Tak też bywa.
Najczęściej przy ustalaniu wys alimentów robię się problemy, ale sąd z reguły patrzy realnie na możliwości.
Choć koleżanka na trójkę dzieci już 12-ty rok nie dostaje grosza, mimo, że ojciec dzieci jeździ po miasteczku wypasionym autem i bryluje na dyskotekach. Dlaczego? Bo “nie pracuje”, więc nie ma dochodów. A zatrudnia się na czarno w pubie. Ma sporą kasę pod stołem, no i napiwki, a pewnie i jakiś handelek (ale o tym oficjalnie nikt nie wie). Teraz on skarży córkę, już 18-latkę o alimenty, bo ucząc się jeszcze,zaczęła pracować dorywczo. Szczyt!
P.s. Sprawa się ciągnie już od połowy września.
Od września uwierz mi że się nie ciągnie. Na termin teraz się czeka po pół roku.
Ja bym to załatwiła w dwa tygodnie
Dwa dni i bez rozwodu
Wiersz ile roślin trujacych tu rośnie?
Od rycyny po alkaloidy na szczury
Ludzie to dziwolągi, wszystko na odwrót. Lex TVN to nie tylko telewizja. Lex TVP to ograniczenie wolności mediów dostępnych w Polsce tv, internet, po części 5G itd. Dla PiS ustawa w złym czasie przed wyborami, te dodatkowe 2 500 000 osób może zadecydować o losie tego rządu, gdyby solidarnie tak postąpili w wyborach. To są ludzie do zagospodarowania prezentami, na które nie ma kasy. TVN jest dużym płatnikiem podatków z prywatnej kasy, TVP jest dotowana z podatków obywateli w polsce
Kaziu nie poprę bo nie mam zwyczaju pokazywać temu komuś że liczę się z jego zdaniem. Chodzi mi o Dudę. Nie będę się prosił komuś kto ma w dupie moje zdanie.
Ja to mam wrażenie, że wielu tatusiów za zasługę uważa, że zrobił dziecko i klękajcie narody… A jak bombel zaczyna chodzić, rosnąć i go trzeba wychowywać i ogarniać rzeczywistość to się nagle okazuje, że oni są zajęci sprawami wyższego rodzaju. A to, co związane z dzieckiem to takie nic takiego. Tych, co np.same zakupy zwalają na barki kobiety- matki to bym rozstrzelała bez sądu. Zwłaszcza, gdy w bloku nie ma windy a w rodzinie samochodu.
Duda to nie mój prezydent, za dużo kłamstw i obłudy
Jego sprawa nikomu nie pomorze, każdy ma inne orzeczenie sądowe. Każdy przypadek jest oddzielnie weryfikowany i stąd są różne wyroki alimentacyjne
Kwestia wychowania dzieci roszczeniowych, bo im się należy. Rodzic nie jest wieczny, niezniszczalny, i wtedy jemu też się należą alimenty od dzieci np na leki, jedzenie czy opłaty. Takie jest prawo cywilne i rodzinne
Sąd / sędzia / nie będzie solidarny, bo to stare panny, kawalery nie mające wiedzy, swoich dzieci orzekają w sprawach
To oczywiste, wiem o tym, ale …
Roszczeniowe dzieci??? Czy roszczeniowy ojciec? To on się domaga alimentów od córki, która tylko dorywczo pracuje, bo jeszcze się uczy
Sąd nie powinien być solidarny (z żadną ze stron), tylko sprawiedliwy (chyba nasze niedoczekanie)
U mnie to była żona domagała się alimentów od swoich bliźniaków, był już 3 ex maż / umarł po 6 miesiącach, kolejny po roku, wszyscy bezrobotni, dom jednego został zlicytowany, żona odmawiała pracy, wszystkie koszty utrzymania pokrywałem sam z nadgodzin. Po około 6 latach dzieci były pełnoletnie i problem odżył. Z racji spadku córka mieszka w domu z swoją byłą matką po jej rodzicach
Syn mieszka u dziewczyny rodziców. Na zmianę ją dożywiają i opłacają jej rachunki. Matka powtórnie żąda alimentów. Prawnie to dzieci kwalifikują się do pomocy z PCPR i MOPSu, nie osiągając nawet minimum socjalnego. Matka nie oszczędziła nawet wnuczki stypendium z kuratorium aż 800 zł na rok, za osiągnięcia, co sąd uwzględnił w wyroku jako dochód dodatkowy. Na ile mogę to im pomagałem. Teraz jak jest to nie wiem. Jej doradcy też ją skubią
W sądzie rodzinnym i nieletnich jest niepisana zasada, że chłop sobie poradzi, kobiety są zwolnione z obowiązku zadbania o siebie
Jak widzisz, koleżanka nie zadbała o siebie, mogła przedstawić świadka, udowodnić byłemu że pracuje na czarno. Tyle, że ojciec jej byłego męża jest sędzią w województwie, więc w naszych sądach, nie miała szans. Sąd nawet się nie zająknął o tym, żeby ojciec dzieci poszedł do pracy :(.
Mogła wystąpić o alimenty do dziadków, ale uniosła się honorem.
Przykre to że miłość / też i potrzeby drugiej strony nie są zabezpieczone / , było dobrze by ktoś chciał lepiej, co się dzieje z ludźmi, nagle są dla siebie obcy. Bez intercyzy ani rusz, tylko kasa i kasa, gdzie uczucia drugiej osoby - ślepa ta miłość po obu stronach