Wekujecie czy zamrażacie?

Z @efka nie warto zaczynać sprzeczki @ZiraaeL. Solidna firma, solidnie umocowane teksty. image

2 polubienia

To co powyżej dotyczy bigosu, zup i innych obiadowych. Pomidory, ćwikłę, sałatki jarzynowe, ogórki i inne przetwory na zimę oczywiście wekuję.

2 polubienia

@Antykwa nie kpij ze mnie :sob:

Kilka lat temu szukałam nasion i sadzonek ( między innymi lubczyku), chciałam mieć własny warzywniak na działce.
Na targowisku baby używały dwóch nazw: lubczyk i maggi.
Jak zwał tak zwał, ale świeży lubczyk ma zapach maggi.

2 polubienia

Zamrażarka/lodówka to nic innego jak pompa ciepła. Pompuje ciepło z wnętrza na zewnątrz. Więc tak w sumie nic nie chłodzi, nic nie grzeje.
Jednak gdyby włączono wszystkie lodówki świata i otwarto je, to na świecie zrobiłoby się cieplej. Nie z powodu lodówek, tylko z racji wydzielania się ciepła z pracujących agregatów chłodniczych. Chodzi o ich sprawność czyli straty energetyczne. Nie warto więc takiego eksperymentu robić.

3 polubienia

A gdzie Ty @efka kpinę widzisz? Wszak tylko prztyka @ZiraaeL’owi zrobiłem koło nosa a Ciebie pochwaliłem. Nie widać tego? image obraz

3 polubienia

No. Bo już się szykowałam na wojnę :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Już ja wiem, na co Ciebie ten lubczyk potrzebny…, ha! :innocent:

2 polubienia

Już mi Szczery sugerował zmienić nick na Horpyna :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Ani mnie to grzeje, ani ziębi.

.wzorem zamrażarki. :rofl:

2 polubienia

Że zamrażarka nie grzeje, to rozumiem, ale, że nie ziębi…??? :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Zamrażam. Jakoś bezpieczniejsze mi się to wydaje…

2 polubienia

Wkładasz do lodówki (zamrażarki) butelkę piwa. Lodówka pobiera ciepło piwa i oddaje je otoczeniu.
Jednym słowem lodówka nie chłodzi, a jedynie zabiera ciepło z jednego miejsca i oddaje je w inne.

Piwo nie jest zimne, a jedynie okradzione z ciepła i trzeba je szybko wypić, by tego deficytu ciepła nie zrównoważyło sobie, pobierając je z otoczenia.

2 polubienia

Ja tylko z tego zrozumiałem, że piwo trzeba szybko wypić… :shushing_face: :stuck_out_tongue: :innocent:

3 polubienia

To i tak dużo.

.siadaj. pała.

2 polubienia

Nie pała, tylko pałam. Miłością do piwa… :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Dobrze czasem wiedzieć, co się dzieje z ciepłem obiektu, do którego się pała miłością.

2 polubienia

To wiadomo, piwo ciepłe nie jest smaczne.

2 polubienia

To, że ciepłe piwo nie jest smaczne, to wiadomości na poziomie szkoły podstawowej. Starszych klas, żeby nie było.

Obecna dyskusja o absorbcji energii cieplnej, stoi na wyższym poziomie.

2 polubienia

Osobiście, wolę wchłanianie piwa…

2 polubienia

Co niniejszem czynię… :yum:

2 polubienia