WTA Finals 2025

Nie wiem na czym to polega i do czego potrzebne są osoby ze sztabu…
Mamy potencjalnie najlepsza zawodniczkę świata która udowadnia to przynajmniej 2-3 razy w sezonie.I tutaj już na serio nie potrzeba żadnych dobrych rad od kogoś kto rakietę w ręce miał ale być może jedynie do badmintona…
Iga o tenisie, wie wszystko.
Jest natomiast beznadziejna jeśli chodzi o mental,o głowę…Wystarczy lekkie zachwianie,ktoś lepiej dysponowany i wszystko się wali jak zamki z piasku u rozkapryszonego dzieciaka na plaży…
I nawet i to można czasem przełknąć bo innym także się to zdarza.ZDARZA a nie urasta do rangi chorej reguły!
Iga zauważyła że po raz pierwszy w życiu,czuje się dorosła na korcie…A mnie się wydaje że jest odwrotnie.Im starsza tym gra mniej pewnie a jej obecny mental to miejsce poza top-20 na świecie.
Niestety,nie gra się jedynie nogami i rekami…Gra się także,a niekiedy PRZEDE WSZYSTKIM,głowa!!!

Iga jest bogata i bardzo szczodra.To jej piękna strona charakteru…Mimo wszystko jednak na jej miejscu,podziekowalbym obecnym sztabowcom i wszedł w bliższe kontakty z ojcem Karoliny Woźniackiej.To ostatnio jedyny sensowny facet w temacie.

Na szczęście mam znakomita książkę!

1 polubienie

Tak . Ma to swoje wytlumaczenie. Moje intuicyjne? Take z kozetki Woody Allen u pscychoanalityka? Wlasnie tego jej brakuje.

Myślę, że problemy Igi są gdzieś poza kortem. Ale przenoszą się na kort.

A ja mam problemy techniczne Pytamy.

1 polubienie

Jest to oczywiście możliwe…Ale żeby tak zupełnie,w dobie węszących dziennikarskich brytanów,nic o tym się do mediów nie przebiło? :thinking:
Wątpię.Bo jakie ona może mieć dzisiaj problemy?
Jedynie ze swoją psychiką.I to akurat,widzi każdy.

Nie ty jeden. Serwer sie buntuje.

No i mamy finał…
Nie oglądałem Rybakiny i Peguli ale mecz Sabalenki i Anisimovej,choć na poziomie nerwowym i mocno dyskusyjnym,był przede wszystkim niesamowicie emocjonujący!
Mimo iż ani wobec jednej ani drugiej,nie odczuwam ponadprzeciętnej sympatii…
Białorusinka w ogólke robi to co Iga ale z jedną,zasadniczą różnicą.Jej to WYCHODZI!
Mniej błędów?Niekoniecznie.Ale już piłki kończące bywają po prostu nie do odbioru.I nie raz na 2 gemy a 2-3 razy w gemie!
Jest taka tendencja obecnie wśród pań.Męska niemal i mało przyjemna dla oka.Ale…Co zrobić…
Serw,return i zabij!
Albo serw i return nie do odbioru,najczęściej po krosie…
Już parę lat temu,wydawało mi się że tenis zaczyna chwilami przypominać ping ponga.Tam to jest zrozumiałe.Mała przestrzeń,szybka gra…Tenis jednak zaczyna dołączać do całego pakietu sportów siłowych.
Zabij,zduś,wyniszcz…
Inne przykłady aż się pchają na usta.
Ostatnio znowu piłka nożna…
Obejrzałem w Polsce będąc,wspomnienie po meczu Polska-Anglia na Wembley,17.10.1973.Piękny program,cudowny mecz,pod wieloma względami,wyprzedzający epokę…Technika tych piłkarzy potrafiła oczarować niczym piękno z innych dziedzin życia.Sztuki,czyli niekoniecznie sportu…
Czy jednak dzisiaj geniusz Deyny czy np. Kasperczaka,zmieściłby się w składzie?
Może tak ale…chyba tylko do pierwszego poturbowania.
Piłka ręczna,hokej ale przecież i skoki narciarskie a nawet jazda figurowa na lodzie która osiągając niemal pełną doskonałość techniczną,zagubiła odkrywczość,taneczność a co za tym idzie,te jedyne w swoim rodzaju,emocje…Wszystko to się zmienia na naszych oczach.W dobrą stronę?
Moim zdaniem,zdecydowanie NIE!
A jeśli dzisiaj tego nie rozumiemy to zrozumiemy wkrótce gdy emocji bedzie zero bo wszystko spowszednieje,wszystko stanie się podobne do tego co dopiero wybrzmiało,skończyło sie…
W sportach zespołowych gwiazdy nie rodzą sie na boiskach tylko w mediach,na czerwonych dywanach i w rubryce"skandale"gdzie pierwsze skrzypce,jakże często,są w rękach fryzjerów…

Może mnie trochę poniosło i finalistki tenisowego elizjum, nie zasługują na krytykę.Ok.
Niemniej uważam że sprawa jest"szersza"a tenis stał sie teatrem zmian nie do zignorowania…Kobiecy w szczególności…

1 polubienie

Zgadzam się w całej rozciągłości.

1 polubienie

Kazdy ma swoją wytrzymalość. :innocent:

Ktos tych “wojownikow” urodzil?

Dzisiaj finał którego nie zobaczę ale…Czy on się w ogóle zacznie?
Rybakina znowu połamana…Czy ona skończyła jakikolwiek turniej w tym roku? Skończyła GRAJĄC, oczywiście…

No i bądz tu mądry…
Nie mogłem oglądać ale za to teraz zastanawiam się,co to za “zasłona dymna” ze strony Rybakiny była?
Już umierała z tym swoim barkiem,by potem pogromić wręcz Sabalenkę w finale sezonu…
Jak to jest możliwe,hę? :face_with_raised_eyebrow: