Wreszcie materiał na temat Dwarki ... Już od dawna na niego czekam od typa Kosmiczne Opowieści

bylo potrzebne - wyspy obfitowaly w surowce. nie wegiel czy rope ceniona dzis ale rudy metali na przyklad.

1 polubienie

Z drugiej strony nie można było wiecznie prowadzić ekspansji terytorialnej bo tego żadne państwo by nie było w stanie wytrzymać … :confused:

swoich mozliwosci ekspansji Rzym jeszcze wtedy nie wykorzystal.
a kazde nowe tereny odpowiadnio zagospodarowane raczej Imperium wzmacnialy nie oslabialy - kwestia tylko odpowiednio zabezpieczonych granic - Rzymianie calosci wysp nie podbili - to co dla nic bylo pozbawione wartosci odgrodzili “murem” czyli siecia umocnien i fortow - walami Hadriana i Antonina. ustaleniem granic na naturalnych przeszkodach - rzeki, przelecze gorskie itp.
slaba strona przy takich rozmiarach byla lacznosc i niestety z czasem coraz mniejsza atrakcyjnosc sluzby wojskowej - a czegos takiego ja przymusowy pobor nie prowadzili.
oparcie sie na najemnikach bylo kosztowne i nie do konca pewne jak historia pokazala.

1 polubienie

Nawet jeżeli Eneasz (Trojanie) założyli miasto Rzym, to i tak łacina raczej nie jest dialektem greki bo inaczej oba języki byłyby uznawane za spokrewnione … :thinking: :face_with_monocle: :eyes:

I tak do miasta musieli zjeżdżać się ludzie z okolicznych ziem musieli się zjerzdzać do Rzymu i byli jako tako większością społeczeństwa …

Co sądzicie o mojej hipotezie, że łacina jest wytworem zmieszania się języków podobnie jak m. in. francuski czy hiszpański ?

To wymusza także kulisty kształt Ziemi.
Zbyt intensywną ekspansją terytorialną w końcu dojdziemy do punktu, gdzie zaatakowane od tyłu zostanie własne zaplecze.

:earth_africa:

1 polubienie

Legend i teorii powstaniu Rzymu jest duzo.
Zapomniales jeszcze o znanej choc malo eksponowanej roli Etruskow?
Jesli chodzi jezyki?
Tzw. ugrofinskie czyli wegierski, baskijski i finski (z wersja na Estonie) pomimo to, ze wrzucone do jednego worka niewiele ze soba wspolnego mają.
A dogadac sie trzeba, tak powstaja rozne gwary czy z angielaska zwane slangi.
Z czasem czesc z nich zaczyna spelniac wymogi definicji jezyka.

1 polubienie

@birbant pisał, że wiemy, że tak było z bardzo konkretnych tekstów :wink: To do tego mitu/nie mitu o tym, że Trojanie założyli Rzym …

Pierwszym mocarstwem morskim była Kartagina … Chyba, że Ateny jeszcze uznać za potęgę morską …

1 polubienie

oj a fenicka ekonomia?
za co cenie archeologów to za wyobraźnię i interpretację rzeczy. które uznawali za działalność bogów i :wink:
z mojego doswiadczenia przesadni jestesmy jak golebie
@efka odmowilas gosciny drobiowì

Co masz na myśli ?

A Amazonki naprawdę istniały ? @birbant @okonek

Ciekawy materiał …

Poziom adrenaliny?
Szkolona kobieta?
Temat kolego na Afryke. Aktualny

A co dokładnie komentowałaś bo nawet nie wiem, a ostatnio dwa komentarze poszły do Ciebie :wink:

O Amazonkach ? To istniały czy nie ?

EDIT: Ciekawy materiał na temat zaginionych miast w Polsce…

Jestem ciekaw na ile to jakiś mit, a na ile mamy pewność, że jakieś amazonki istniały ? @birbant

Ciekawy materiał … Tego pana od honotu

Serio sam Konstantyn ostatecznie skłaniał się ku Arianizmowi ? @birbant

Czy to nie o Konstantyna Wielkiego chodziło w filmiku “Świat Ojców Pustyni” ?

1 polubienie

Nie widziałem jeszcze filmiku.

1 polubienie

Ciekawy mit …

Jestem ciekaw co skłoniło Greków do wiary w tego typu poniższe stworzenia … A Ty @birbant co sądzisz na ten temat ?

Pierwsze teorie ewolucji w legendarnych stworzeniach greków :thinking: ?

To też ciekawy mit, tym bardziej, że na Krecie powstała pierwsza grecka cywilizacja, a więc cywilizacja minojska … Ciekawe ile prawdy w tym micie ? Może minotaur cierpiał na jakąś chorobę genetyczną ? Albo nosił jakąś maskę ? Albo to tylko mit …