Ubezpieczenie medyczne

Czy ktoś z Was wie jak wygląda sprawa z ubezpieczeniem / służbą zdrowia w EU? Rozważamy przeniesienie się na emeryturę do Europy, może do Portugalii, Hiszpanii albo Grecji. W jaki sposób najprościej zdobyć ubezpieczenie zdrowotne? Czy sam fakt posiadania numeru PESEL równa się możliwości korzystania z państwowej służby zdrowia, mimo, że jedyne podatki płaciło się w Polsce w latach 80ych i to krótko, czy trzeba ileś pracować, żeby służba zdrowia była bezpłatna, a jeżeli tak to jak długo (minimum). Czy np. Gdybym ‘popracował’ w Polsce (na papierze) wystarczająco długo, żeby dostać NFZ, to automatycznie przysługuje mi ubezpieczenie na całą EU, czy muszę coś wykupić? Generalnie chodzi mi o to, jakie kroki musiałbym podjąć, żeby będąc obywatelem Polski, który praktycznie całe dorosłe życie mieszkał w Kanadzie, spokojnie żyć na emeryturze w Europie.

Hiszpania jak na razie opanowana. Co do innych Gdzie chcesz płacić podatki? Idzie to na dwa fronty, ale leczenie jest obowiązkiem leczacego i prawem leczonego. Minimum zapewnione.
Dostęp? Nikt cie nie zostawi na ulicy bez pomocy jak nie masz kasy.
Jest konflikt - co, gdzie i jak finansowac?
Ale? Zdrowy rozsądek - w Hiszpanii jako kraju gdzie nie ma izb wytrzeźwień? A wolność Tomku w swoim domku? (no co ja poradze, że ???)
Moge sie wypowiadac o Hiszpanii, bo jestem na bieżąco. Co do Unii - masz karte podstawowego ubezpieczenia EKUZ z racji posiadania obywatelstwa jednego z krajow objętych umową
Nawet jak to jest Kaczystan

1 polubienie

W całej unii musi być podobnie, skoro nawet prawa o lataniu dronami teraz standaryzowane …

Niektorzy sowiety myla z Unią?
Po prostu - standaryzacja jest zaleceniem. Ale jak zgłosisz, ze masz jakieś pomysły to jeszcze przypilnuja zebys sobie krzywdy nie zrobil.

1 polubienie

Najlepiej w Polsce. Wysokie świadczenia, rewelacyjna służba zdrowia, niska śmiertelność, tanie leki, nowe technologie w medycynie.

2 polubienia

Kolega w humorze od rana, a to sprawa poważna… :wink:

2 polubienia

Dobrze jest miec ubezpieczenie prywatne.
Od glupoty ludzkiej.
Ogolnie nie powinno byc tak, że pomocy Ci odmówią.
Ale im dalej na wschod tym gorzej. :smiley_cat:

1 polubienie