Widzieli dziś koniunkcję Jowisza z Wenus, widzieli?

Gdyby ktoś dziś przeoczył, jutro będzie również … Na zachodnim niebie.
Tu moje nieco niezdarne zdjęcia, coś tam widać jest. Księżyce Jowisza też widać… Tam się ich dopiero narodziło.

Poniżej, dla ciekawskich opis największych księżyców

6 polubień

No nie…W pracy jestem…i byłem.
Ale…Akurat wczoraj,zaczalem"Wojne światów",H.G.Wellsa… :innocent:
I podoba mi się tak jak kiedyś…Nie tak jak “Wehikuł czasu” ale jest ok.

4 polubienia

Jutro nie przegap, bo fajnie to widać.

A nieco wyskakując z tematu, jak Ci się Wojna Światów Jeffa Wayne’ a podobał?

1 polubienie

Album?
Jak przez mgle.Wiele lat nie słuchałem.A mialem kiedyś winyl i do tego tak świeży ze pachniał farba drukarska :innocent:
Dobra mysl by sobie przypomnieć!

2 polubienia

Tak bez pomocy naukowych, przypominam sobie jedynie"Forever Autumn",Justina Haywarda…

1 polubienie

Ja od czasu do czasu lubię sobie zapodać … Najlepiej z tekstem.

Początek przypomnę. Reszta trwa prawie 2h więc sobie daruję.

3 polubienia

Widziałam. Coś dziwnego. Zastanawiałam się właśnie czy to nie drony, albo inny Mir.

2 polubienia

No to przynajmniej Twoje wątpliwości zostały wyjaśnione. Jutro też ten spektakl będzie, ale nieco inaczej.

Wiedzieli, ze jest. Ale obejrzec sie nie da. Za duzo miejskich świateł.

1 polubienie

Może tam u Was zabraknie prądu we wiosce, to sobie popatrzysz … :grin:

Oczywiście tak drastycznych sytuacji Ci absolutnie nie życzę, ale przygotowanym być należy na wszelkie niespodzianki.

Ja juz glowa w mojej wiosce, ale cialem jeszcze nie. Niestety bilokacji nie opanowalam. Choc ostatnio ta umiejetnosc bylaby niezwykle przydatna …

1 polubienie

U mnie nic nie widać. :frowning:

1 polubienie

Podobno byli tacy, co ich widziano w tym samym czasie w dwóch różnych miejscach … Trzeba by było zapytać, jak oni to robią. :shushing_face:

2 polubienia

Już za późno. Wenus jest planetą “trzymającą” się Słońca. Jutro sobie spójrz na niebo ok 18-19. Jutro też będzie fajnie widać. Potem z każdym dniem planety będą się od siebie oddalać na niebie.

1 polubienie

W którą stronę świata mam patrzeć?
W ubiegłym tygodniu próbowałam robić zdjęcia po zmroku ale kiepsko wyszły. Trzeba chyba mieć jakąś funkcjonalność. Był taki księżyc jak kawałek paznokcia i jeszcze “coś”. Nie wiem co ale wyglądało to bardzo romantycznie.

2 polubienia

Patrz na zachód. O godz 18 tylko ślepy tego nie zauważy. Wieczorem i nocą trudniej zrobić dobre zdjęcie, bo światła mniej a jak wiadomo, ono odgrywa tu kluczowa rolę. Ja mam gdzieś statyw, ale aparat postawiłem na płotku i włączyłem wyzwalacz czasowy. Trochę to pomogło, ale przyznam szczerze, nie przykładałem się by zdjęcie wyszło idealnie.

3 polubienia

Tym czymś były najprawdopodobniej Plejady, piszę najprawdopodobniej, bo nie wiem, o której obserwowałaś niebo ani kiedy, jednak Plejady są bardzo charakterystyczne i mogą zaciekawić.
Mars też się ostatnio koło Księżyca “kręcił”…

Czy o tym może pisałaś?

2 polubienia

A widziałeś od urodzenia po dni obecne Księżyc w jego ogromnej masie, jak okrąża Ziemię codziennie od tysięcy lat, zamiast urwać się i ulecieć?

1 polubienie

Widzieli i utrwalili. Sfotografowane tym co było akurat pod ręką, czyli telefonem :slight_smile:

5 polubień

Łojej, łojej…, no to Ziemia zaraz drugi Księżyc rodzić będzie… :crazy_face:

3 polubienia