Tymczasem w Lęborku

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27478419,lebork-pociag-pendolino-przejechal-nad-lezaca-na-torach-49-latka.html#s=BoxLoCpImg2

Kolego zawsze twierdzilam, ze odrobina alkoholu nie zaszkodzi :joy_cat: a ze ją skotlowalo? I tak miala szczescie, ze nie ulozyla sie w poprzek.

1 polubienie

Jak już wszystkie wagony nad nią przejechały, pewnie pomyślała: “Szatan, nie facet!”

1 polubienie

Lębork, to moje miejsce urodzenia. Mieszkałem tam do 16 roku życia.

I to już drugi taki przypadek w tym mieście. W latach 60 pociąg tam przejechał w ten sposób nad dwójką ludzi o czym pisałem na starym Pytamy…

1 polubienie

No i ten milicjant, który uratował dziecko bawiące się na torach nakrywając je własnym ciałem (byla o tym czytanka w podręczniku do polskiego w podstawówce)

2 polubienia

To byla kura w starciu z trabantem jadacym z gorki.
Zarty zartami - to jest jak tunel aerodynamiczny polaczony z maszynka do miesa.

1 polubienie

Pamiętam nazwisko tego milicjanta. Nazywał się, Dzida. Widziałem go i tego chłopca, ale już nie pamiętam, jak ten chłopak się nazywał, a rozmawiałem z nim przed i po wydarzeniu.

1 polubienie

Ale to nie byly takie predkosci i zawieszenie wyzsze

1 polubienie

Właśnie, że tego milicjanta pociągnęło kilkaset metrów. Na szczęście, zdrowotnie się wykaraskał.

2 polubienia

Wiedzial jak sie ulozyc?

A dziś ma chłop obniżoną emeryturę bo reżim wspierał!

2 polubienia

O ile zyje?

Zmarł w 2004. Tu wspomnienie tego wypadku:
https://archiwumlebork.pl/nasze-zbiory-1/ludzie/139-jozef-dzida-bohater-ze-szkolnej-czytanki

Zdazyl przed reforma?

1 polubienie

Na szczęście dla niego. Jeszcze przed pierwszą pisowska przygrywką

1 polubienie

"Idzie dwóch pijaków po torach kolejowych i jeden mówi:

• Ale te schody wysokie!
  • A jakie poręcze niskie!
  • Nie martw się stary! Winda już jedzie!"
2 polubienia

Przeżyła bo była pod wpływem.

1 polubienie

Oj piramid tez na trzezwo nie budowali a za piwo.
Tylko nie wiem, czy na owczesnym wynalazku zwanym piwem to bysmy choc godzine przetrwali?

1 polubienie