnobylu takie wielkie tylko rosną ![]()
![]()
i fioletowe ![]()
![]()
![]()
No to ja nie wiem. ![]()
Naparstnica !! ![]()
Bardzo trująca w dodatku…
Naparstnica?
https://images.app.goo.gl/gsPvixh3ko2CaPQj6
To naparkostnica, jeżeli trujące. ![]()
Birbuś… perełko… ![]()
Ło matko! Ale jak trująca? Można sobie np. ręce zabrudzić, polizać i paść?
No i to kwiat leśny? Czy może przypadkiem tam się rozsiał?
Napije się człek naparu i do kostnicy. ![]()
No taka, tylko w lesie to taka wysuszona i tylko te wielkie dzwonki rzucały się w oczy.
Ja mam ją w ogródku w różnych kolorach. W lesie nie widziałam ![]()
Dobra podpowiedź, jutro nazrywam i może kogo ugoszczę…czym chata bogata!
Masz teściową? ![]()
Ja tylko tak… ![]()
Już czytam o niej…dziko też rośnie.
Teściowej już nie mam, mam byłą teściową ale ona była lepsza od męża. Jednak teścia to mogłabym poczęstować…ale oszczędzę go, bo dobrym dziadkiem jest dla moich córek ![]()
Naparstnica jest dość pospolitą rośliną klimatu umiarkowanego rosnącą w lasach i zaroślach całej Europy.
naparstnica zwana tez digitalis
Naparstnica purpurowa ma też zastosowanie w magii. Wierzy się, że jeżeli kwiat hoduje się w ogrodzie, chroni on ogród, jak też sam dom. W dawnych czasach gospodynie domowe w Walii używały liści naparstnicy w celu przygotowania czarnej farby. Następnie używały jej do malowania krzyżujących się linii na kamiennej podłodze w swoich chatach. Ten zabieg odstraszał zło i oddalał je od domostwa.
Ciekawostka dla adeptów magii ![]()
Widuję je też w lesie ![]()
Już inni napisali, co to.
A ja dzisiaj wiewiórkę spotkałam z bardzo bliska (tylko ok, szybko uciekła kilka m nade mnie)
a w tę pogodę się za wielu zwierząt nie spodziewałam w dzień, spotkałam też mrówki niosące zdechłego chrabąszcza majowego i żabę nad wodą.
Wiewiórek jest u mnie dużo. Nawet łosie się pokazują ![]()
Ale w upały zwierzęta pochowane, to fakt.
kwiat lesny, samosiejka. do ogrodow wyhodowano odmiany kolorowe, ale poniewaz zapylama jest krzyzowo z czasem taka grzadka zarosnieta odmianami barwnymi dziczeje i zostaja tylko fioletowe.