Wpadł jak śliwka w kompot?

@anon86894402
Dodam do tego ze prawdziwy “zawodowy” zlodziej nigdy nie ukradnie takiego drobiazgu. A takiego zlodzieja zlapac bardzo trudno wiec skazuje sie innych za drobne wykroczenia. U nas za to jest "nagana i grzywna a nie sądy
A zakoncze jeszcze cytatem z Ezopa

“Wielcy zlodzieje wieszaja malych zlodziei”

Byl tez podobny cytat z Brechta, ale tego akurat nie pamietam

3 polubienia

Sąd musiał się pojawic. Wnieśli o to sklepikarze bo dziad się stawiał. Muszą teraz się z tym pobawić. Na koszt podatnika.
Tak też jest jak nie przyjmiesz mandatu za jazdę autobusem na gapę.

2 polubienia

@anon86894402 Absurdem jest zajmowanie tą sprawą sądu. Jak dla mnie nie ta instancja. Powinien był najpierw kupić a potem próbować, ale uruchamiać całą machinę, kiedy ludzie czekają na orzeczenia w naprawdę ważnych sprawach to jakiś kosmos…

2 polubienia

Bardzo dobre powiedzenie!

1 polubienie

Jeśli zgłosisz policji kradzież o wartości do 400 złotych to policja (właściwie bez uruchamiania procedury) informuje cię po krótkim czasie (pewnie takim aby wypełnić wszystkie potrzebne papiery) o zamknięciu dochodzenia z powodu nie wykrycia sprawcy. Tu mamy 0,40 zł, więc widzę jakąś absurdalną dysproporcję
Wszyscy wiemy bo obserwujemy to na co dzień, że sprawcy wielomilionowych afer nie raz wykręcają się od kar, na różne sposoby. Tu mamy 0,40 zł, więc widzę jakąś absurdalną dysproporcję, po raz kolejny.
Ja wiem że jak jest przestępstwo to musi być kara. Ale miej proporcjum mocium panie.
Ja na miejscu tego sklepikarza, jakikolwiek on nie był, gdyby facet sie stawiał, wyprowadziłbym go ze sklepu i dał kopniaka w dupę. I szlus.

3 polubienia

Wtedy ofiara stanie się sprawcą. Dziadek nie chciał po dobroci.

2 polubienia

@Antykwa
Byc moze Polska jest juz takim bogatym krajem ze pozwala sobie na procesy sadowe w sprawie 40 groszy?
A moze wlasciciele marketow odreagowywuja sie na takich co “kradna” 40 groszy - nie mogac zlapac wiekszych zlodziei?
A moze to wszystko tylko fake-news, bo trudno uwierzyc w az taki ABSURDYSTAN?

2 polubienia

Mówili o tym we wiadomościach w radio🙂

1 polubienie
2 polubienia

sądy… sądy… :frowning:

1 polubienie

Tylko, że po tej “reformie” sądy szybsze nie będą i o to założyć się mogę.

3 polubienia

Kolegia zlikwidowano. Sądy grodzkie mialy to przejac.

Absurdystan to jest trafne określenie.
Kolejny przykład. Tylko w absudystanie może władza postawić sędziemu zarzut prokuratorski za orzeczenie wyroku który się władzy nie podoba. To się nazywa niezawisłość sedziowska w obecnym polskim wydaniu.
Tylko w absurdystanie po incydencie, że jakiś (jeden) sędzia ukradł w markecie jakąś cześć do wiertarki, od kilku lat można przy różnych okazjach słyszeć o sędziach kradnących wiertarki, charakteryzując w ten sposób całe środowisko sędziowskie.

2 polubienia

Tak długo trwała sprawa w sądzie cywilnym? o odszkodowanie?? To co, nieustannie się odwoływałaś? Z pomocą kancelarii? Przecież nie można w nieskończoność. ( chyba). Są jakieś progi czasowe…hmmm?

A miały być szybsze? :shushing_face:

Przydałoby się. Ale nie tylko szybkość działania miałem na myśli. Jestem przekonany, że dla szarego obywatela w pracy sądów się nic nie zmieni. Będzie taka sama lipa, jak dotychczas.
Następuje wymiana kast.

2 polubienia

@humoreska Najpierw dostałam “ustalone minimum”. O resztę trzeba się było ubiegać w sądzie.

@birbant Zmiana kast! - nic dodać nic ująć…

2 polubienia

Można. Sądy mogą tak długo przekładać rozprawy, aż sprawa nie ulegnie przedawnieniu - sytuacja znajomego w poznańskim sądzie i moja, również Poznań. Moja wprawdzie jeszcze się nie przedawniła, ale sąd już prawie pół roku zwleka z przekazaniem sprawy (po wyroku korzystnym dla mnie) do komornika. Dlaczego? Ja to wiem, ale za rękę nie złapałam, nie mam dowodów.

No bez jaj!
Kradzież to kradzież, wiadomo! Powinna być karana, ale ktoś tu był nadgorliwy !
Buntuję się wobec takiej niesprawiedliwości w porównaniu z innymi przestępstwami - kara nieadekwatna do popełnionego czynu. Na miłość boską !!

2 polubienia