dlaczego? w goracym klimacie to juz w staozytnym Egipcie byl zwyczaj depilacji i golenia glow - zarowno przez kobiety jak i mezczyzn - latwiej utrzymac higiene. ponoc nawet slynna Kleopatra numer porzadkowym VII (ta od Cezara) stosowala sie do tego zwyczaju, uzywajac peruk zamiast wlasnych wlosow.
moda i zwyczaje chodza wlasnymi sciezkami i nie zawsze sa to sciezki racjonalne, choc czesto bywaja.
Niby tak … Arabowie czy np Żydzi też miewają brody …
przeciez pisze, ze moda jest roznorodna i nie zawsze logiczna - nie mozesz napisac, ze kazdy muzulmanin jest brodaty, a kazdy brodaty muzulmaninem.
sa pewne kanony zapisane w “ksiegach swietych”, ale tez nie obejmuja calej populacji wyznawcow- to jak ze strojami ludowymi - co wies to konwencja
Tiaa, wieki ciemne zaczynaja sie niszczeniem wiedzy przodkow. Swiadomym.
Cesarz Quin choc zachowal kopie niszczac prawie caly dorobek filozoficzny skosnookich (techniczne i medyczne opracowania sie uchowaly, choc tez przetrzebione)
Biblioteka Aleksandryjska sukcesywnie niszczona juz od czasow Cezara, dobita rozkazem spalenia wydanym przez Konstantyna tego szczescia nie miala.
Konstantyn to w ogole ciekawa postac jesli chodzi o poglady
https://m.sadistic.pl/o-czym-90-katolikow-nie-ma-pojecia-vt282828.htm
Pozniej piromanow na skale lokalna nie brakowalo, choc wynalazek druku dzialalnosc im znacznie utrudnil.
A co ma Akeksander do wiekow ciemnych?
Dostal w spadku preznie dzialajace cos w todzaju panstwa, armie i madrych generalow.
Jak przystalo na krolewskiego syna dostal tez zywego konia, a nie takiego na biegunach.
Mnie kiedys ubawilo tlumaczenie sodomii w sredniowiecznych zakonach rycerskich jako srodka wychowawczego i dyscyplinujacego…
Achilles istniał, nie istniał, ale de facto nie istniał w odróżnieniu Aleksandra, który istniał i to jeszcze jak.
Ten wymyślony przez zespół Homerów, Achilles był pedałem, jak się patrzy, a jego przydupasem był niejaki Patroklos, którego zabił z kolei niejaki Hektor. Ten rzeczony Hektor, według legendy miał zaprowadzić Trojańczyków nad Tyber i tak powstało imperium rzymskie, poniekąd.
Już się nie wtrącam, bo co ja tam wiem?
Niezupelnie. Grecki obywatel oprocz faworyta mial obowiazek miec zone, dzieci i hetere na utrzymaniu. Wcale takiego latwego zycia nie mial…
Kultura starożytnej Hellady w dziedzinie bara - bara, riki - tiki - tak, to miękki pikuś do starożytnego Egiptu. Tam to dopiero było lgbt! Jak zwał, tak zwał, ale porządek jednak był, bo niewierną mężatkę kamieniowano, jednakowoż. A poza tem hulaj dusza, piekła nie ma…
Samo to, że starożytni Egipcjanie malowali oczy czy tam w ogóle twarz kojarzy się z homoseksualizmem …
Absolutnie nie.
Malowanie twarzy i w ogole ciala bylo zabiegiem higienicznym chroniacym przed nadmiarem slonca.
A ze czlowiek esteta bywa? To starano sie to zrobic, zeby ladnie bylo
Czemu zniknąłeś ? …
I na jakiej podstawie się uważa, że w Egipcie był większy homoseksualizm ? Przecież Oni mieli hierogrify, a Grecy dużo prostsze do rozczytania pismo …
Że było podobnie to można by uważać, ale że gorzej niż w Helladzie ?
EDIT: I czy dobrze myślę, bo doczytałem na Wikipedii, że Syrakuzy na Sycylii założyli Dorowie z Koryntu to, że się Syrakuzy szybko uniezależniły bo Korynt był w strefie zgniotu między Spartą, a Atenami ?
Może nie koniecznie zgniotu, ale na pewno w samym centru rdzenia wojen spartańsko-ateńskich …
Grypa go zlapala…
Ustalenie przyczyn smierci teoretycznie zdrowego mlodego czlowieka po tysiacach lat jest nieco trudne. Nawet jakby znalezli jego grob
To temat dla ludzi z fantazja, w koncu zaczelo sie od Atlantydy.
Czym dolozylismy swoja cegielke do pomyslu Platona…
Jestem ciekaw co @birbant uważa na ten temat ?
Wiem, że Rzymianie woleli jechać na koniach czy maszerować nawet, ale na lądzie, niż pływać statkami także o kolonizacji obu Ameryk nie było mowy przez Indian …
Na bagnach Prypeci żyli Słowianie hehe Czarnobyl jest naszą najstarszą ojczyzną hehe
Generalnie nie był zły ten wykład @honotu
Ale jak dla mnie to i tak bardzo uproszczony temat …
Nie wiem kim ten pan jest z wykształcenia, ale nie zauważył też moich wniosków, które opisałem powyżej … Zabrakło spartańskiej dyscypliny też …
EDIT: Co do tego początku (Do 3:30) wykładu o przeludnieniu to kiedyś było dużo więcej lasów i dlatego takie były wtedy prądy myślowe… Ludzie nie potrafili uprawiać tyle gruntów co my obecnie bo rolnictwo nie było mimo wszystko aż tak rozwinięte …
Moim zdaniem gdyby Rzym miał ± takie granice jak w paincie na wyje*ce narysowałem to dużo lepiej byłoby mu się bronić …
Skreślona Brytania i Krym z częścią dzisiejszej Rosji …
Zielone Mury skracające odległość imperium wgłąb Europy do tylko peryferiów tej ówczesnej ciemnoty …
Żółty mur to maksymalny ewentualny zasięg zielonego muru (pod wielkim znakiem zapytania)
Mur w kolorze indygo to mur odgraniczający imperium od reszty Bliskiego Wschodu …
A fioletowy mur na obronę przed ludami Brytanii, Irlandii, Półwyspu Jutlandzkiego czy Germanii …
Rzym miał w późniejszych okresach przede wszystkim problemy z małą ilością wojska … Wielu ludzi robiło wykręty przed rekrutacją do armii …
Historia na szybko jest dla mnie powodem odruchu wymiotnego.
Oj tam oj tam To jest uproszczony obraz i tyle
trudno nie byc chorym psychcznie jak jestes z hodowli wsobnej, przytruty olowiem i dostajesz do reki wladze absolutna jako dziecko.
Imperium wykonczyl brak porzadnej komunikacji - same drogi to jescze malo (a mogli wzorem innych ludow wymyslic tamtamy, znaki ogniowe czy dymne, zeby w koncu dojsc do wynalazku mechanicznego telegrafu sygnalowego?) oraz zbedne wydatki na rozrywki dla ludu i kaprysy cesarzy.
Rzym jako Imperium byl bardzo rozwiniety technologicznie, elektroniki to oni nie mieli, ale budowali solidnie i z glowa. w kwestiach mechaniki, astronomii i wielu innych dziedzinach do dzis sa zagadka. niestety jak pisalam - biblioteki pelniace rowniez role muzeow i magazynow wiedzy stopniowo byly niszczone, a dobila to agonia Biblioteki Akeksandryjskiej, zakonczona planowym pozarem.
co do cesarzy? slynni sa ci co narozrabiali najwiecej - a slyszales o czyms takim jak pieciu dobrych cesarzy?