Sledzę sprawę od czasu, kiedy na swiatło dzienne wyszły pierwsze, jak wtedy to jeszcze nazywano, anomalia w procesie liczenia głosów.
Da Sądu Najwyższego wpłynęło dotychczas ponad 30000 skarg wyborczych. Kilkadziesiąt z nich przekazano do prokuratury celem dokładnego sprawdzenia. Nakazano ponowne przeliczenie głosów w 13 komisjach. Na razie są wyniki tylko z dwóch komisji i te wyniki wskazują, że nie były to anomalia, a bezczelne fałszerstwo.
Pół Polski domaga się ponownego przeliczenia głosów. PiS jest temu przeciwny.
Sprawa rozwojowa.
Wszystko układa sie w logiczną całość.
- PiS ukłąda kodeks wyborczy tak, by nawet komitety, które nie wystawiły kandydata mogły mieć swoich przedstawicieli w komisjach wyborczych.
- Dziwnym trafem rejestruje sie kilkanaście dziwnych komitetów, typu Ruch Obrony Polski, plus nikomu nie znani kandydaci będący w rzeczywistości po stronie PiS dla przeciwwagi kandydatów demokratycznych.
- Matecki tworzy nielegalna aplikację, która ma rzekomo sprawdzać, czy ktoś kto ma zaświadczenie o prawie do głosowani nie oddał głosu juz gdzie indziej. Sa potwierdzone przypadki, że komisja odmówiła wydania karty takiej osobie. To sie nadaje do prokuratora!
- Gdy ogłaszane sa wyniki Exit Poll, w których Nawrocki PRZEGRYWA - nie widać żadnej paniki ani zdenerwowania na twarzach pisowców, za to uśmiechem mówią: “W nocy wygramy”. Nigdy wcześniej Kaczyński nie był taki spokojny w obliczu porażki.
- Gdy komisje zamykają lokale to wszyscy już wiedzą, że Nawrocki nieznacznie przegrywa - więc zaczynają się różne machlojki. Jakoś trudno uwierzyć w to, że tyle tysięcy ludzi nagle ruszyło tyłek z domów tylko po to, by postawić dwa krzyżyki przy obu kandydatach.
- Do tego niby “omyłkowo” przypisane głosy Trzaskowskiego Nawrockiemu. Omyłka przy dwóch kandydatach? Serio? Gdy sa dwie kupki kart plus te nieważne?
Kaczyński jest zdolny do wszystkiego a ja jestem pewien, że podobny mechanizm był stosowany 5 lat temu gdy Trzaskowski rywalizował z Dudą.
Mnie tez to zastanawia. W sumie najprostsza metodą, na podmiankę?
Już SN sie skarży, że mamy wojne hybrydową polsko polska i ten wstretny Giertych udostepnil wzór reklamacji. Ja tam za Giertychem nie przepadam, ale i slepej kurze ziarno sie trafi
Wtedy jeszcze dochodzilo uniemozliwienie w prakryce glosowanie ludziom przebywajacym za granica i nie wiem jak to wygladalo w Polsce, w przypadku osób zmieniajacych miejsce glosowania?
Szkoda, że nie zrobiono akcji - na wybory z wlasnym pisakiem…
Dobrze do całości podejść całkowicie neutralnie. Bez wskazywania winnych i poszkodowanych. Łatwo bowiem o podstawowy błąd poznawczy, faworyzujący stronę, za którą się opowiadamy i zrzucający całą winę na stronę przeciwną.
Po ponownym przeliczeniu wszystkich głosów może się okazać, że obie strony dopuszczały się nieczystych zagrywek.
Graliśmy uczciwie. Ty oszukiwałeś i ja oszukiwałem. Wygrał lepszy.
Wielki Szu
Oczywiście. Jednak dziwnym trafem prawie wszystkie “pomylki” były na korzyść Nawrockiego.
Po sieci krąży sporo teorii spiskowych i fejkowych informacji ale można też znaleźć profesjonalne analizy uprawdopodabniające masowe oszustwa w tysiącach komisji.
Tak. Tylko jak dotąd udowodniono zaledwie kilka pomyłek, a komisji było 32000. Nikt jeszcze nie wie, ile trupów jest w szafach tych komisji.
Jasne, dotychczas wszystko wskazuje na winę jednej strony, ale do ogólnej oceny warto poczekać na szczegółowe i wiarygodne wyniki kontroli, śledztw i dochodzeń.
Zakładając scenariusz tego rodzaju? Czas pracuje na niekorzyść.
Obu stron.
Dlaczego? Bo kadencja Dudy kończy się na początku sierpnia i państwo nie może funkcjonować bez prezydenta?
Nie sądzę, by w obecnej, nadzwyczaj rozwojowej sytuacji, doszło do zaprzysiężenia Prezydenta tylko na podstawie wyników wyborów, które ogłoszono 2. czerwca. Prawdopodobnie nie dojdzie nawet do zwołania Zgromadzenia Narodowego.
Skoro nie można bezsprzecznie wyłonić zwycięzcy wyborów prezydenckich, to z końcem kadencji Prezydenta jego obowiązki przejmuje Marszałek Sejmu. Tyle Konstytucja.
Podziwiam optymizm. Ale moze faktycznie?
Bylby to chichot historii, bo funkcję przejmuje marszalek Sejmu ( drugi w kolejce marszalrk Senatu)
Trzecim jest aspirant na naczelnika Ludzkości i będzie wodę podgrzewał
Takie akcje pogłębiają wojnę domową. Te głosy nie zmienią wyniku. A szkoda
Niee, on ma harmonijne prawo do wystapienia z roszczeniami dopiero 6 maja 2492 roku.
Według niektórych analiz Nawrockiemu magicznie przybyło pół miliona głosów - to zmienia wynik.
Az taki zakres?
Choć ziarnko do ziarnka?
To tylko szacunki ale całkiem prawdopodobne.