Bo u nas tak właśnie się dzieje.
Nie mogę w to uwierzyć. Chyba, że powiem “ciemna masa”!!!
Taki właśnie jest Kaszub uparty jak osioł, a jak się na coś uweźmie to idzie po trupach.
A co powie ksiądz na kazaniu to jest święte.
W koncu kliknelam na link, bo mnie to zainteresowalo i znalazlam cos takiego:
“Modlę się do Pani Sianowskiej Królowej Kaszub…”
Czy w Biblii lub w jakimkolwiek pismie swietym wystepoje postac Pani Sianowskiej Królowej Kaszub? Jezeli nie to to dopiero jest Bałwochwalstwo czyli wymyslanie nowych bostw!!!
To jest ciemnota podobna do islamskiego fanatyzmu.A jesli nie to w te strone podążająca.
Tylko ze u nas mozna sie chyba spodziewać ze ktos zabytek lub odniesienie do pradawnych dziejów,odrozni od manifestacji wiary,zresztą zbytecznej w tej formie,w dobie pokoju.
Ktos tam zdaje sie wychodzi z zalożenia ze jesli nas atakują to my im na odlew…
I uderza w prehistorie
Rzadka ciemnota…
Matka Boska to najbardziej zapracowana kobieta świata
@ata-ata wiesz, ilu przedsięwzięciom patronuje? Kiedys w starozytnym Rzymie byly od tego stada pomniejszych bogow i dobrych duszków, teraz oszczednosc etatow i centralizacja.
Jak to mowia? Jak Bog chce kogos pokarac to mu rozum odbiera.
Bazując na podanym przez Cienie artykule, objawy zbiorowej paranoi i specyficznej ociężałości umysłowej pewnego grona kaszubskiej ludności są oczywiste.
Niemniej kolejny raz w Twych wypowiedziach serwujesz jakieś wyolbrzymione porównania, ponieważ owe figury, o które się rozchodzi, nie mają w tym momencie statusu zabytków. Są to całkiem niedawne wytwory współczesnych artystów. Sam szlak ”Poczuj kaszubskiego ducha” powstał w 2010 roku naszej ery, więc sorry, ale starożytne zabytki kultury grackiej to zupełnie inna liga.
To, ze akurat te rzezby sa nowe ? Niszczenie pamieci o historii przodkow na ligi bym nie dzieliła.
A poza tym jakim prawem ksiadz wtraca sie w przestrzen publiczna?
Czy ja mu wchodze do kosciola i kaze oltarz na ekran kinowy zamienic?
Kto niszczyl swiete miejsca innych kultur dalej to będzie robic. Jedyne czego dowodzi porownanie kolegi @Bingola to, ze islam jest tylko mlodszym bratem chrzescijanstwa, bo metody stosuje sprawdzone.
Dobry przykład dali Egipcjanie ratując przed zalaniem zabytki Abu Simbel (dzięki pomocy międzynarodowej).
My takim działaniem jesteśmy bliżej talibów rozstrzeliwujących zabytkowe rzeźby bogów w Afganistanie.
Zaściankowe podejście pewnej grupy osób, choćby nie wiem jak głupie, nie zmienia wartości historycznej przedmiotowych rzeźb. Jeżeli nie dostrzegasz pewnej różnicy w czymś co ma lat 10, a tym co ma kilka tysięcy, to nie pozostawia zbyt wielkiego pola do dyskusji. Miłego dnia.
Nazwałabym to nawiązaniem do tradycji. I tu przyznaje racje: może zacznijmy szanować własną tradycję zamiast wyburzać np. Liczyrzepę?
Bo to pogaństwo i szatanizm kurła. Tylko Bóg, Maryja, honor i Jarosław.
@Devil
Pomyliles kolejnosc
Na pierwszym miejscu to chyba Jaroslaw
A wiesz, z p.Kaczyńskim jest coś nie za tego. Nie doczytałam co. Może po prostu wiek?
Zapracowana Matka Boska. A Polska na prowadzeniu…
Zależy jak na to patrzeć. Na przykład totemy indiańskie - czy fakt, że wyrzeźbione 10 lat temu czyni je mniej symbolicznymi elementami kultury indiańskiej? A chodzi chyba o pewną symbolikę…
Ok. ale tu ,pomijając karkolomne porównanie,bardziej chodzi o postawe i intencje.