WTA Finals 2025

Iga Świątek - Keys w ostatnim akcencie tegorocznego touru.

1 polubienie

W grupie Igi oprócz Keys grają Anisimowa i Rybakina.

1 polubienie

o…@birbant …Dziady z nami swietuje :blush:

1 polubienie

Iga - Keys

Set I.
Iga wygrywa swoje podanie do 15, kończąc asem. 1:0
Iga przełamuje do 0 Keys, która zaliczyła podwójniaka 2:0.
Iga od początku bardzo dobrze serwuje - 3:0 do 15.
Drugie przełamanie, drugi podwójniak Keys i 4:0 do 15.
Iga gra bezbłędnie, serwuje jak natchniona - 5:0 na sucho.
6:1 W 5 gemie Iga popełniła 3 błędy i to były jedyne błędy Igi w tym secie

Set II.
Iga przełamuje do 30 - 1:0.
Fatalny gem Igi, dwa podwójne i dwa auty - 1:1.
Iga wróciła do gry przełamując powrotnie na przewagi, bo Keys mocno się stawiała - 2:1.
3:1 do 15.
Iga przełamuje do 15, grając koncert. 4:1.
5:1 do 0.
Teraz Keys powalczyła i utrzymała podanie - 5:2. 6:2.

W ostatnim gemie Iga musiała się pomęczyć, bronić break-pointa bo Keys nagle postanowiła zagrać bardzo dobrze.
Cieszy wygrana w szczególnie jakość gry jaką dziś pokazała Iga.

2 polubienia

Madison Keys. Rozumiem, że można nosić imię Paris, czy Ułan Bator, świadczące o miejscu poczęcia. Ale Madison :thinking:
Czyli co? W Madison Square Garden podczas koncertu lub meczu koszykówki ???

Podobnie z imieniem Tunezyjki Ons Jabeur.
ONS to akronim One Night Stand, czyli jednonocnej, niezobowiązującej aktywności seksualnej.

Przepraszam obie sportsmenki za moje dolnolotne wynurzenia, ale mom prawo się nie mylić.
:blush:

A teraz 6 z 8
Rybakina - Anisimowa. Stawiam na Jelenę.

4:3 - w 1 gemie Rybakina przełamała, a następnie zaczął się pojedynek na serwisy druzgoty. W sumie niewiele gry bo obie wyniszczają się serwami. 6:3
No i Asinimowa zniszczyła się swoim serwisem. Był podwójniak, a pierwszy serw jej uciekł, w drugich biła słabiej i to pięknie wykorzystała Rybakina.

Jelena gnębi Amandę - 2:0.
W 2 gemie Rybakina strzeliła 188 i to był serw punktowy, powtórzyła asem - 196. A w 3 gemie Rybakina " zabiła" Anonimową serwisem na sucho. 187 i 190. 6:1.
W II secie Rybakina oprócz bomb serwisowych zaprezentowała świetny kort.
Jeżeli Iga i Jeleną zagrają przeciw sobie tak jak dziś, to obie sprawią sobie nielada problemy. Ale widowisko będzie piękne.

2 polubienia

@birbant już za Toba poszedł list gończy.
Hanza sie klania..

2 polubienia

Mecz do jednej bramki.Aż się dziwie Idze że nie miała większych kłopotów z koncentracją.
Cóż…Iga wypoczęta wygra z każdym przeciwnikiem.Kłopoty zazwyczaj zaczynają się od 3-4 meczu…Tu jednak stawka jest tak wysoka że trudno o większe wyzwanie…8 najlepszych…
I kiedy “wgryzałem” sie w losowanie obu grup,wydawało mi się że układa się wszystko idealnie dla Igi.Bo pierwszy mecz z Amerykanką wydawał sie najłatwiejszy…
Punkty są i na razie niech się inne martwią!
Czy to była optymalna forma na koniec sezonu?
Obaczym jeszcze ale z pewnością najzupełniej wystarczająca na słabiutką Madison…

1 polubienie

Tego już nie oglądałem ale…Co to znaczy zaprezentować świetny kort? :thinking:

2 polubienia

Pokazać świetne rozgrywanie.

3 polubienia

Wszelki duch…A któż to w roli eksperta nam się objawił?! :innocent:
Przyznam że to dla mnie coś nowego…Nie Ty ale ten tekst :laughing:

3 polubienia

@birbant przybyl z okazji tego miodu i wodki…a @Devil sam wypil wszystko :frowning:

2 polubienia

Cała moja rodzinka korzysta z kortów. Ja nie grałam tylko dlatego, że chciałam (ze względów zawodowych) mieć delikatne i bardzo precyzyjne do miniaturowych prac dłonie.
Ale ekspertem nie byłam i nie będę. Tylko “rodzinnym” kibicem :grin:

3 polubienia

Hmmm…To coś nowego dla mnie :smiley:
A jednak…Grywałem blisko 20 lat,z większą lub mniejszą częstotliwościa,ale tego tekstu nie kojarzę…Może dlatego że ostatni mecz z moim udziałem,miał miejsce chyba ok. 1995 roku?
Sam nie wiem…

2 polubienia

Na wstępie “usprawiedliwię” ten swój kort. Jakoś tak mi się uwidziało, że będzie to rozgraniczenie serwisu od reszty wdarzeń na korcie. Wyszło jak wyszło, było minęło… :wink:

Tymczasem przed Igą niełatwe zadanie, pojedynek z Rybakiną, która z Anisimową pokazała formę. A Jelena w formie to problem każdej jej rywalki.

Zaraz się zacznie, zobaczymy jak sobie nasza Iga poradzi. Będzie trudniej niż z Keys, która nie pokazała dobrej dyspozycji.
Iga by awansować musi wygrać w w dwóch setach.

PS. Ten pojeba.y telefon uporczywie przerabia mi Keys na KRUS. :rofl:

Czas na reklamy :roll_eyes:

2 polubienia

Skoro czas na reklamy, to ja reklamuję ostatnie zagadki Bingoli (307). Zajrzyj tam, bo naprawdę warto. Niektóre z zagadek wręcz Cię zachwycą! :wink:

3 polubienia

Ja miałem przez 10 minut error 505 czy jakoś…
Ale oba gemy widziałem.Wyrównana gra ale 2:0 dla Świątek.
3:0 i w tym gemie była miazga.Brawo Iga!

Ale teraz gem 4 którego zawsze w takich momentach się boję…

No i 3:1 a od połowy gema,serwisowa dyktatura Rybakiny…
Teraz na szczęście role się odwróciły i Iga wygrywa gema do zera…Zmusza Rybakinę do błędów i o to tylko chodzi!
4:2…Ustabilizowany serwis po obu stronach.Ciekawe jak długo :innocent:
5:2…Uffff…
5:3 w sposób bezdyskusyjny.I teraz gramy o seta!

6:3…Zadrżałem przy pudle do pustej bramki ale na szczęście dobry serw Igi trwa!
1:0 przy 17 niewymuszonych błędach Jeleny!

2 polubienia

Iga - Rybakina.

SET 1. Podaje Iga i wygrywa na przewagi.
Brawo, kapitalny gem Igi, przełamuje do 15. 2:0.

Też to miałem. A w Rijadzie na razie pięknie.

1 polubienie

Nie poradziła sobie z piekielnym serwisem Jeleny. Ale swoje podanie rozegrała znakomicie.