Utopić szmal

To jest tam ta prohibicja na alkohol, czy jej nie ma :thinking:

.Szwedzie, jak Ci się wiedzie?

Koledzy @birbant i @1234567

Pytanie zadane jest metaforycznie i nie dotyczy topienia szmalu w alkoholu na promie z Ystad do Gdańska und zurück.
Niezależnie od tego, czy proceder ten powoduje profity, czy straty którejkolwiek ze stron uczestniczących w transakcjach sprzedaży onego.
Proszę o skoncentrowanie się nad meritum.
:stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Straty dla budżetów obu krajów? Bo armator zarabia… a ostatnio to nie wiem ile jeszcze jednostek plywajacych zarejestrowanych jest pod polska bandera? Prom to juz chyba zaden, PŻM uciekl juz w 2013 , dane na 2023? To jakies 150 malych jednostek, nie wiem czy kutry w to wliczaja? I ok. 400 marynarzy rozliczanych jako pracownicy polscy.
Tak, że z tym alkoholem w strefach bezclowych to na pewno zysk nie idzie do kieszeni państwowej. I to od dawna.

To nie jest takie proste, bo konfiguracji B2B jest wiele.
Armator jednostki pływającej może odpowiadać jedynie za bezpieczne doprowadzenie pasażera z punktu A do B. Za inne usługi (w tym wyszynk) może odpowiadać inna firma współpracująca z armatorem.

Obrazowo z lądowego podwórka:
MPK. Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacyjne. Odpowiada za przewiezienie z przystanku A do przystanku B. Za gorącą kawę oferowaną w autobusie odpowiedzialna jest firma Coffe2Bus.
MPK za każdą złotówkę ze sprzedaży kawy w autobusie pobiera od Caffe2Bus 5 groszy. Win-win.

Czy ja to wszysko musze tłumaczyć kreatywnej księgowej :thinking:

1 polubienie

Na specjalne życzenie, w nadziei, że postawione pytanie stanie się prostsze do rozwiązania, wkładam do zamrażarki 1000 ml lodów truskawkowych :strawberry:

1 polubienie

Podzial zysku to.sprawa wtorna. Najpierw trzeba go zorganizowac🤣.
Najlepiej wrowadzajac takie zamieszanie, ze na pewnym etapie dopiero ruski dystrybutor sprzedajacy firme za 3 zlote wzbudza podejrzenia.?
A ponoc Trump nakopal sobie juz bitcoinow na zapas, bo mu sie papier na dolary konczy?

1 polubienie

Kopalnie bitcoina przy obecnej cenie energii elektrycznej są małodochodowe. Trump w tej sytuacji mógł jedynie kupić część z ponad 19 000 000 dostępnych bitcoinów, licząc na wzrost ich wartości. Też tak zrobiłem pod koniec 2022 roku i w 2024 w moim portfelu zamiast 1 PLN jest 1.5 €. Progres 600%, czego nie oferuje żaden bank. Szmal zamroziłem, ale nie utopiłem.
Trump biznesowo nie jest głupi. Nie zwraca jednak uwagi na polityczne konsekwencje swoich biznesowych decyzji, ufając błędnie, że zawartość portfela rozwiąże wszelkie problemy.

2 polubienia

Nie po to człek omija tego jakiegoś merituma, żeby się nad tem meritumem musiał zastanawiać. :joy: :rofl:

3 polubienia

50 minut

1. Energia całkowita:

Qtotal=(m⋅cl⋅ΔT)+(m⋅Lf)Q_{total} = (m \cdot c_l \cdot \Delta T) + (m \cdot L_f)Qtotal​=(m⋅cl​⋅ΔT)+(m⋅Lf​) Qtotal=(1⋅2.1⋅10)+(1⋅334)=21+334=355 kJQ_{total} = (1 \cdot 2.1 \cdot 10) + (1 \cdot 334) = 21 + 334 = 355 , \text{kJ}Qtotal​=(1⋅2.1⋅10)+(1⋅334)=21+334=355kJ

1. Strumień ciepła:

Q˙=ρ⋅V˙⋅cp⋅ΔT\dot{Q} = \rho \cdot \dot{V} \cdot c_p \cdot \Delta TQ˙​=ρ⋅V˙⋅cp​⋅ΔT Q˙=1.2⋅0.00278⋅1.005⋅35=0.1175 kJ/s\dot{Q} = 1.2 \cdot 0.00278 \cdot 1.005 \cdot 35 = 0.1175 , \text{kJ/s}Q˙​=1.2⋅0.00278⋅1.005⋅35=0.1175kJ/s

1. Czas topnienia:

t=QtotalQ˙t = \frac{Q_{total}}{\dot{Q}}t=Q˙​Qtotal​​ t=3550.1175≈3021 s≈50 mint = \frac{355}{0.1175} \approx 3021 , \text{s} \approx 50 , \text{min}t=0.1175355​≈3021s≈50min

Czas roztopienia kostki lodu wynosi około 50 minut.

1 polubienie

Strumień ciepła nie działa selektywnie tylko na kostkę lodu. W zamrażarce, obok kostki lodu, znajdują się jeszcze kaszanka, salceson, wołowina bez kości, rajstopy, połówka i lody truskawkowe.

Lody dodałeś po obliczeniach.

Q=(m⋅cl⋅ΔT)+(m⋅Lf)

cl = 2,1 Skąd wzięła się ta wartość?
(…) + (…) Co tu jest dodane i po co?
Lf = 334 Co to za wartość?

Wyjmij lody z zamrażalnika to będę się tłumaczył:)

OK. Załóżmy, że lodów nie ma w zamrażalniku.
Nie musisz się tłumaczyć, odpowiedz tylko na pytania.

To znów się wyniki zmieniły
Otworzyłeś 2 x zamrażalnik nie wiadomo na jak długo

Lody znalazły się w zamrażarce przy pomocy teleportacji zerowej.
Tą samą metodą zostały z niej wyjęte.
Drzwi zamrażalki nie były otwierane.
Całkowita energia układu nie zmieniła się.

2 polubienia

Ale łazisz wokół zamrażalnika

Skąd? Jestem w piwnicy, bo tam jest teleporter zerowy.
Własnie z niego wyciągnąłem litr lodów truskawkowych.
Chcesz trochę ?

1 polubienie

I ile tam lody przebywały?