Bo Kazimerz II był chyba najlepszy, choć stawiam go na równi z Chrobrym.
Jagiełło przy Piastach, to był pikuś,
Bo Kazimerz II był chyba najlepszy, choć stawiam go na równi z Chrobrym.
Jagiełło przy Piastach, to był pikuś,
Tyle, że Kazimierz Wielki był w trudniejszej sytuacji zdaje się …
Tak, generalnie można tak powiedzieć. Żeby mial takiego syna, jak on inaczej potoczyły by się nasze dzieje.
A o Maxie Kolonko co powiesz w związku z tym co zamieściłem pod tym “pytaniem” ?
Pajac.
Napiszę Ci krótko tak. Nie licząc Batorego, to mieliśmy tylko sześciu wybitnych władców, sądząc po dokonaniach i byli to tylko Piastowie. Nie żyli jeden po drugim i musieli naprawiać to, co ich poprzednicy zjebali, w tym 2 razy prawie całkowity upadek kraju.
A więc:
Mieszko I
Bolesław Chrobry,
Kazimierz I Odnowiciel
Bolesław Krzywousty
Władysław Łokietek
Kazimierz II Wielki.
Niejako na boku wymieniam Bolesława Śmiałego, który zrobił z Polski potęgę, aby na koniec całkowicie to spierdzielić.
Wymienieni przeze mnie, stworzyli tak mocne fundamenty pod państwem, że potrzeba było kilka wieków, by następni władcy jeden po drugim, doprowadzili do upadku. O ile Jagiellonowie zostawili jeszcze mocny kraj, nadający się do rozwoju, to Wazowie, ilu ich było czyli 3, przyczynili się do katastrofy. Po Janie Kazimierzu III, właściwie nie było już co zbierać.
To tyle na dziś., Spadam.
To Chrobry jak był taki dobry to dlaczego dali mu tylko 20 PLN?
Ja bym mu dał stówę… Fajny taki z broda
Ich się spytaj, ja nie wiem.
A tak przy okazji - A tego z 200 zł jak on miał - Zygmunt I Stary - jak go oceniasz bo chciałem o to spytać ale zapomniałem (może kiedyś już o to pytałem XD)
To ja wiem który a ty nie? lol
Już zedytowałem - poszedłem do portfela sprawdzić
Średnio, był najsłabszy z Jagiellonów, za to jego żona, królowa Bona z Sforzów, miała żelazne jaja i często naprawiała to, co on spartolił.
Kochanieńki, na dziś wystarczy.
A co mnie jakiś Staruch (Zygmunt I Stary XD) obchodzi XD …
I takiemu idiocie dali 2 stówy… No nie wku**ił się byś XD
On, ten Zygmunt Stary, taki jeszcze najgorszy nie był. Po nim dopiero byli “artyści” berła i tronu.
Czyli mamy dwóch Jagiellonów (100 zł - Władysław II Jagiełło) na banknotach …
Dodatkowo to “cytowane” John 14:1 to jeśli chodzi o to “i we Mnie wierzcie” to o Jezusa chodziło a nie o dowolną interpretację tych słów …
Myśli, że jak mieszka w USA i przez to potrafi trochę przycytować to już może byle pod co daną myśl podpiąć …
To taka amerykanska maniera wyniesiona z niedzielnych szkolek religijnych - ze niby znasz cytaty z Biblii na wyrywki. Ja osobiscie wolę znac sie na gatunkach wina. Mszalnego tez
Dodatkowo myślałem wcześniej, że to typowy Janusz, który po prostu co nie co wie bo mieszka w USA, ale okazuje się, że to tani manipulator, który wykorzystuje dobre serca innych, aby na nich zarobić …
Do niego by bardziej pasowało to określenie
Mk 12, 38-40
Ostrzeżenie przed uczonymi w Piśmie*
12 38 I nauczając dalej mówił: «Strzeżcie się uczonych w Piśmie. Z upodobaniem chodzą oni w powłóczystych szatach, lubią pozdrowienia na rynku, 39 pierwsze krzesła w synagogach i zaszczytne miejsca na ucztach. 40 Objadają domy wdów i dla pozoru odprawiają długie modlitwy. Ci tym surowszy dostaną wyrok».
Ktoś może powiedzieć, że Max Kolonko nie jest kapłanem, ale jak dla Mnie to tworzy On własną sektę …
Sekte jak sekte. Szuka jeleni. Stal sie rozpoznawalny to i kontrakty reklamowe ma.