Przyszedł do mnie kiedyś kolega, wynalazca-amator.
– Zobacz, co Ci przyniosłem! – wołał od progu.
W ręce trzymał, z niemałym trudem wielką, żelazną kulę. Wziąłem ją w ręce i ledwo utrzymałem.
– Ciężka jest, musi sporo ważyć. O, mam tu obok wagę, zaraz sprawdzę jej masę.
Położyłem kulę na wadze i okazało się, że waży ona równo 30 kilogramów.
– Jak ci się udało uzyskać tak dokładną wartość? – zapytałem kolegę.
– To moja tajemnica – odpowiedział skrycie, jak to wynalazca – a na dodatek powiem Ci, że ma ona jeszcze inne ciekawe „okrągłe” właściwości. Ale żeby się o tym przekonać, musimy ją wrzucić do wody. Masz w ogródku mały basenik, spróbujemy?
– A jak ją potem wyłowimy z dna – zapytałem?
– Spokojnie, nie martw się – powiedział i wrzucił kulę do mojego oczka wodnego.
Ku mojemu zdziwieniu, kula unosiła się na wodzie.
– Niebywałe! Domyślam się, że jest ona pusta w środku.
– Dobrze zgadłeś! Ale popatrz uważnie – powiedział kolega do mnie – tafla wody pokrywa się idealnie ze średnicą kuli!
– Niebywałe! Nie będę sprawdzał, wierzę Ci na słowo.
– Mierzyć nie musisz, ale jeśli chcesz, to możesz sobie w ramach rozrywki policzyć jaka jest grubość ścianki tej kuli, a właściwie sfery.
– OK, policzę. Jeśli dobrze pamiętam to ciężar właściwy żelaza wynosi 7,7 g/cm3. Też fajna wartość.
A czy Ty potrafisz obliczyć jaką grubość miała skorupa tej kuli?
Obliczenia można zaokrąglać. Można tez nie liczyć, ale wyjaśnić krok po kroku w jaki sposób dojść do rozwiązania. @ZiraaeL@666@okonek @benasek pisze jako ostatni!
30 kg to masa żelaznej kuli plus masa uwięzionego weń gazu.
@Bingola pogadaj ze swoim kolegą wynalazcą-amatorem i zapytaj się jego, co znajduje się wewnątrz kuli.
Zakładam, że jest to gaz, a więc zapytaj się, JAKI GAZ I POD JAKIM CIŚNIENIEM ???
Czynnikiem wpływającym na wynik będzie też zasolenie wody, po której powierzchni pływa żelazna kula.
JAKIE JEST ZASOLENIE WODY W OCZKU WODNYM W TWOIM OGRODZIE ???
Masę gazu pomijamy, przyjmujemy że woda w baseniku nie jest zasolona i ma gęstość 1g/cm3
Pomijamy również masę odcisków palców jakie zostawiła osoba, która miała kulę w rękach
Rozumiem, że osoba dokonująca pomiaru ciężaru kuli na wadze z atestem PKNMiJ była ku temu odpowiednio przeszkolona i posiadała aktualny certyfikat ze szkolenia w kierunku BHP.
A czy mogę wiedzieć, jaką temperaturę ma woda na zewnątrz i gaz znajdujący się wewnątrz kuli?
Czy może wymagane jest złożenie podania w odpowiednim urzędzie
Słusznie spostrzegłem, że gęstość i temperatura wody oraz rodzaj i ciśnienie gazu wypełniającego kulę, ma znaczenie.
Zmieniając te parametry, możemy sterować zanurzeniem kuli.
Ale żeby utrzymać kulę w połowie zanurzoną przy zmieniających się parametrach otoczenia i gazu wypełniającego, musimy manewrować grubością ścianki żelaznej kuli, a tym samym jej średnicą.
I TAK :
Różnica wyników między wersją Alfa pytania, gdzie litr wody ważył kilogram i gaz wypełniający, nie ważył NIC, a wersją Beta z podwodnym wspomaganiem 12,5 kg biomasy rybnej, jest znacząca.
Paradoksalnie średnica kuli zmniejszyła się o prawie 6 cm (-13%), a grubość jej ścianki zwiększyła się o ponad 1,5 milimetra (+30,5%).
Dużą trudność w obliczeniach stanowiło obliczenie stałej siły, jaką na kulę wywiera 12,5 kg ryb. Z obserwacji ichtiologów wynika, że ryby działają na zanurzone w wodzie przedmioty siłą raczej pulsacyjną (podpływają, kąsają i jeśli obiekt jest niezjadliwy, odpływają. po czym ryba procedurę powtarza, bo pamięć ryby, to 3 sekundy)
Trudno zmusić 12,5 kg ryb do wywoływania stałej i niezmiennej siły na obiekt pływający po powierzchni wody, chyba że są to ryby z gatunku lapsius bingolaes, potoczne zwanymi bingolkami.