Volleyball Nations League. 2026

Niezbyt poprawnie politycznie zacznę od panów bo pierwszą edycję zakończyli wczoraj meczem Serbia-Bułgaria w Brazylii 3:1.
Panie zakończyły tydzień temu i musiałbym nieco odświeżyć pamięć co by było rzetelnie. Więc naszymi siatkarkami zajmę się od środy.

Występ chłopaków był cierpko - słodki. Wygraliśmy 3:0 z Kubą, ale w tym sezonie Kubańczycy to kelnerzy i prawdopodobnie wylecą z Ligi. Ze Słowenią po pięknej wyrównanej walce przegraliśmy 2:3. Podobnie stało się z Japonią, też 2:3.
Najsłabszy mecz w polskim wykonaniu to ostatni z Ukrainą, który po wielkich znojach wyciągnęliśmy na 3:2. dwa pierwsze sety, to była bida z nyndzą, potem zaczęło ze zgrzytami się zazębiać a Ukraińcy pozwolili nam swą słabą grą na zwycięstwo. W sumie 7 punktów daje nam generalnie 9 miejsce, a dwie porażki zepchnęły Polskę z I miejsca w rankingu. Reszta za niedługo w komentarzach.

Opinie pozostawiam tym co mają okazję oglądać ale…Najwyrazniej wszystko w przebudowie…Połowy zawodniczek i 3/4 zawodników w ogóle nie znam :thinking:

I od tego chcę zacząć. Najpierw niepolitycznie o panach.

Jesteśmy jedyną drużyną w tym turnieju, która w I fazie wystąpiła niemal całkowicie w nowym składzie. Młodzieży tej przewodzi Olek Śliwka i Jan Fitrej. Reszta to debiutanci w kadrze albo tacy, co w zeszłym roku musnęli reprezentację w pierwszych fazach VNL z wyjątkiem libero Graniecznego. Np, Gierżot czy Nasewicz. Jest też ze “starych” Jakubiszczak i Lemański, który już za Vitala dostał szansę ale jej nie wykorzystał. U Grbicia ten trzydziestoletni “młodzieniec” sprawuje się wspaniale i w tym sezonie ligowym pokazał swe najlepsze strony. W miarę trwania tego tematu, przybliżę nieco jego sylwetkę, a także opiszę kilka innych naszych nadziei.
Reszta tych co wystąpili w tej fazie VLN też mi była nieznana, bo dwóch Grbić wyciągnął z I, a jednego z II ligi. Ten ostatni nazywa się Przybyłkiewicz i ma 17 lat, jest rozgrywającym, i mówi się o nim, że ma gigantyczny talent. Widziałem go tylko przez kilka minut z Kubą i nie mam jeszcze swojej opinii.