Sądzę, że ja nie wiem, ci skłoniło Greków do ich wiary. Nie miałem okazji zapytać. Ale, jakbym, nawet miał, to sami by tego nie wiedzieli.
Te wszystkie potwory, a było ich więcej, to tylko wymysł religijny, one nie istniały realnie. Także o skazach genetycznych Minotaura i innych, nawet nie zaczynajmy rozmowy.
O kulturze minojskiej niewiele wiemy. Ale wiemy, że rozwijała się na Krecie, co dało zaczątek kulturze helleńskiej. I przypuszcza się, że wtedy Kreta dominowała nad Atenami, które w tamtym czasie nie miały tego znaczenia, co później. Ale w międzyczasie wiele się działo, zanim Ateny stały się najważniejsze. Kultura minojska na Krecie ustąpiła po najeździe achajskim i nastąpił czas kultury mykejskiej. Później nastąpiły wieki ciemne, a następnie dominacja Aten. To wszystko trwało wieki.
Wybacz, ale nie widzę powodu, by opisać całą historię starożytnej Grecji.
A jakie udane podboje imperium rzymskiego były dla starożytnych Rzymian najtrudniejsze, a jakie najłatwiejsze ?
Z tego co wiem to rzysmkie wojsko wcale nie było aż takie wspaniałe jakie się w dzieciństwie wydaje …
Wiem, że wojny punickie były koszmarne dla Rzymian, Celtów z kolei się Rzymianie bali i ich nienawidzili …
wszystko tylko nie to - Warka dlugi czas produkowala piwo do ruskich - czy to mozna bylo piwem nazwac? rozcienczony spirytus doprawiony pasta do butow, który piwa na oczy nie widzial.