A jak sie wymawia nazwiska flamandzkim malarzy? np. Vermeer albo Breughel?
Papug pewnych rodzicielki
Działa do jasnej Anielki!
nie widzieli
mgła taka że nic nie wiedzieli
i tak to biednemu zawsze wiatr w oczy
nawet gwiazdy, tfu, planety
Ja tam nie wiem, a po przeszkoleniu w necie nie będę się wymądrzał. Ale Ty byś się zdziwił, jak się niektóre litery po duńsku wymawia …
Pamiętam, jak dziś kiedy uczyłem występującej literki d na końcu duńskich wyrazów: (na przykład lyd (dźwięk)
Mówisz lyl… i wywalasz na końcu jęzor …
Masz tu harmoniku “mój” Księżyc. Jak odpowiesz, co tam sfotografowałem na jego tle, dostaniesz punkt. Punkt się przyda, bo Szanowna Komisja (wiesz jaka) przygląda się wszelkim odpowiedziom.
To dowód że na księżycu sa bociany (tak jak w filmiku, który wstawiłem powyżej)
Gdzie ten filmik? Nie widziałem go …
A, przepraszam, to było w pytaniu HOKO o puszczy na Księżycu:
Ten filmik widziałem i to nie raz, nie dwa …
Jeśli chodzi o bociany, to zainteresowała mnie swego czasu pewna sprawa u nich.
Kiedyś sfotografowałem bociany z czarnymi dziobami a jak wiadomo, bociany maja dzioby jakie?
Czerwone!
No to jak, co jest z nimi?
Zagadkę rozwiązałem, ale zapytać przecież można.
Ten bocian pił czerninę po prostu!
Napiszę, że to niemiecki bocian, chociaż nie wiem, czy to podpowiedź, czy utrudnienie …
Gdyby nie to, ze proporcjonalnie za dlugie skrzydla to bym powiedziala, ze sowa. Ale jesli udalo Ci sie sfotografowac np. nietoperza?
To nie jest ani sowa ani nietoperz.
Jako, że podjęłaś się tej jakże trudnej próby rozwiązania zagadki, zapodaje zdjęcie w oryginalnej jasności … Bingola musi wybaczyć.
A gdzie one tak daleko od domu sie zaplątały?
Proporcje wskazywalyby na jakiegos ptaka drapieżnego i do tego z tych polujacych z pozycji szybujacej.
Bo o zlosliwosc w postaci wstawienia zdjecia latawca Cie nie podejrzewam
Pytasz o bociany? W Niemczech bocianów jak mrówków. Nie wierz propagandzie, że to tylko polskie ptaki. Tu całe wsie z ich gniazdami, o miastach których nazwy nawiązują do bocianów np Storkow nie wspomnę …
Nie, aż taki złośliwiec nie jestem. To nie jest ptak drapieżny …
To taka kolejna podpowiedź.
Wiem, ze to nie tylko polski ptak. Tutaj w niektorych regionach to przy tej ilosci bocianow Hiszpania powinna pod wzgledem zaludnienia doganiac Chiny lub Indie.
Z niedrapieznych to ja golebia od wrobla odrozniam i kure w rosole…
Tutaj to zagadka raczej na wymienianie pospolitych ptaków, bo się nie da rozpoznać na podstawie tego, co przedstawiłem.
Można się jedynie domyślić, skoro ja sobie zrobiłem taką fotkę i jestem pewien, co to za ptak, to raczej oczywiste, że mysikrólik czy drozd obrożny to nie będzie, bo przecież trudno je na tle księżyca rozpoznać.