Spotkanie z dziećmi było cudowne, one są tak kolorowe. Pomyślałam, jakie bogactwo Szwecja sobie przygarnęła wraz z imigrantami, jaki potencjał wrażliwości i puli genetycznej. Zawsze w takich momentach jest mi wstyd za ten straszny 2014 rok, kiedy Polska nie przyjęła imigrantów. Nigdy nie potrafię tego zrozumieć - powiedziała Olga Tokarczuk.
Absolutnie,nie.
Jestem wrecz dumny ze zachowano zdrowy rozsądek wbrew dominujacej,wrecz faszyzujacej poprawnosci politycznej.
Nawet Hitler wyslugiwal sie obliczem dzieci gdy chcial osiagnac określony efekt.Takze i Stalin…Nie mowiac o Castro i paru innych rzeżnikach…
Jeszcze sie nie zabralem za ksiazki tej pani bo kieruje sie na ogól wlasnymi potrzebami a nie koniunkturą i nie jestem tez ministrem kultury
Ale ta osoba o wygladzie Medusy,Caravaggia,coraz bardziej wyprowadza mnie z rownowagi…
Nie wiem co bede myslał za miesiac…
Byłem za przyjęciem uchodźców wojennych. Nie ekonomicznych. Warunek to asymilacja.
My się imigrantami ratujemy od dawna. Z Ukrainy. Jakby nie oni to wiele firm po prostu by upadło.
Imigranci tak ale pod kontrolą i w małych ilościach. Tak by po latach mniejszość nie zakrzyczała większości i nie tworzyła gett. Praca, asymilacja, dostosowanie sie do prawa gospodarza.
Nawet jeżeli Ci imigranci nie wplywaliby negatywnie na żadne sprawy w Polsce to i tak wydaje mi się że dla przeciętnego Polaka w Polsce czymś normalnym powinno być że wolę ich nie przyjmować niż przyjmować… Bo co mi to da… W najlepszym wypadku tego nie odczuje xd więc jeżeli ktoś jest lewicowy jak ty np, to tak dla zasady się na to zgadza czy dla czegoś innego?
Rząd PO mial przyjąć chyba 7000 sztuk. Potem pokazywali w tv grupę 600 sztuk. Ile ostatecznie przyjęto nie wiemy. Wiadomo że jakaś młodzież czasem przyjeżdża w ramach studiów, kursów, kampanii społeczno-edukacyjnych.
Artyści są otwarci na inność. Mają wrażliwe dusze. Im nie chodzi o samych uchodźców tylko o to by właśnie otworzyć sie na różnorodność, nowe światy, kultury. To wszak poszerza horyzonty. W sztuce jest to istotne. W sztuce. W realu nie bardzo. Wielu artystów zbyt mocno buja w obłokach.
Niespecjalnie mi wstyd. Z noblistka nie ze wszystkim mi po drodze. A jak chce kolorkow to niech sobie wazon z kwiatami postawi.
Calkowite zamkniecie sie na imigracje tez dobre nie jest, ale robienie z tego przymusowych kontygentow? Problem imigracji to moze sie nasilil, ale moze by przypomniec Turkow w Niemczech po wojnie, wczesniej fale uciekinierow po wojnie domowej w Hiszpanii, lata 60 i migracje po wojnie algierskiej, ciagle “przeciekamie” migrantow we Wloszech kiedy nic z tym nie robiono, podobnie jak w Grecjii. Hiszpania miala podobny problem, ale jakos jeszcze do konca ubieglego wieku czesciowo nad tym panowala, od ukladu z Schengen juz tak latwo nie jest. Ale migrantow sie przyjmuje, jesli tylko chca pracowac i pracodawce znajda, bo bezrobocie ciagle bardzo wysokie.
Ale nas nigdy nikt nie straszył stadami. Była mowa o relokacji. Chyba wiadomo że nie przyjęlibyśmy tyle co Niemcy czy Francja. Polska byłaby tylko poczekalnią dla muslimów. Wrotami na zachód. Nie jesteśmy dla ciapatych atrakcyjni socjalnie choć dzięki 500 + na pewno źle by nie wyszli. Muslimy kocą się na potęgę.
Bzdury. Gdzie to znowu usłyszałeś? Polska jest jednolita, biała i krzyżowa. Czasem gdzieś w wielkim mieście przewinie się żółtek albo czarnuch. Na prowincji już by wzywali agentów z archiwum X. Albo egzorcystę.
Temat uchodźców ostatnio ucichł. Ciekawe dlaczego.
No właśnie dlatego że polska przyjmuje najwięcej. Oczywiście razem z Ukraincami… Nie wiem czy to tutaj czy na FB ktoś wstawial nawet jakieś wykresy z stron europejskich że Polska przyjęła w danym roku najwięcej ludzi.
Z Afryki to chyba nieduzo, wiecej bedzie z dalekiego wschodu - bo jednak handel kwitnie. I uslugi tez. A Polacy oprocz kebabow to i sajgonkami sie odzywiaja.