Nie, Zieloni 13%. Całkiem sporo. Wg przedwyborczych sondaży sprawy klimatu są ważne dla ponad połowy Niemców. A u nas? Wstyd się przyznać. Zieloni maja 0,5%, gdyby nie koalicja nie mieliby żadnego posła. No ale u nas dominuje skrajnie konserwatywne podejście, jak to mówią prawaki “czyńcie sobie ziemię poddaną”, czy jakoś tak. Co przekłada się na to co mamy - największe zużycie paliw kopalnych w Europie, jedno z najniższych OZE, i brak energii atomowej. A taka mała Słowacja czy Litwa mają po dwie elektrownie.
Ale cieszę, ze że AfD nie wygrało, 20% to niezły wynik, ale tak jak w Polsce z PiS - nikt nie chce z nimi współrządzić więc będą w opozycji/.
Trzeba na Węgry uciekać, albo chociaż w Bieszczady.
“Czerwone serce Europy”! kuźwa! Ile razy słyszę u nas - ekoświry, węgla się czepiają, wiatraki tez szkodzą (komu?) atom zabija (Czarnobyl), itp, itd.
Świadomość ekologiczna w Polsce szoruje po dnie, niestety.
Koszalin też się jakoś cudem z tego zaduchu ratuje…
Może do Koszalina?
No, ale to dane sprzed prawie 5 lat. Moze dziś jest juz czyściutko…
Jasne, Wchłonęło się jak chłoniak.
No, ale zobacz, w Londynie czystsze powietrze niz w Wielkopolskim Parku Narodowym…
Ja to chyba kiedys sprawdzę, czy sobie z nas nie śmieszkują.
Dokładnie 12,5%. Zapomniałem o tym napisać, podawałem wyniki do godz 15.
Michał, nie myl partii Zielonych z ekologią. Trochę w tych Niemczech przebywałem. Zieloni już dawno przestali mieć do czynienia z ratowaniem klimatu a zajęli się polityką. Podobną do niejakiej pani Surek. Gdy byli przy władzy ciągnęli kasę na ekologię skąd się dało. Pytanie tylko, ile z tej kasy poszło na cele ekologiczne. A o aktualny stan ekologiczny w Niemczech, to nie tylko Zieloni. Niemcy jak i Holendrzy mają dość poważny stosunek do tych spraw, niejako obywatelsko. Ale i tak wolę Zielonych od AfD. To, że AfD nie doszła do władzy jest również dobrą sprawą dla Polski.
No i Padania daje ciała! Czym tam palą?
Moja siostra ogrzewa węglem. Nie chciałaby, ale na zmianę instalacji, po prostu ich nie stać. Do innego ogrzewania w całym osiedlu, z 50 domków, należało by zmienić instalację. Oczywiście na koszt właścicieli. Problemem nie do przeskoczenia jest ten koszt. Mają marznąć i ekologicznie nie grzać węglem?
Ta mapa podaje ogólną jakość powietrza, ale co jest brane pod uwagę, to nie doszedłem do tego.
We Włoszech to może piece do pizzy opalane drewnem?
To w takim układzie ucieczka na Węgry nie wchodzi w grę
@benasek moje polskie mieszkanie to trening wysokogorski
Auto za autem i żadnej wentylacji
Po drodze auoibusy miejskie z nocnymi wlacznie
Chiny nas przebijają w tej kwestii. Nawet wschód nam ucieka. Trzeba gonić.
Według bezpartyjnego kandydata PiS na urząd Prezydenta RP - Karola Nawrockiego, Chiny zużywają 30% węgla więcej, niż wynosi ŚWIATOWE wydobycie tego surowca
O ropie w tym publicznym wystąpieniu nie wspomniał, ale można zakładać, że Chiny mają kopalnie na Marsie i platformy wiertnicze na Jowiszu. Transport urobku przejęła platforma TEMU.
.30 sekund prawdy.
Nie do wiary co okupacja sowiecka zrobila z mentalnością ludzi mieszkających na terenach dawnego NRD.