To moze nakazac eutanazje?

O bilansie zdrowia seniorow

KLIK

2 polubienia

Ręce opadają.
Wspominam dziadka swego, który ma udokumentowane 50 lat pracy w zawodzie murarza. Ile państwo na nim zarobiło? Wszystko zawsze płacił na czas. Nigdy zasiłków nie pobierał, a miał niepełnosprawnego syna.
Zmarł cztery lata temu. Płakałam nie raz, gdy musiał biedak leżeć na korytarzu, bo nie było dla niego miejsca na sali. On z ostrą białaczką, chudziutki, zmarznięty i w tych przeciągach leżał. Czapkę mu zawiozłam do szpitala i polar by mu ciepło było.

Niby ładnie już w tym szpitalu było, wyremontowany, ale opieka marna. Brakuje pieniędzy zwyczajnie… personelu mało.
A geriatria jest zupełnie zapomniana. Nie wiem co to będzie za 10, 15 lat…jak nie zaczną coś zmienić, społeczeństwo się starzeje, a nie każdemu dane w domu umierać.

6 polubień

To jest tak przykre , że nawet nie wiadomo jak skomentować…
Z drugiej strony muszę się podzielić pewną obserwacją.
W styczniu i lutym leżałam na chirurgii ogólnej , na dwie sale przypada jedna łazienka , pewnego dnia czekałam 30 minut żeby się wykąpać i skorzystać z toalety , lekko podenerwowana wchodzę nieśmiało, a tam pani ma rozłożony cały arsenał kosmetyków , wałki na włosach i maluje rzęsy… Pani w wieku 83 lat.
Spokojnie , każdy ma prawo o siebie dbać, ale nie w sytuacji , kiedy jest jedna łazienka na 8 osób i każdy ma wyznaczone badania na godzinę 7 rano. Po godzinie 12 spacerują od sali do sali i narzekają jakie beznadziejne jedzenie , no ku***a ! W szpitalu są , człowiek chory nie ma apetytu , wszelkiego rodzaju badania wykonuje się na pusty żołądek … Do czego zmierzam , wiele osób wmawia sobie choroby a w pewnym wieku mamy ich tyle , że śmiało można dostać skierowanie do szpitala.

4 polubienia

Najlepiej starych do piachu.
U mojej teściowej wykryli rakolca w wieku 83 lat i wcale nie byli chętni jej leczyć TK jamy brzusznej wymogłam na nich siłą i po części dlatego, że znałam lekarza. Znalazło się też skierowanie do onkologa, a jak miała rzuty wysokiej gorączki, której nie można było zbić pogotowie nawet nie przyjechało :rage:
Tak się u nas postępuje ze starszymi ludźmi i traktuje jak niepotrzebny przedmiot.

4 polubienia

Nie sadze zeby zaczeli. Mnie odwalono z operacji kiedy mialam 54 lata. No fakt, zaraz emerytura to moge sobie chorowac. Przyszlosciowa nie bylam. I dlatego teraz jest jak jet…

2 polubienia

Czarna owca na pewno sie znajdzie. A i sa specjalisci od wymyslania sobie chorob…

3 polubienia

Nie znam obecnej sytuacji sluzby zdrowia w Polsce ,ale pamietam sprzed dwudziestu lat.
Gabinety okupowane,przez starsze panie,ktore przyszly sobie pogadac,i recepte na jakis tam lek.
Jeszcze dolozyc jakies bilansy zdrowia i mur beton,kolejka do gabinetu,konczy sie na schodach.
Nie sadze by ktos,kto chce sie przebadac,nie uzyska skierowania od lekarza prowadzwcego.
Po co wydawac i tak skromne fundusze,na jakies programy/bilansy.
Moze ta kase przezucic dla faktycznie chorych.
Osobiscie,chociaz by funkcjonowal taki program,nie zglosil bym sie,w tym czasie,gdy bym czekal w kolejce,wysluchujac o wszelkich chorobach tego swiata,wolal bym isc na spacer do lasu,dotlenic sie.
Moje prywatne spostrzezenie,to,ze ludzie przestaja umiec funkcjonowac,bez lekarzy i lekow,dla mnie to jest przerazajace,ile roznych medykamentow ludzie pochlaniaja.
A zaden lek brany dlugotrwale,nie jest skuteczny,ani obojetny,dla organizmu,nawet witaminy nie sa bezpieczne,zarzywane bez potrzeby.

Seniorzy dostali 13-tkę. Na leczenie prywatne :wink:

Senior to coraz większy koszt dla budżetu. Jest ich coraz więcej, dużo chorują i pobierają świadczenia z ZUS. Państwu takie cuś nie jest na rękę. Rząd ma 2 opcje - podwyższyć wiek emerytalny do lat 85 by ludzie yebali do śmierci lub właśnie obciąć im fundusze na badania by umierali w kolejkach albo domach.
To smutne. Seniorzy to przecież główny elektorat PiS. Zaraz bo rodzicach i wieśniakach.
Ktoś tu nie myśli. Przecież taniej jest zapobiegać niż leczyć. Może chociaż stworzą jakieś programy opieki środowiskowej.

2 polubienia

@elsie , ostatni raz jako pacjentka byłam na porodowce , dopiero po 28 latach trafiłam na chirurgię ogólną i złego słowa nie powiem na to co mnie tam spotkało. Identycznie były traktowane panie z sali ( byłam w tym roku 2 razy na tym oddziale).

1 polubienie

We Wloszech,trzynasta emerytura,nalezy sie kazdemu seniorowi,jak psu kosc.
Na dodatek,jest w wysokosci swiadczenia.
A tutejszy INPS,to instytucja PRYWATNA.

Jacy wredni ci seniorzy! Nic zrozumienia nie mają :frowning: Umierać nie chcą dobrowolnie. A już Wałęsa na pytanie: panie prezydencie, jak żyć z tak niskiej emerytury powiedział - KRÓTKO!

4 polubienia

Tu nie tylko o seniorow chodzi. Ten rzad robi wszystko, zeby zdusic inicjatywy samorzadowe, obojetnie jakim kosztem.

1 polubienie

Ja od lat nie bylam…

1 polubienie

Dobrze powiedzial!

Trzaskowski stwierdzil, ze zawalczy…

@elsie moją teściową ma 86 lat , też ostatni raz była na porodowce , 52 lata temu.

1 polubienie

Nawet nie wspominaj mi o szpitalu.
Ostatnio bylem kilkanascie lat temu.
Wszedlem na nogach,wyniesli mnie pol zywego na noszach.

To samo bylo z moja mama. To jednak jakies inne pokolenie…