Z @efka nie warto zaczynać sprzeczki @ZiraaeL. Solidna firma, solidnie umocowane teksty.
To co powyżej dotyczy bigosu, zup i innych obiadowych. Pomidory, ćwikłę, sałatki jarzynowe, ogórki i inne przetwory na zimę oczywiście wekuję.
@Antykwa nie kpij ze mnie
Kilka lat temu szukałam nasion i sadzonek ( między innymi lubczyku), chciałam mieć własny warzywniak na działce.
Na targowisku baby używały dwóch nazw: lubczyk i maggi.
Jak zwał tak zwał, ale świeży lubczyk ma zapach maggi.
Zamrażarka/lodówka to nic innego jak pompa ciepła. Pompuje ciepło z wnętrza na zewnątrz. Więc tak w sumie nic nie chłodzi, nic nie grzeje.
Jednak gdyby włączono wszystkie lodówki świata i otwarto je, to na świecie zrobiłoby się cieplej. Nie z powodu lodówek, tylko z racji wydzielania się ciepła z pracujących agregatów chłodniczych. Chodzi o ich sprawność czyli straty energetyczne. Nie warto więc takiego eksperymentu robić.
A gdzie Ty @efka kpinę widzisz? Wszak tylko prztyka @ZiraaeL’owi zrobiłem koło nosa a Ciebie pochwaliłem. Nie widać tego?
No. Bo już się szykowałam na wojnę
Już ja wiem, na co Ciebie ten lubczyk potrzebny…, ha!
Już mi Szczery sugerował zmienić nick na Horpyna
Ani mnie to grzeje, ani ziębi.
.wzorem zamrażarki.
Że zamrażarka nie grzeje, to rozumiem, ale, że nie ziębi…???
Zamrażam. Jakoś bezpieczniejsze mi się to wydaje…
Wkładasz do lodówki (zamrażarki) butelkę piwa. Lodówka pobiera ciepło piwa i oddaje je otoczeniu.
Jednym słowem lodówka nie chłodzi, a jedynie zabiera ciepło z jednego miejsca i oddaje je w inne.
Piwo nie jest zimne, a jedynie okradzione z ciepła i trzeba je szybko wypić, by tego deficytu ciepła nie zrównoważyło sobie, pobierając je z otoczenia.
Ja tylko z tego zrozumiałem, że piwo trzeba szybko wypić…
To i tak dużo.
.siadaj. pała.
Nie pała, tylko pałam. Miłością do piwa…
Dobrze czasem wiedzieć, co się dzieje z ciepłem obiektu, do którego się pała miłością.
To wiadomo, piwo ciepłe nie jest smaczne.
To, że ciepłe piwo nie jest smaczne, to wiadomości na poziomie szkoły podstawowej. Starszych klas, żeby nie było.
Obecna dyskusja o absorbcji energii cieplnej, stoi na wyższym poziomie.
Osobiście, wolę wchłanianie piwa…
Co niniejszem czynię…