Orientujesz się może jaka jest geneza nazw miast Chersoń oraz Ługańsk?
I czy słynna “Uganda” to Obwód Ługańsk czy o co z tym określeniem chodzi? @Nunu
Orientujesz się może jaka jest geneza nazw miast Chersoń oraz Ługańsk?
I czy słynna “Uganda” to Obwód Ługańsk czy o co z tym określeniem chodzi? @Nunu
Kaciatku Macieju, Wasc o wojsku to pewnie slyszal?
A przygody Szwejka czytal? Aaa. …
Wojsko ma swoje kody i sposoby na szyfry.
Do pomyslow kolezanek/kolegow ?
Doswiadczenia nabiera się szlifujac talent i umietnosci.
Gadanie na zasadzie - mozemy podyskutować, a ja i tak wiem, ze nie masz racji? No to ten Twoj Jacek. Maja go sluchac , a ja wiem lepiej? Mam uczulenie na dyktatorów i guru. Zycie mam jedno
A w kwestii sluchania to jestem dobra, tylko konfesjonal za ciasny
Uganda to mówią zwykli ludzie hehe tacy jak chociażby laska z kanału “Andromeda” na YouTube
Sporo osób tak mówi a odkąd Ukraińcy spuszczają ruskim wypierdol to się jakoś przestałem interesować xd
Wpadłem na suchar
Etruskie eta ruskie XD
Pewnie stąd pomysł że Etruskowie to Słowianie wśród wielu czubków
Et…Ruskie onuce
Lepiej walonki słomą wylozyc
Ja jestem starej daty
Ale sa encyklpedie, slowo pisane i mówione ? niewierny Tomasz biblijny - jak nie dotkniesz to nie uwierzysz. Owszem. Tylko mądrych sluchac, bo oparzenia goja sie ciezko
Piotr I sprowadzał kolonistów z Europy. I oni zakładali swoje miasta. Głownie Holendrów, fachowców w różnych dziedzinach, szczególnie w budowaniu statków.
A Chersoń został założony przez Szwedów, których sprowadziła Katarzyna II i ona pozwoliła im tam miasto założyć w 1778…
Zresztą w niewielkich ilościach Holendrów i Niemców zciągali już następcy Iwana I, najwięcej Gorys Godunow.
Eta bo to po rosyjsku a nie łacińskie czy francuskie et XD
Eta to po rosyjsku “to” Jak np “Eta ruski mir” - To rosyjski świat
Jakby to było moje pytanie to dałbym Ci najlepszą odpowiedź a tak mogę jedynie @okonek prosić o wyróżnienie
Iii tam, to proste pytanie było, każdy wie takie łatwe rzeczy.
Może i proste ale bardzo mnie nurtujące haha
A zastanawiam się @Nunu czy “das” to po rosyjsku “do” czy tylko w “das widania” się tak tłumaczy?
Bo po niemiecku Das ist - To jest
Chociaż ta kwestia też mnie bardzo nurtowała to nie znam nadal genezy powstania nazw tych miast heh
EDIT: Może @Nunu będzie wiedziała?
Ruś Kijowską założyli Szwedzi, teraz okazuje się że miasto Chersoń po latach też XD
Szwecja straciła swoją mocarstwowość podczas III wojny północnej pod ukraińską Połtawą
A teraz 400 Szwedów walczy za wolną i suwerenną Ukrainę z czego niektórzy już zginęli
Ruś Kijowską założyli Waregowie.
No ale Oni pochodzili głównie ze Szwecji heh
To Szwecja pochodzi od Waregów.
W uproszczeniu ± Waregowie to byli dzisiejsi Szwedzi a Wikingowie to dzisiejsi Norwegowie i Duńczycy
A ty jak to rozumiesz?
W uproszczeniu, to Waregowie też byli Wikingami.
Wikingów było mnóstwo sortów, typów i rodzajów.
I proszę bez uproszczeń w historii…
Ja się posługuję taką historią jaką znam a więc uproszczoną w kontekście “że to było dużo bardziej skomplikowane xd”
No to posługuj się czymś innym, a nie historią.
Nie bądź taki wymagający XD!