Wspomnienie Teneryfy…Klifowe wybrzeże,Park Narodowy w Teide a na końcu,mały mieszkaniec skalnego labiryntu…
Ale żeś temat nadał. Jak wrócę do chaty, to ja też coś tam zapodam. Tenetyfa to goegraficznie mój ulubiony kontynent - Afryka. Byłem niedaleko, bo na Canarii. Trzeba by jeszcze raz. No bo raz to za mało…
Co to? Mars?
Canarie spaskudzil jakiś Ormianin krecąc tam pare lat temu,telewizyjne wspomnienia z wakacji…
Mam na serio WIELKĄ ochote “narazić sie” znowu jakimś entuzjastom polsatowych stanów krytycznych lumpenproletariatowej “inteligencji”
Ale umówmy sie ze nie tu będziem brudzić,ok?
Na Gran Canarii byłem dwa razy.Dawniej…Ok. 10 i 8 lat temu…
Katedra w Las Palmas
Las Palmas z katedralnej wieży
Z małego rejsu…
Latarnia morska i oklice,pod wieczór…Zdjęcie z jednej z wydm…
Dzisiaj Ci juz nie powiem o jaki tytuł chodzi ale kręcono tam co najmniej dwa razy,wysokobudżetowe produkcje…
Marsjanski krajobraz to masz na Polwyspie, niedaleko Huelva. Rio Tinto. Rzeka gdzie zamiast wody plynie rozcienczony kwas siarkowy.
Tu masz Link do ok. 50 filmów nagranych na Kanarach…
WOW! Byłęś na wulkanie Teide? Też chcę się tam wybrać, planuję wyjazd w miesiącach zimowych. (Mam odłozona kasę z Va Banque specjalnie na ten cel )
?
Wyskoczył mi Brad Pitt i reklamy…
Byłem latem…Nie wiem jak jest zimą.
Ale to juz jest taka wysokość ze niektórzy miewają problemy z oddychaniem…
A w głowie sie kręci bynajmniej nie od tego…Czyste piękno!
Będę w domu. Zrobię skan. U mnie sprzęt z nafaszerowanymi do szpiku kości antyreklamowymi barykadami. Nie wiedziałem, że na samej Teneryfie ponad 50 filmów skolowali…
Zrób.
Tę część wydmową,od poludnia,znam doskonale.Na reszte nie było wówczas ani czasu,ani kasy.
Jaka tam zima? Tam jest zawsze ciepło, choć na 3,5 tys. m może nieźle wiać
Trasy sa dwie - podjazd kolejka i troche wspinaczki na szczyt, albo dluga wedrowka. Ponoc jeszcze mozna kawalek autem podjechac, ale nas to nie interesowalo.
Z tym, ze jest ograniczona ilosc ludzi wpuszczanych na górę - bilet wejsciowke mozna kupic przez neta
Groty i jaskinie korytarze po lawie sa fajne, ale tam trzeba ze sprzetem i przewodnikiem ze względu na to, ze wiekszosc ma trujaca atmosferę. Jak to na wulkanie…
Wialo i latem.To chyba wykluczone by było inaczej…Zaręczam Ci ze zima na tej wysokości,odczulbys swoje…
Taka ciekawostka…Nieopodal"wejścia"na tereny parku,jest/była taka mała knajpka plus parking.Bylo to jedyne miejsce w moim życiu gdzie wydawano bilety do WC
Jak znajde to zrobie zdjęcie
Byłem na Gran Canarii w marcu. Było ok 30 st. w cieniu…
Ale Teide to Teneryfa.I tam wszystkie zdjecia w górze,mam w kurtce.Córka miala jeszcze sweterek…
To mi się kojarzy z…powieścią Jamesa Jonesa"Smak ryzyka".Jedna z tych setek wysp greckich, wieczorkiem…
To u Ciebie?