Proszę powiedźcie/zaznaczcie mi gdzie na tym zdjęciu znajduje się miska olejowa, bo nie mogę znaleźć konkretnych informacji w internecie.
Czy jest to za osią przednich kół (po lewej czy prawej stronie patrząc na zdjęcie tak jak jest wstawione)?
Proszę powiedźcie/zaznaczcie mi gdzie na tym zdjęciu znajduje się miska olejowa, bo nie mogę znaleźć konkretnych informacji w internecie.
Czy jest to za osią przednich kół (po lewej czy prawej stronie patrząc na zdjęcie tak jak jest wstawione)?
Gdzieś nisko, bo jak się jeździ samochodem po schodach, to taka miska pęka sobie.
Pytej mechanika
Panie @birbant można Pana prosić o informację?
Czy jesteś w stanie napisać, jaki to model pojazdu?
Każdy silnik spalinowy składa się z trzech podstawowych zestawów.
Zaczynamy od góry:
Wynika z tego, iż rzeczona miska olejowa jest najniżej położonym segmentem silnika, bezpośrednio pod blokiem. Miska olejowa, jak nazwa wskazuje jest miejscem na olej.
Wchodzisz pod auto i to co jest dnem silnika jest także dnem miski.
Nawet się nie spodziewałam, że udzieliłam prawidłowej odpowiedzi. To ja aż tak znam się na samochodach? Muszę się zatrudnić jako mechanik samochodowy!
To jest miska olejowa.
A tak wygląda wymontowana i odwrócona “do góry nogami”
To znaczy - gdzie jest góra a gdzie dół?
Tam gdzie nogi – tam dół. A gdzie głowica – tam góra.
I wkłada się górą do góry? To nie wygląda jak miska.
Tak się ją montuje.
Dzięki z wyjaśnienie. Zadziwiona jestem, że miska olejowa tak wygląda.
Koleżanko, miski w różnych samochodach mają różne kształty i wielkość. .
Inaczej, miski olejowe są naczyniami na olej…
A są miski w kształcie miski czyli miednicy? bo ta na obrazku wygląda podejrzanie.
Miska jak miska, ale takie bardziej koryto przypominającej są
Dzięki, to już bardziej odpowiada mojemu wyobrażeniu o misce olejowej.
A to jest takie urządzenie, w którym jest olej silnikowy, którego poziom sprawdza się takim patyczkiem? Wybaczcie ignorancję ale samochodem potrafię tylko jeździć.
To zalezy od modelu. Taki “patyczek” czesto mon6rowany jest w zakrętce. A najczesciej masz czujnik poziomu i wyswietla sie na desce rozdzielczej w aucie.
Co do konstrukcji aut to ja wiem, ze ma 4 kola (piąte zapasowe), kierownice, zwykle 3 pedaly, blizej nieokreslona ilosc dzwigni, wskaznikow, czasem jakis GPS probujacy skierowac na manowce, a ja tylko dwie rece i dwie nogi.
Ale mam tez adres warsztatu samochodowego i telefon do pomocy drogowej.