Warto zauważyć, że Trashing Mad w Historii na Szybko już omawia okres, gdzie królem Czech jest Wacław IV Leniwy, a Królem Węgier Zygmunt Luksemburski ...

Czyli za niedługo będziemy wkraczać w rok 1403 czyli wydarzenia z gry Kingdom Come Deliverence. Potem będzie nas czekać spalenie Jana Husa na soborze w Konstancji bodajże w 1409 roku i co za tym idzie rewolucja husycka w Czechach. A potem naturalnie bitwa pod Grunwaldem …

EDIT: Husa spalili w 1415 roku czyli po bitwie pod Grunwaldem :slight_smile:

Przez ciebie i przez @birbant -a to sie w koncu tej historii naucze
Ale w sposob duzo ciekawszy niz w polskich szkolnych ksiazkach

Doloz jeszcze 1408 zalozenie ,Cosa Nostra’’
Istnieje do dzisiaj i nadal pomaga ludziom.

A może ja coś dołożę? :shushing_face: Coś bym jeszcze znalazł… :grinning:

Dokładaj - nie pytaj nawet o pozwolenie :wink:

Tutaj doczytałem, że : " Początek XV wieku to zresztą i tak interesujący czas dla środkowej Europy - nawet pomijając porwanie króla Bohemii. To właśnie w 1403 roku Jan Hus został rektorem uniwersytetu w Pradze, kontynuując wygłaszanie wykładów i publikowanie prac niezgodnych z nauczaniem kościoła."

Szczerze powiedziawszy “pierwszy” raz słyszę o Cosa Nostrze xd

Żartowałem… :grinning:

Ty żartownisiu … zrobić biednemu człowiekowi nadzieję, że dowie się czegoś ciekawego… a potem go tak rozczarować … :rofl:

Nie jojcz. Poświęciłem Tobie osobny temat. :blush:

Hus i następni pewnie nigdy by nie zaistnieli, gdyby nie naukowiec z Oxfordu Jan Wiklif. To z niego czerpali wszyscy późniejsi reformatorzy, a on jako pierwszy nazwał zhierarchizowany kościół synagogą szatana, a papieża antychrystem :joy:. W XIV wieku trzeba było mieć jaja by to zrobić, nawet jak miało się rację. Ale o tym jakieś gry, czy opowiadania nie mówią.

:innocent:

Wspominałem o nim tu już niejednokrotnie. Cztery tezy Husa, to właśnie wpływ Wiklieffa.

Nie wiem. Nie zauważyłem, dopiero tu wdepnąłem.

Domyślam się. Czasem coś historycznego tu skrobnę, według skromnej wiedzy mej.
Dziś nawet temat założyłem o defenestracji, niejako w nawiązaniu do omawianych w tym pytaniu wydarzeń z XVI wieku. :blush:

Szczerze, to też nie pamiętam, abyś o Wiklieffie wspominał - no ale może po prostu nie pamiętam bo nie jest to dla mnie tak znana postać jak chociażby Hus, Luter, Kalwin, Joanna d’arc, Waldo czy Jakub de molay :upside_down_face:

Nie zakładałem osobnego o nim tematu, ale wspominałem w innych w nawiązaniu.

Nie zapominajmy, że wcześniej przecież byli także Arianie, Katarzy, Albini i Waldensi …

Co o tym sądzisz w odniesieniu do tego co napisał BruceLee ?

@LeeBruce to ten wloczykij co został zbanowany? Tak tylko pytam. Z góry przepraszam xd więc nie odpowiadać treściami mogącymi wywołać zadyme :rofl: