Uwierzycie że istnieje teraz na Ziemi plemię ok. 1,2-tysięczne,

któremu reszta ludzkości nie sięga do pięt? Traficie nań?

Chodzi o kawki czy muszki owocówki? A nie, czekaj, ich jest znacznie więcej.
To nie wiem :frowning:

3 polubienia

Chodzi ci o Aborygenów czy Achajów? Czy o Sentinelczyków?

3 polubienia

Nie trafiłeś

Przybliżę - plemię afrykańskie.

Pewnie jakas wiocha choc raczej tu trudniej mowic o jakins harmonijnym plemieniu a raczej klanie.
Rekordzista oprocz legendarnego Dzingis Chana byl sułtanowi Maroka Moulay Ismaiel (ponad 1000 dzieci)
Co zapewnwniloby zagospodarowanie nieduzego miastez,ka.
Obecnie to bywa tak do 100 żona i 600 dzieci.
Choc w Afryce grupy etniczne, niewielkie, izolowane o liczebnosci do kilku tysiecy szyuk rzadkoscia nie sa.
Ale czy one mądre?

1 polubienie

Pewnie dzikusy. Wolni ludzie żyjący zgodnie z naturą i nie płacący podatków. Kobieta jest tam warta tyle ile 4 kozy
:wink:

2 polubienia

Przybliżę jeszcze bardziej - Wschodnia Afryka Równikowa.

Nie zamierzam sie tym interysowac.
Nie ten kierunek migracji. Za gorąco.

2 polubienia

Powiem szczerze - ja nie wierzę! :man_shrugging:

1 polubienie

Lepiej nie sprawdzaj, bo morzesz bolesnie sie przejinacz nie nie tylko sa, ale i calkiem niezly gulasz z bialego czlowieka ronia?
No miesozerni i nieharmonijni?

1 polubienie

Powiadasz,wschodnia Afryka Równikowa.Termin bardzo rzadko stosowany,dotyczący Afryki połaci nad Oceanem Indyjskim.Innymi słowy Somalia,Tanzania i Kenia.To,wg.linii brzegowej najdłuższa i najstarsza trasa niewolnictwa uprawianego przez islam oraz czasy gdy to jeszcze [islam] nie istaniało.
Można też skojarzyć Korzeniowskiego i Lorda Jima ale dzisiaj to już zapewne abstrakcja, więc zostawmy to…
Z pewnością chodzi o plemie należące do szeroko rozumianych Kuszytów.I to jest oczywiste.
Dalej jednak mamy schody…
Osobiście stawiałbym na Konso z południa Etiopii…
Kuszyci [Nubijczycy] istnieli nawet przed powstaniem Izraela czyli ponad 1200 lat pne.Byli obiektem inwazji Egipcjan ale cała ta cywilizacja została niemal całkowicie zdławiona przez islamskie niewolnictwo a odkryta ponownie,została przez dominację państw kolonialnych,w XIX wieku.
Ci z kolei,średnio dbali o historię tej"kupy piachu"i trzeba było wielu badań i indywidualnych przedsięwzięć, by temat znowu powrócił…
Wiedzielibyśmy zapewne więcej gdyby Bizancjum nie padło w XV wieku.Islamska ciemnota i terror niewolniczy to blisko 400 lat trudnych dzisiaj do odtworzenia.
Obawiam się że odpowiedz na Twoje pytanie jest mało możliwa,choć oczywiście tego typu ciekawostek nie brak.O ile oczywiście nie pada na nie cień internetowych kłamstw,poprawności politycznej czy tanich sensacji odkrywców z łaski bynajmniej nie bożej…

No dobra…Bo nie odpowiedziałem.Mursi,Nuba albo Dinka.Jest mi całkowicie nieznana liczebność tych ludów więc po prostu strzelam.Jednak pozostanę przy Konso.Ci jednak,jako znani,z pewnościa liczą więcej niż 2000.
Z pewnościa nie są nimi ani Tuaregowie ani tym bardziej Zulusi

Założyłem że twoje"nie sięga do pięt",może znaczyć tyle co nie poznane.Takich plemion masz w Amazonii jeszcze kilka.Lub więcej

5 polubień

Ale znać istnienie ok. 2-tysięcznego mądrego plemienia, to naprawdę budujące. Przybliżę jeszcze bardziej - Tanzania..

Jeśli polują i jedzą mięso, to bardzo źle robią, ale poza tym są super…

Dzięki za całkiem niezły kawałek wiedzy.

4 polubienia

Oglądałem ciekawszy reportaż o plemieniu Hadzabe

Zdecydowanie nie moje regiony. Nie zamierzam tam zostac potrawą na obiadokolację.

1 polubienie

Taki odłamek pasji,jeszcze z dzieciństwa.Serio!
Bo zaczęło sie od…filatelistyki i kreślenia map z moim “stanem posiadania”.Ojciec,oprócz starych niemieckich map,zaopatrzył mnie także we współczesne,głównie tzw. polityczne,w których najbardziej liczyły się granice i strefy wpływów.
No i tak to się rozwijało.To niesamowicie ciekawy kontynent.Teraz niestety,raczej przerażający.Przez Rosję i Chiny głównie.A także wojny plemienne których piekło,znane nam choćby z"relacji" Hutu vs. Tutsi,rozgorzało dopiero w ostatnim półwieczu.Osobnym tematem pozostaje Kongo gdzie rzezie nie ustają praktycznie od czasu Leopolda,króla Belgów.
Ale to już osobna historia…Podobnie jak głowy państw niepodległych,z których co druga to ludobójca

4 polubienia

No to nie Konso.Oni są z Etiopii

1 polubienie

To plemię Hadzabe z Tanzanii.