Na co dzień piję wodę z kranu przefiltrowaną. Chciałabym sobie uzupełnić poziom magnezu pijąc wodę mineralną z butelki. I tu moje pytanie: jak długo taka woda utrzymuje swoje właściwości prozdrowotne? Czy po otwarciu butelki należałoby ją jak najszybciej wybić żeby się nie zdemineralizowała? A może tylko picie wprost ze źródła na sens?
Nie wiem. Też piję wodę z kranu
Właśnie piję cappuccino z magnezem i wypijam jeszcze bardzo ciepłą… Mam dzbanek chyba Dafi na wodę i kupowałam filtr z magnezem ( bardzo dobra woda była), woda z dzbanka zostawała na następny dzień i była okey w smaku. A czy tam jeszcze Mg był to Ci nie odpowiem…
a czort wie
kranowka popijam witaminki i mikroelementy
jak mi brakuje magnezu to jest niedzielne pierwsze sniadanie . drozdzowka i kubek kakao
U mnie woda z kranu jest zmiękczana a ta w kuchni w dodatku przechodzi przez odwróconą osmozę, dlatego dziennie staram się wypijać przynajmniej litr kryniczanki, a żona butelkę Muszynianki. Minerały co najwyżej mogą się wytrącić na skutek temperatury, ale nadal w tej wodzie są. Zresztą chyba butelka z wodą nie będzie stała miesiąc po otwarciu?
Ja to w ogóle w te mineralizację nie wierzę…
@Szczery_do_BULU Miesiąc to nie Ale chciałam zakupić 5 litrów Słotwinki w kartonie i się zastanawiałam czy lepiej mniejsze butelki wziąć i otwierać na bieżąco…
@humoreska Filtr z magnezem? Powiedz coś więcej.
W takich sytuacjach zawsze nasuwa mi się pytanie - skąd wiesz ze masz za mało magnezu? Nadmiar tego pierwiastka jest tak samo niebezpieczny jak jego niedobór a picie wody zmineralizowanej powinny unikać osoby które maja problemy z nerkami na przykład…
A to nie lepiej dostarczyć “magnes” w tabletkach albo z pożywieniem?
@waranzkomodo Mam taki dzbanek filtrujący do wody i tam kupuje się filtry do niego. Niektóre filtry są z dodatkiem magnezu… koszt to w Rossmanie ok 15 zł. Jednak ostatnio kupiłam ten filtr z Mg z tego Rossmana i nie był tak dobry jak z innego sklepu ( choć ta sama firma)…dziwne, boje się kupić ponownie… póki co przymierzam się do kupienia tych filtrów na Allegro, bo chyba po 7 zł są ( ale najzwyklejsze, bez mg), opłaca się oczywiście kupić kilka i mam na jakiś czas problem z głowy…
Magnez w wodzie… bujda. Lepiej uzupełnij w pożywieniu a nie w wodzie. My mamy super kranówkę więc taką pijemy. Raz na 2 dni napełniam bańkę z kranu i idzie do lodówki. Tanio i zero śmieci.
@Pitbull Piję bardzo dużo kawy i herbaty. Odczuwam zmęczenie i dekoncentrację… Przez jakiś czas brałam leki przy których trzeba pilnować poziomu magnezu… Pewnie potas i wapń a także poziom żelaza do sprawdzenia… Chcę sobie zrobić badania.
To łyknij od czasu do czasu Aspargin. Jest w nim magnez i potas.
ja mam kranowke wode z odsalarni
pije tez gazowana mineralna
jesli chodzi o mikroelementy i witaminy to stawiam na kapsulki.
orzeszki, suszone owoce, ziolka brututu i takie inne
Rób jak uważasz, ja bym po prostu użył szklanki
Ja tam bezpośrednio z kranu piję ;p
Długi czas piję tylko mineralną niegazowaną, w praktyce od szpitala do lekarstw, a poza nimi to mieszam z sokami z moich kompotów, gazowaną to mało kiedy
Jakiś czas temu ukazały się badania które mówią ze kawa nie wypłukuje jednak magnezu Badania - tego się trzymajmy bo na nasze samopoczucie wpływa bardzo wiele czynników - na przykład tarczyca - zmęczenie, dekoncentracja etc
samopoczucie powiadasz? nasze organizmy niestety nie sa uniwersalne a chemia ktora nimi rzadzi podlega prawom rachunku prawdopodobienstwa na ktory mozemy miec jakis sladowy wplyw