W solniczce profilaktycznie kilka ziarenek ryzu nam, bo się zbryla. W dużym pojemniku jakos tez nie.
Ryz też mam ale dziwne, te same ziarenka od 10 lat i czy one dalej wchłaniaja wilgoć?![]()
Ja mam sloik w ktotym miesci sie klogram. Do tego lopatke. To oczywiscie sol na zapas, bo normalnie mam po prostu solniczke.
Może to działa na zasadzie, że uniemożliwia sklejanie się kryształków soli?
Dlaczego z tak daleka sprowadzasz sól kiedy ona wg Wiki:
“Skład chemiczny tej soli tylko nieznacznie różni się od składu soli kuchennej, w obu przypadkach ponad 97% stanowi chlorek sodu, zaś śladowe ilości innych pierwiastków nie są ani szkodliwe, ani nie mają istotnego efektu prozdrowotnego”.
nie wiem czy nie maja- ale sol himalajska ma ladny kolorek.
mi musi wystarczyc hiszpanska, po sasiedzku saliny nam zreszta, jak zabraknie w sklepie można by zaopatrzenie prosto z pryzmy zrobic - z mikroelementami typu ptasie guano tez…
tak to otrzymywanie soli wyglada z lotu ptaka, Wieliczka ladniejsza,
Moj syn uzywa tej soli , twierdzi , ze nie zatrzymuje wody w organizmie jak ta zwykła.
Ja ją kupuję, bo ładnie wygląda ![]()

Fakt , apetyczna .
Czyli tym bardziej szkodliwa. Bo bardziej kusi kupić i użyć.
W Santa Poli robią też solny bajer sól o konsystencji puszystego śniegu, czy pianki, ale to pakowane w male hermetyczne woreczki trafia tylko do najdroższych restauracji. Cena jak się można domyślać też odpowiednia. W sprawie tego wyrobu akurat zachowam się jak czerwonoarmista w stosunku do wody kolonskiej - słone. Ale po co przepłacać?
Jest duży wybór teraz jeśli chcesz coś co jest po za tym, że potrzebne to i ładne. Popatrz w necie jaki wybór. ![]()
Mam słoik szklany z drewnianym wieczkiem na ok pół kg soli do niego jest drewniana łyżeczka.
Słoik ten jest u mnie już ponad 10 pl lat i nie zamierzam go zmieniać. Dzięki tej łyżeczce mam wyrobioną miarę soli na wszystko.
@Antykwa , ona nie jest wiele droższa od zwykłej soli , no chyba , że z młynkiem kupisz .
W dużych, dębowych beczkach, oczywiście.
Nie mam @anon75849589 na myśli ceny, kosztu tylko kuszący, ładny widok a przecież mówimy o szkodliwości soli.![]()
@Antykwa , zobacz co dzisiaj zrobiłam z kabaczka , wszędzie sól , mam to wywalić ?
Jak to wywalisz @anon75849589 to ja Ciebie…
Smacznego Ci życzę a jak nie dasz rady wszystkiego, to ja jestem gotów dokończyć. Wszak wiemy iż zdrowo się prowadzisz i nie nadużywasz soli, a środowiska też nie zanieczyszczasz niezjedzonymi smakołykami.
Te solne rozważania są pożyteczne ale dystans do nich trzeba miec.![]()
Tiaaaaa , zdrowo się prowadzę …
Niezdrowy rozsądek prowadzi do najlepszych cukierni w mieście ![]()