Jeżeli przygotowujecie większą ilość flaków lub bigosu, to przechowujecie w formie weków czy zamrażacie? A inne produkty?
Zamrażam
bezpieczniej jest zamrozic
ale nie wszystko sie da
niektore rzeczy sa lepsze po rozmrozeniu, inne z konserwy czy weka. czesc mozna ususzyc ![]()
Mamy w piekle zamrażarki.
I prąd też
Jest sprzedawane jedzenie poddawane procesowi dehydracji. Nawet świeże warzywa w takiej formie sprzedają, ale i gotowe obiady. Chętnie kupowane na dłuższe rejsy, piesze wędrówki, bo mało waży i wystarczy dodać wody i podgrzać żeby był pełnowartościowy posiłek. Reklamują to również jako jedzenie na wypadek katastrofy, bo ma bardzo długą trwałość. Nie wiem jak się ta metoda nazywa po polsku, tutaj mówią o tym freeze dried (suszone mrozem?)
A może to Niebo? ![]()
![]()
![]()
Nie obrażaj
liofilizacja istnieje?
zupek w proszku nie ma?
O, właśnie tak to się musi nazywać, bo jak w Google wstukam to pojawiają się artykuły o freez drying… ![]()
Jak już, to zamrażam, ale nie flaki, kupuję gotowe na dwie miseczki.
Jak już to mrożę… ![]()
Lubczyk, to lubczyk.
Przyprawa (niech bedzie, że to przyprawa) maggi, to przyprawa maggi.
Levisiticum) to gatunek byliny należący do selerowatych. Pochodzi z Afganistanu i Iranu. Roślina o charakterystycznym zapachu określanym jako “maggi”. Jest byliną - rośliną wieloletnią i osiąga wielkość do 1,5 metra. Wykorzystuje się zarówno liście jak i korzeń rośliny.
@ZiraaeL, i co teraz powiesz mądralo?
nie lubie lubczyku
selera tez nie za bardzo ![]()
Rosół bez dodatku zieleniny
(seler, pietruszka, lubczyk o zapachu maggi), to kicha, nie rosół ![]()
Jaki zapach miał lubczyk zanim Juliusz Maggi wynalazł tą ‘przyprawę’ ? ![]()
pietruszka jak najbardziej, seler w rozsadnych ilosciach.
przepis na rosol? to tyle co na bigos
wazny jest czas gotowania
