Wybory w Niemczech

Nie, Zieloni 13%. Całkiem sporo. Wg przedwyborczych sondaży sprawy klimatu są ważne dla ponad połowy Niemców. A u nas? Wstyd się przyznać. Zieloni maja 0,5%, gdyby nie koalicja nie mieliby żadnego posła. No ale u nas dominuje skrajnie konserwatywne podejście, jak to mówią prawaki “czyńcie sobie ziemię poddaną”, czy jakoś tak. Co przekłada się na to co mamy - największe zużycie paliw kopalnych w Europie, jedno z najniższych OZE, i brak energii atomowej. A taka mała Słowacja czy Litwa mają po dwie elektrownie.
Ale cieszę, ze że AfD nie wygrało, 20% to niezły wynik, ale tak jak w Polsce z PiS - nikt nie chce z nimi współrządzić więc będą w opozycji/.

2 polubienia

No to jeszcze zgadnij, kto przoduje w Europie w zanieczyszczeniu powietrza…
Albo juz nie zgaduj…

4 polubienia

Trzeba na Węgry uciekać, albo chociaż w Bieszczady.
:stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

“Czerwone serce Europy”! kuźwa! Ile razy słyszę u nas - ekoświry, węgla się czepiają, wiatraki tez szkodzą (komu?) atom zabija (Czarnobyl), itp, itd.
Świadomość ekologiczna w Polsce szoruje po dnie, niestety.

2 polubienia

Koszalin też się jakoś cudem z tego zaduchu ratuje…
Może do Koszalina?
No, ale to dane sprzed prawie 5 lat. Moze dziś jest juz czyściutko…

1 polubienie

Dziś tak, niby nie najgorzej

1 polubienie

Jasne, Wchłonęło się jak chłoniak.

1 polubienie

No, ale zobacz, w Londynie czystsze powietrze niz w Wielkopolskim Parku Narodowym…
Ja to chyba kiedys sprawdzę, czy sobie z nas nie śmieszkują. :grin:

1 polubienie

Dokładnie 12,5%. Zapomniałem o tym napisać, podawałem wyniki do godz 15.
Michał, nie myl partii Zielonych z ekologią. Trochę w tych Niemczech przebywałem. Zieloni już dawno przestali mieć do czynienia z ratowaniem klimatu a zajęli się polityką. Podobną do niejakiej pani Surek. Gdy byli przy władzy ciągnęli kasę na ekologię skąd się dało. Pytanie tylko, ile z tej kasy poszło na cele ekologiczne. A o aktualny stan ekologiczny w Niemczech, to nie tylko Zieloni. Niemcy jak i Holendrzy mają dość poważny stosunek do tych spraw, niejako obywatelsko. Ale i tak wolę Zielonych od AfD. To, że AfD nie doszła do władzy jest również dobrą sprawą dla Polski.

1 polubienie

Dziś, dane msn.de jest dokładnie tak:

W tej sztafecie oddalismy pałeczkę Bałkanom.

1 polubienie

No i Padania daje ciała! Czym tam palą?

1 polubienie

Moja siostra ogrzewa węglem. Nie chciałaby, ale na zmianę instalacji, po prostu ich nie stać. Do innego ogrzewania w całym osiedlu, z 50 domków, należało by zmienić instalację. Oczywiście na koszt właścicieli. Problemem nie do przeskoczenia jest ten koszt. Mają marznąć i ekologicznie nie grzać węglem?

Ta mapa podaje ogólną jakość powietrza, ale co jest brane pod uwagę, to nie doszedłem do tego.

We Włoszech to może piece do pizzy opalane drewnem? :slight_smile:

1 polubienie

To w takim układzie ucieczka na Węgry nie wchodzi w grę :neutral_face:

1 polubienie

@benasek moje polskie mieszkanie to trening wysokogorski
Auto za autem i żadnej wentylacji
Po drodze auoibusy miejskie z nocnymi wlacznie

1 polubienie

Chiny nas przebijają w tej kwestii. Nawet wschód nam ucieka. Trzeba gonić.
Według bezpartyjnego kandydata PiS na urząd Prezydenta RP - Karola Nawrockiego, Chiny zużywają 30% węgla więcej, niż wynosi ŚWIATOWE wydobycie tego surowca :flushed:
O ropie w tym publicznym wystąpieniu nie wspomniał, ale można zakładać, że Chiny mają kopalnie na Marsie i platformy wiertnicze na Jowiszu. Transport urobku przejęła platforma TEMU.

.30 sekund prawdy.
2 polubienia

Rzut oka na mapę Niemiec.
Gdzie i jak głosowano.
Kolorami zaznaczono wygraną partię.

3 polubienia

Nie do wiary co okupacja sowiecka zrobila z mentalnością ludzi mieszkających na terenach dawnego NRD.

4 polubienia

Nie przesadzaj z tym sowieckim wpływem. Okupacja okupacją - była i się skończyła, jej wpływ na obecną sytuację jest znikomy. To kolejne rządy Merkel i obecne Scholza przyczyniły się do obecnej sytuacji. Doskonale poradzili sobie bez Sowietów. Nie patrz w chmury, gdy rozwiązanie masz pod stopami.