W oświacie zaczyna się coś dziać

Ojjj… Okonek… Koń pożyczony??? :thinking: :sunglasses:

No dobra, darowany i mu w zeby nie zaglądać!!!

Pożyczony, darowany,nieważne. Dobry jeździec/gracz, z każdym powinien sobie poradzić :slight_smile:

1 polubienie

Oj dla mnie jest przekleństwem. 13 pln? Podobno u mnie jest 150 pln co uważam za psi pieniądz i nikt nie zmusza nauczyciela do wychowawstwa. Może to też od gminy zależne?

To pewnie zaraz kon odgalopuje z szachownicy na łąkę gdzie jego miejsce :joy_cat:
Taki gambit skoczka…

Rozpiętość w dodatku za wychowawstwo jest do dziś ogromna. Od 30 zł do 1500 zł miesięcznie. Każda gmina/miasto ma swój taryfikator dodatków. Z tego co wiem, najlepiej płacą w stolicy, ale to chyba też zależy d dzielnicy (nie jestem pewna).

1 polubienie

No to raczej dziwne. A dodatek wiejski też jest od gminy zależny?

Nie, płaca, stażowy i wiejski nie zależą, ale już mieszkania służbowe, dodatki mieszkaniowe, czy ogródek w dzierżawie (wszystko tylko dla n-la na wsi) są w gestii gmin/miast. Coraz częściej w zaniku. Kto dostał kiedyś tam, to ma, nowi nauczyciele często już nie dostają.
Cóż mamy system dwuwładzy: Ministerstwo / kuratorium swoje a wójt swoje.

3 polubienia

U nas mieszkania dalej gmina daje i co dziwne po zakończeniu pracy nie przepadają.

Nauczyciel ma prawo mieszkać w nim do śmierci, ale rodzina już nie. Może je wykupić. może płacić jakiś czynsz, to już zależy od gminy.

1 polubienie

To chyba nie dobrze. Bo prowadzi do nadużyć.

1 polubienie

Przeczytałam taki news o meczu z Ukrainą. Jak w szkole.
“Sytuacja zrobiła się na tyle nerwowa, że do akcji musiał wkroczyć jeden z ukraińskich piłkarzy.
— Niestety po meczu kilku kibiców wtargnęło na murawę. Chcieli koszulki, ale zaraz powstrzymali ich ludzie z kadry, ochrona, policja oraz… sam Mykolenko, który zaatakował jednego z delikwentów! — napisał na Twitterze Piotr Słonka, znany pod nickiem “BuckarooBanzai””.

1 polubienie

Czy stać nas na to, by przestać uczyć dzieci? Na to, by następne pokolenia umiały tylko to, czego się od matki i ojca nauczą? Co z coraz bardziej realną groźbą analfabetyzmu?

2 polubienia

Widac rzadzacy uwazaja, ze nas stać.
Moze sie zapatrzyli na amerykanskie TEA Party? W duzej czesci popieranej przez osobników o ogranicz ograniczonej precepcji rzeczywistosci?

2 polubienia