Towarzysz Gierek

Czy nie wydaje się Wam, że sym byłego pierwszego sekretarza KC PZPR wyczul, że wreszcie nastąpił ten czas, że przywódcy socjalistycznej Polski zostaną docenieni? Wszak skoro prokuratorów stanu wojennego mianujemy na sędziów TK, a samego Edwarda Gierka prezio Kłamczyński nazwał jakiś czas temu patriotą, to może nie tylko film, ale powinniśmy postawić pomnik Gierkowi?

1 polubienie

Ja jastem zdania, ze lepirj bedzie, jak nad tymi trumnami zapadnie cisza.
O zmarlych dobrze, albo wcale. Proponuje to drugie.
A film to pewnie bedzie kolejny wyciskacz lez dla naiwnych. Gierek chcial dobrze, ale mu nie pozwolili? Ciekawe czy znajdzie sie tam miejsce na Radom, pierwsze kartki i inwestycje w 90% podporzadkowane potrzebom ZSRR? I rubla transferowego?

Wiekszy problem jest z zyjacymi. Bo ci juz teraz sobie pomniki stawiaja.

2 polubienia

Przeczytałem ten artykuł i komentarze pod nim. Totalna niewiedza i zaślepienie.
Gdy nastał Gierek, miałem 18 lat, gdy odszedł, 28. Więc coś tam wiem, jak to było.
Zauważyłem, że Gierka najbardziej chwalą ci, co teraz są zwolennikami PiSu. Czyli zwolennicy piłowania gałęzi na której siedzą.

Gdy nastał Gierek największym nominałem był banknot 500 zł, gdy odchodził, 2000. I to radzę zapamiętać tym, którzy głosują na PiS. Nocniki, w którym będą ich ręcę, gdy się obudzą, coraz bliżej.

4 polubienia

Po prostu to z tego samego pnia wyrasta.
Gdyby ktos napisal cos o Gomułce,co mialo miejsce juz nie raz i nie dwa,to byś sobie dopiero patriotów poczytał!
Mowiac narodowy socjalizm,należy przestać kojarzyc z hitleryzmem tylko wczytać sie ,co owe dwa slowa oznaczają same w sobie! Wtedy wszystko wydaje sie zrozumiałe.

3 polubienia

Okreslenie narodowy socjalizm obraza pojecie socjalizmu. To jest narodowy komunizm.
Stalin gdyby po II wojnie kraje takie jak Polska, Czechy, Wegry czy Rumunia zaanektowal jak to zrobil z Litwa, Lotwa czy Estonia tworzac republiki rad nie bylby tak skuteczny niz robiac to co robil - komune pod plaszczykiem nacjonalizmu wprowadzajac (wmawiajac, ze patriota mozna byc tylko zyjac tu i teraz, pod ruskim butem).

2 polubienia

Jak mniemam, film najlepiej będzie odbierany przez wyborców PiS. Znam wielu zwolenników tej partii, których pamiętam jako gorliwych wyznawców realnego socjalizmu.

3 polubienia

Mi się gierek kojarzy z na pewno większym patriota niż Tusk… Ale może za młody jestem :rofl:

Moja była druga teściowa wraz ze swymi koleżankami, to wyznawczyni Rydzyka i PiSu. Pogranicze fanatyzmu. Ale zawsze twierdzi, tak jak całe jej towarzystwo, że za komuny było lepiej. Też na pograniczu fanatyzmu. Dopuszczalność jakichkolwiek argumentów przeciw wynosi 0.

Jeden z moich szwagrów, 2 lata młodszy ode mnie, w czasach PRL niesamowicie narzekał i słusznie na ten ustrój. Oczywiście biernie i jak nikt niepowołany nie słyszał. Dziś jest słuchaczem rydzykowego radia, jest gotowy uderzyć każdego, kto się źle wypowie na temat tej rozgłośni i o dziwo, wychwala komunę.

2 polubienia

Na swój sposób Gierek patriotą był. Ale co z tego? Jego dziesięcioletnie panowanie rozbiło i tak lichą polską gospodarkę.

3 polubienia

Powiem inaczej - licha gospodarka dostała chwilową kroplówkę, która się szybko skończyła.

1 polubienie

Kroplowka zostala wykorzystana nieprawidlowo. To byl zastrzyk dewiz dla ZSSR za posrednictwem Polski.
Jakies tam ochlapy sie dostaly, ale czy budowa huty Katowice wtedy byla akurat Polsce najpotrzebniejsza? A ruskie stali potrzebowali.

2 polubienia

Za to Gierkówka się przydała, podobnie jak teraz Tuskówka :slight_smile:

1 polubienie

Droga z Łodzi na Śląski, zwana gierkówką była przykładem tzw socjalistycznej lipy. To był jeden wielki bubel za ciężkie pieniądze.

2 polubienia

Gierkowke nazywano kiedys droga szybkiej ucieczki, jakby Gierek musial szybko uciekac z Warszawy na Slask (gdzie cieszyl sie rzeczywiscie duza popularnoscia)

2 polubienia

Bo wybudowana przez trepów i szwejków:
obraz

1 polubienie

Jest inny przymiotnik niż ‘mlody’ określający ten stan umysłu i nie mam na mysli ‘mądry’ :joy::joy:

1 polubienie

Przywódcy PRL byliby z nas dumni. O taką polsze walczyli.

3 polubienia