Chłodno kalkulując wyniki, tak z matematycznego punktu widzenia, faworytem zaczyna być Nawrocki. Kluczowym pytaniem jest, na ile w obozie PiS i po części pokrewnych poglądowo obozach Konfederacji i Brauna teraz zadziała sprawdzona metoda ”żeby oni nie doszli do władzy”, która przyniosła obecnej Koalicji sukces w ostatnich wyborach parlamentarnych. Trzaskowski, żeby wygrać, musi teraz zawalczyć o elektorat Mentzena … jednakowoż takie wzmożone uderzanie w prawicowe nuty może zrazić sporą część elektoratu Biejat i zwłaszcza Zandberga. Już teraz można wyliczać, w ilu kluczowych kwestiach obóz PO zmienił zdanie na potrzeby kampanii i na dłuższą metę niezmiernie ciężko będzie to wyważyć, oraz logicznie się z tego tłumaczyć przed własnymi wyborcami.
Paliwo związane z mieszkaniem Nawrockiego zdaje się już całkiem się wypaliło. Natomiast interesująco zapowiadają się wątki z możliwym nielegalnym finansowaniem kampanii internetowych na rzecz Trzaskowskiego. Jeżeli przez najbliższe dwa tygodnie na światło dzienne wyjdą przekonujące dowody, może to być wizerunkowa klapa i cała seria gwoździ to przysłowiowej trumny.
Ciekawego wywiadu po I turze udzielił Kwaśniewski. Stwierdził przykładowo, że sztab Platformy powinien w końcu dopuścić dziennikarzy Republiki, bo w kontekście ograniczenia wolności słowa, wizerunkowo nie wygląda to dobrze i działa na niekorzyść. Z drugiej strony (to już moje prywatne zdanie), Trzaskowski na tym etapie kampanii fizycznie wygląda znacznie, znacznie gorzej od Nawrockiego. Jeżeli dodatkowo będzie w końcu musiał wyjść ze swej bezpiecznej bańki, może sobie nie poradzić w kontekście potencjalnie niekorzystnych pytań. Wygląda, że Nawrocki kondycyjnie znacznie lepiej znosi trudy kampanii.
Niezmiernie ciekawie wyglądają wyniki przez pryzmat demografii.
Przedział wiekowy 18-29 lat
Mentzen 36,1%, Zandberg 19,7%, Trzaskowski 12,2%, Nawrocki 10,5%, dalej plankton
Przedział wiekowy 30-39 lat
Mentzen 26,2%, Trzaskowski 20,9%, Nawrocki 18,8%, Braun 9,7% i cała reszta
Przedział wiekowy 40-49 lat
Trzaskowski 33,8%, Nawrocki 26,5%, Mentzen 11,9 %, Braun 8,6%, pozostali
Przedział wiekowy 50-59 lat
Trzaskowski 36,5%, Nawrocki 35,6%, Mentzen 8,3 %, Braun 6,2%, ponownie plankton
Przedział wiekowy 60+
Trzaskowski 44,8%, Nawrocki 42,6%, dalej mega plankton
Jak widać, to pokolenie emerytów i przedemerytalne jest paliwem tej wojny domowej PiS vs. PO/KO. Młode pokolenie jak na razie nie daje się wciągnąć w tą matnię i rysuje się nadzieja, że w końcu będzie nam dane wyjść z tego chorego układu drenującego nasz kraj. Z niemałym prawdopodobieństwem nadchodzące wybory parlamentarne mogą być ostatnimi, które podtrzymają ten patologiczny duopol naszej sceny politycznej, czego Wam i sobie życzę.
Wszystko ok, ale coś widzi się mnie, że ten patologiczny duopol może zostać zastąpiony katastrofą, gdy tak realnie spojrzeć na polski krajobraz polityczny.
Bardzo wątpię, żeby w perspektywie najbliższej 1,5 dekady było możliwe takie zastąpienie. Ja to widzę raczej jako konieczność związania się potencjalnie równoważnymi koalicjantami w stopniu bardziej znaczącym, niż w przypadku takich sterowalnych dodatków do obecnego rządu, jak obecna Trzecia droga i Lewica.
Nawiążę do tego, ale, niestety, nie w tej chwili albowiem okoliczności zmuszają mnie do opuszczenie mego pomięszczenia domowego.
No to powodzęnia po puszczęniu pomięszczenia.
Wychynąwszy z baru tuż po północy ruszył tropem węża …
Margines bledu nie istnieje. A moze zadzialac proste haslo, głosuj na Nawrockiego, bo to “swij chlop” i taki ładny…
Rafał jeszcze ładniejszy i drzwi kleić potrafi …
Ale po mordzie nie da…
Ło żesz w mordę …
Uważam że prezydentem będzie Nawrocki dzięki wyborcom Mentzena i Brauna
Wróżysz z fusów?
Nic nie wiadomo.
Ja wciąż jestem zszokowana wynikami Brauna i Mentzena, ale i tym, że Zanderg wyprzedził Biejat, a Stanowski zdobył tyle samo głosów co Szenyszyl. Oglądałam jedną z debat, i wydawało mi się, że Jakubiak wypadnie w głosowaniu lepiej.
Więc jeszcze raz: nie da się przewidzieć, a przynajmniej ja nie potrafię, wyników w II turze.
Nauczyciel musi byc ubezwlasnowolniony, bo inaczej jakby to bylo? Po poprzedniej wladzy myslalam, ze juz malo co da sie zepsuc. Mylilam sie bardzo. Umizgi do glupszej czesci narodu polegajace na psuciu zwyczajow maja sie w najlepsze i najbardziej sie na nich gra,
Wyborców Brauna i Mentzena jest więcej niż wyborców biejat, Zandberga i Hołowni.
Zaloz czarny scenariusz. A to moze sie w przeciwienstwie do powtorki z rozrywki pod tytulem Duda? Skonczyc wojna domowa lub ingerencja sil obcych.
Dlaczego Duda nie korzystavz prawa weta, a odsyla do trybunalow? Gra na czas?
Pozostaje cień nadziei, że wyborcy Mentzena (sporo młodzieży) mają się za bardziej „światłych i postępowych”, więc powinno im być nie po drodze z pisem, ale to się zobaczy…
To straszne!
Według nocnego sondażu TVN24 w 2 turze Trzaskowski otrzyma 46% głosów a Nawrocki 44. Za mała różnica