A co do Atlantydy ?
Nawet nie wiadomo czy Atlantyda istniala…
Wiem, ale … Gdybyś miała się skupić na założeniu, że poziom morza był taki wysoki jak w od 17:00 do 18:00 ? To jak myślisz ?
Czy tzw. Słupy Heraklesa (chociaż w nieco innym stanie co obecnie - nieco zalane w najniższych poziomach nad poziomem morza) w ogóle mogłyby istnieć ?
Tam w samej ciesnie plywy nie sa wysokie.
Wyzsze jest blizej Kadyksu i Puerto Real. Tam sa cale bagniste zalewane slona woda tereny. Czesc wykorzystuje sie produkujac sol i do hodowli krewetek.
Ok - to obecnie, a gdyby poziom był tak wysoki DAWNO TEMU jak autor filmu sugeruje o Atlantydzie w tzw. Oku Sahary od 17:00 do 18:00 ? To jak myślisz (sądząc po wysokości terenu) ? Jak by to wyglądało ?
A pytam Ciebie bo mieszkasz stosunkowo blisko tego miejsca i co za tym idzie możesz wiedzieć o tym najwięcej …
Ewentualnie też @benasek mógłby się wypowiedzieć …
A w jakim dziele Platona dokładnie powinienem szukać informacji na temat Atlantydy ? @birbant ?
Mi się osobiście wydaje, że Słupy Heraklesa są bardziej górzyste niż tzw. region Oka Sahary …
Dialogach Platona Kritiaszu i Timaiosie.
Sam wylot ciesniny jest stosunkowo plaski, ale gorek to tam nie brakuje.
Czyli cieśnina giblartarska mogłaby być wtedy po prostu szersza … hmm
Oczywiście o ile tak naprawdę było …
A jak się nazywa ten obiekt ze zdjęcia, które wcześniej zamieściłaś ?
La Caleta
Widać nawet “ruiny” pod wodą obok tego
Z początku wysłało Mnie do jakiejś miejscowości La Caleta, ale potem wpisałem “La Caleta w Kadyksie” w google maps i jest
EDIT: Chociaż podpisany obiekt jest jako Castillo de San Sebastiàn
Ciekawe od kiedy te rzymskie ruiny są pod wodą ?
Bo na tym miejscu budowano jedno na drugim. Miejsca tam za duzo nie ma
Czasami oglądam ten cykl, ale raczej z przymrużeniem oka
O Atlantydzie wiemy do tej chwil, kiedy piszę ten post, to, że mówił o niej Platon. I więcej nic.
Wszelkie info na jej temat, to tylko domysły albo brednie.
a Indiana Jones?