Wolę waniliowe truskawkowe mam sorbety w zamrażalniku.
To nie istotne. Rzeczy teleportowane teleporterem zerowym nie wpływają na stan energetyczny układu, do którego zostały teleportowane.
Tylko tam temperatura to 26 na minusie
Ważne pytanie i odpowiedź kostka lodu rozpłynie się po 50 minutach
Odłącz zamrażarkę od prądu.
Idę coś zjeść.
Będę za 50 minut.
Zobaczymy po tym czasie stan sorbetów truskawkowych.
Tylko w tym czasie drzwi zamrażarki broń Boże nie otwieraj !!
Wogóle nie zbliżaj się do niej !!!
Ić se do piwnicy natenczas.
A czekoladowch nie masz? Bo na truskawki mam uczulenie…
A w ogole to przypomnieliscie mi, ze nalezaloby poki chlodno lodowke i zamrazarke umyc w srodku. Pytanie ile ta zawartosc wytrzyma w torbach termicznych, w wyłożonym styropianem pudle?
@1234567 już możesz opuścić pomieszczenia piwniczne.
Otwórz zamrażarkę i w nagrodę za próbę rozwiązania zagadki, poczęstują się słuszną porcją truskawkowego sorbetu
Śmiało, nic mu się przez tą godzinę bezprądzia nie stało.
SMACZNEGO ![]()
@okonek Nie po to Cię na moda wybrano, byś nie wiedziała, że w litrze tzw. lodów truskawkowych z supermarketu jest najwyżej ćwierć małej truskawki.
Więcej jest tam betacarotenu, ale na marchewkę chyba nie masz uczulenia🤔
a już bałem się że pomyliłem się.
U mnie w kilogramie truskawki jest prawie kg truskawki.
To znaczy farbowane sa marchewka lub buraczkami, w szlachetniejszej odmianie sproszkowanym zuczkiem zwanym czerwcem kaktusowym (ten potrafi byc alergenem) czyli karminem koszenilowym. A aromat truskawkowy jest jednym z najwczesniej zsyntetyzowanych - obok waniliny - dodatkiem spożywczym. Tak, ze w tych lodach moze nie byc wcale truskawek.
Co do marchewki? Dopoki nie jest to surowa, starta i posypana cukrem ( bo takowa moja babka uwazala za najzdrowsza żywność dla dzieci, z tym karotenem przedobrzyla podejrzewali mnie o żółtaczkę) to jadam bez wiekszego wstretu.
Nie top szmalu tak bezmyślnie,
bo wnet bieda cię przyciśnie.
Jakbym był na miejscu tych obaw, to nie przestawałbym się obawiać ![]()
Q=(m⋅cl⋅ΔT)+(m⋅Lf)
cl = 2,1 Skąd wzięła się ta wartość?
(…) + (…) Co tu jest dodane i po co?
Lf = 334 Co to za wartość?
W “wyliczeniach” jako masę m podałeś wartość 1 kg (masa kostki lodu), a przecież w zamrażalniku jest jeszcze kaszanka, salceson, wołowina, rajstopy, wyborowa. Te produkty też biorą udział w procesie rozmrażania kostki lodu.
Punkt drugi “wyliczeń” (strumień ciepła) sam w sobie jest błędny, bo podano w nim błędną wartość z “wyliczeń” energii całkowitej Q.
Punkt trzeci “wyliczeń” dotyczący czasu topnienia kostko lodu, jest sumą błędnych wyliczeń z punktu 1. i punktu 2., a więc wynik nie może być poprawny.
Cieszę się, że mnie o to nie pytasz. ![]()
Też się cieszę ![]()
Ja tez…
Ileż to uciechy można sprawić ludziom, nie kierując do nich niektórych pytań… ![]()
Co to za zamrażalnik, co wiatr po nim hula bardziej, niż w Dolinie Hula??