Wreszcie materiał na temat Dwarki ... Już od dawna na niego czekam od typa Kosmiczne Opowieści

Sądzę, że ja nie wiem, ci skłoniło Greków do ich wiary. Nie miałem okazji zapytać. Ale, jakbym, nawet miał, to sami by tego nie wiedzieli.

Te wszystkie potwory, a było ich więcej, to tylko wymysł religijny, one nie istniały realnie. Także o skazach genetycznych Minotaura i innych, nawet nie zaczynajmy rozmowy.

2 polubienia

A prawdą jest chociaż to, że Ateny były kiedyś podporządkowane Krecie ?

I drugie pytanie ? Wspominałeś o pierwszym bogu greckim na Ch … I tak się zastanawiam co się przypuszcza, że nagle ważniejszy stał się Zeus ?

O kulturze minojskiej niewiele wiemy. Ale wiemy, że rozwijała się na Krecie, co dało zaczątek kulturze helleńskiej. I przypuszcza się, że wtedy Kreta dominowała nad Atenami, które w tamtym czasie nie miały tego znaczenia, co później. Ale w międzyczasie wiele się działo, zanim Ateny stały się najważniejsze. Kultura minojska na Krecie ustąpiła po najeździe achajskim i nastąpił czas kultury mykejskiej. Później nastąpiły wieki ciemne, a następnie dominacja Aten. To wszystko trwało wieki.

Wybacz, ale nie widzę powodu, by opisać całą historię starożytnej Grecji.

2 polubienia

Jestem na 3:27 … To prawda, że Grecy w VI w.p.n.e. zaczęli traktować swoje mity właśnie jak mity, a nie jako prawdę objawioną ?

Elita umysłowa tak.

1 polubienie

A co sądzisz o Quo Vadis Henryka Sienkiewicza ? W sensie lektura vs realia historyczne ?

1 polubienie

Zastanawiam się za co ten Nobel? Tyle tam realiów historycznych, co w Faraonie Prusa. Czyli, prawie nic.

1 polubienie

Tak mi się właśnie wydawało, kiedy słuchałem streszczenie … :confused:

1 polubienie

chodzenie na skroty nie zawsze konczy sie dotarciem do celu :wink:

Zależy co masz na myśli :wink:

A jakie udane podboje imperium rzymskiego były dla starożytnych Rzymian najtrudniejsze, a jakie najłatwiejsze ?

Z tego co wiem to rzysmkie wojsko wcale nie było aż takie wspaniałe jakie się w dzieciństwie wydaje …
Wiem, że wojny punickie były koszmarne dla Rzymian, Celtów z kolei się Rzymianie bali i ich nienawidzili …

Jakie jest twoje zdanie w tej kwestii ? …

Podwarszawska Warka to nawet do Kanady dotarła… I to w mocnej wersji też… :wink:

2 polubienia

wszystko tylko nie to - Warka dlugi czas produkowala piwo do ruskich - czy to mozna bylo piwem nazwac? rozcienczony spirytus doprawiony pasta do butow, który piwa na oczy nie widzial.

2 polubienia

Mocna Warka jest dobra, chociaż stosunkowo słodka jak na piwo.

1 polubienie

mocne piwa z reguly sa slodkie

2 polubienia

Ciekawy materiał … :confused:

A czy Austriacy są potomkami Rzymian ? Bo kiedyś mówili po łacinie a dopiero od oświecenia jakoś po niemiecku …

Dobry materiał na temat wojny trojańskiej …
https://www.youtube.com/watch?v=-zgaJ6uYcfg

1 polubienie

Ciekawy materiał na temat historii greckiego języka … Fajnie byłoby zobaczyć coś takiego np o języku łacińskim, francuskim czy hiszpańskim …

EDIT: Zapomniany filmik :confused:

Ciekawe w ilu procentach współczesny język grecki przypomina grekę z czasów apostołów …

Czy w ogóle ile obecny język grecki przypomina starożytną grekę …