Wypij sobie Estrelle.To jedyne piwo jakie piję sobie z kija w pubie na Old Town
Oto ostatni wybryk natury co pewnie niczego nie zmieni ale…
ITSON
TAEBA
ALGOS
KADRY
ERAYP
Przy czym…[poziomo]
itson to baterie.
taeba-sojusz biznesowy zaawansowanej energii w Teksasie ![]()
algos to grecki duch bólu i cierpienia
a dalej były"kadry" a ostatnie poziomo to jakiś youtuber więc pominę to milczeniem.
Pionowo 1 to wspak czyli EKATI.To platforma zakupowa.Dalej już chyba jasno,przy czym SEGDA to oczywiście nazwisko aktorki,Doroty
Nie idzie mi ta krzyżówka w ogóle. Ułożyłam kilka wariantów po 5 słów, raz udało mi się 6 słów.
Zapodaję jeden wariant 5 słów.
Nie mogę powiedzieć by mi"szła" skoro głównie dbam o to by nie poświęcać więcej jak 30 min. dziennie.Ale im więcej wyrazów czy liter,tym chyba dla mnie lepiej…
Ale która estrellę? Piw o tej nazwie jest kilka.
Estrella Damm - Barcelona wersja clasica, lemon, daura (bezglutenowa), voll-damm (malta doble) , cos kombinowali z pszenicznym, ale nie bylo okazji sprawdzic.
Estrella Galicia - La Coruña, especial, 1906 Reserva , 1906 Black Coupage, 1906 Red Vintage, Estrella Galicia Tostada (bursztynowe, lekko karmelowe) seria 1906 to raczej degustacyjnie, tastada niezłe.
Estrella Levante - Murcia, klasyczne, Punta Este - na lato, ma lekki posmak czegos odswiezajacego niczym pasta do zębów, Especial - wyrazna goryczka
Estrella del Sur -Andaluzja (Heineken i wszystko jasne?)
Estrella Gijon - Asturia ( mało znana, nie próbowałam)
Mahou 5 estrellas - Madryt. - znacznie sie poprawiło.
Zresztą jak pisałam browar Mahou rozszerzyl oferte i bez wiekszego ryzyka te nietypowe do degustacji się nadają. Ale żeby nie przynudzac? Nastepnym razem…
Na pewno covid tu byl katalizatorem. Na dużych wymusil kreatywność a mniejsi dzięki rozwinieciu sieci kurierskich i zainteresowaniu hurtowni poszerzeniem asortymentu zyskoli dostęp do szerszego rynku.
No i dobrze, że przysłałaś. Pięć wyrazów, to całkiem niezłe punkty, a gdybyś nie przysłała, to byłoby zero punktów. Wbrew pozorom ułożyć pięć wyrazów w takiej krzyżówce, to nie takie hop siup. Trzeba nakombinować, żeby pasowały i miały sens. Niektórym się to nie udało niestety,. bo nic nie podsyłają.
Koleżanka ma mnie na myśli… aa? ![]()
Jeśli kolega coś przysłał, to nieeee… ![]()
Jeszcze jest kilka godzin do 21.00, więc…
Mahou piłem tylko na Balearach lub Kanarach.I to z małych puszek…Dobre ale…Takie jak nasz Lech.Estrella jest u nas jedna.Z czerwoną nalepką i ustawicznie mylę ja z London Pride,patrząc z daleka.
Taka?
To z Barcelony.
Jak trafisz Voll Damm z zielona nalepką to tez niezłe,
Tylko trzeba uwazac ma 7,2%.
Tak,ta pierwsza.Nie lubię mocnych piw.Czasem,od święta…Tego Voll Damn,nie znam i chyba tutaj nie widziałem.
Dobra,dobra…Pozyjemy zobaczymy ![]()
Ok. Będę nudny ale czas powoli sie kończy i poprosze o ocene tej ostatniej próby sprzed kilku godzin.
Właśnie ją podliczam
Wychodzi mi tak:
ITSON 3
TAEBA 0 (Jak znajdziesz na polskiej stronie określenie co to jest, to dam punkt)
ALGOS 3
KADRY 4
ERAYP 0 (jak przy TAEBA)
EKATI 2
TALAR 4
SEGDA 3
OBORY 4
NASYP 4
Razem 27 a tyle to już masz za poprzednią.
Za tą krzyżówkę jest 20p, każdy wyraz za 4p
Aktualny ranking K2024.11.04:
- joko 68p (36+32)
- Gra 60p (27+33)
- Bingola 58p (29+29)
- okonek 51p (25+26)
- collins02 50p (23+27)
- mężatka 48p (28+20)
- Nunu 22p
- czarny rycerz 14p
Diagramy:
A co dalej,za godzine,tak?
Bo musze sobie to jakoś poukładać.
Do 20.00 jest czas, więc spokojnie sobie czekamy. O 20 zamykamy krzyżówkę nr 2 i o 21.00 zaczynamy krzyżówkę nr 3 - półmetek!
Ojoj, to Wy w te pędy robicie wyrazy a jak w lesie ![]()