Normalne auto mieści w zbiorniku obecnie paliwa za 300 pln. Więc nawet nie całe 2 tankowania
A potem wszedł Stalin i zaprowadził socjalizm by harmonik miał co obalać i wprowadzać na nowo tyle że z napisem eko
I to na ogol paliwozerne te auta są. A dolicz jeszcze ubezpieczenia? Ogólnie wrocimy do stanu PRL gdzie maly fiat i M3 to bedzie luksus dla wielu. A watpie czy podniesienie stóp procentowych będzie przy tym poziomie zadluzenia spoleczenstwa wiekszy wplyw na inflacje. A nowy polski nielad to zbior poboznych zyczen. A jak nie będzie chleba i igrzysk?
Nie mówiłem o Europie tylko o Polsce Inflacja jest zjawiskiem występującym zawsze i wszędzie przy czym ważna jest wewnętrzna polityka bo wtedy inflacja jest mniejsza Poza tym chyba wspominałem o Covidzie i o tym że miał on wpływ na inflacje i ogólnie na rynek Wracając do Polski polityki wewnętrznej i inflacji PiS postępował kompletnie na opak gdyby nie rozdawnictwo i teraz drukowanie pieniędzy to ogólnie nie było by tyle pieniędzy w obiegu tym samym nie było by tak wysokiej inflacji Przy czym zobacz jaki jest tam procent inflacji czyli 2 procent w Polsce 6 procent jak wspomniał birbant
I na tym się nie skończy, bo wyraźnie widać, że rząd stracił kontrolę nad finansami.
U mnie troche powyzej 3%
Jest inny probem - ceny energii elektrycznej.
Co prawda w Hiszpanii farm wiatrakow nastawiali, elektrwni atomowyvh kilka jest, ale staruszki, susza to i hydro na pol gwizdka, fotowoltaika to raczej na domowy uzytek i ciagle farmy dowiadczalne, podstawa jest gaz - importowany glownie z Algierii. Bylo to wygodne do czasu - dopoki tylko Putin potrzasal gazowa szabelka. Teraz przy gwaltownym wzroscie cen swiatowych i zamieszaniu w kolejnym kraju polnocnoafrykanskim czyli Algerii? D*** blada. Do tego specyficzna sytuacja polwyspu - brak linii przesylowych z resztą Europy? W ciągu roku ponad 300% wzrost ceny. Juz obnizyli VAT do minimalnego, zeby to troche dla gospodarstw zamoryzowac.
Kolejna wtopa (po szczepionkach) UE pod światłym rzywodztwem Ursuli. A ona ani Thatcher, ani Merkel niestety nie jest…, spowodowana slepa wiara w sile ekologicznego rynku?