Wyraznie Warszawiacy nie stanęli na wysokości zadania?

O kurcze…Jak fajnie.Pięknie wręcz…Normalnie Wiedniem zapachniało!!!
To jest Łódż? [bo nie chce mi się wszystkiego czytać…]

Jeśli tak to szok…Byłem w Łodzi 3-4 razy ale po raz ostatni,w latach 90-tych…Wiele rzeczy mi się podobało bo lubię stare miasta ale mimo wszystko,to była wtedy niemal ruina,fragmentami jak wyjęta z “Ziemi obiecanej”

2 polubienia

Nie jakiś gamoń a setki tysiecy idiotów!!!

2 polubienia

Właśnie!

1 polubienie

Kaliski dalej paskudny, a nawet bardziej, bo zamiast zachowac stary, zabytkowy juz budynek i uporzadkowac teren, wzsystko wyburzyli i postawili coś co przypomina blaszane magazyny.
Natomiast Fabryczna jest jak dla mnie obecnie perełką nowoczesbej atchitektury. Na razie w duzej czesci bezużyteczny.
Może jak zrobią w koncu tumel to za pozostale dworce sie wezna, bo w tej chwili to chaos komunikacyjny.

1 polubienie

Podoba mi się :wink:

Juz nr 3 – Kraków je wyprzedził. A niedługo pewnie spadnie na czwarte, bo Wrocław depcze po piętach.

1 polubienie

Wiem, wiem… Pisalem o latach 80.

2 polubienia

A Manchester?

Jest wymieniony jako jedno z miast uważanych za najbrzydsze, ale ostatecznie to wg nich Lódź nim jest.

To jeszcze zapytam czy Sosnowiec był badany :slight_smile:

Tego to nie wiem, całego artykułu nie czytałem.

2 polubienia

Nie tak dawno w firmie w której pracowałem dostaliśmy zapytanie o wiatę śmietnikową eko. Eko projektant takie na osiedlu sobie wymyślił. Miałą mieć na dachu krzewy i inną roślinność. Przysiadłem by policzyć obciążenia dachu i nawet na sugestie że to mega niebezpieczne wykonawca się nie wycofał. Chcieli zielen miejską na wiatach posadzić.

Teraz tak sie robi, to jest bardzo korzystne dla ekosystemu - zapewnia bioróżnorodność, z dachu jednej wiaty rośliny pochłaniają rocznie ponad 7 kg CO2 i ograniczają zapylenie powietrza o 15-20 proc. W słoneczne dni obniża temperaturę pod wiatą o średnio 3-5 stopni Celsjusza, a w czasie opadów magazynuje nawet do 150 litrów wody, co sprzyja retencji wody. W Warszawie takie mikroogródki sa na dachach wiat przystankowych a całkiem duże bywają na zadaszeniach parkingów.

1 polubienie

Dobra to wizualizacja ale nie ty miałeś ten dach projektować. Wiesz ile waży m3 piasku? Zapewne wiesz. Normalne wiaty mają przewidziane 300kg/m2 dachu jako max.

Przecież dla takich roślin wystarczy kilkanaście cm ziemi i piasku. Czyli na m2 dachu wypada jakies kilkadziesiąt kilogramów.

1 polubienie

Więc nie wiesz. 30 cm ziemi to koło 1 tony. + woda. Nikt nie chce się pod tym podpisać.

1 polubienie

Wyobraź sobie że jeszcze na tym leży śnieg więc ile to waży? Michał te wiaty tak sobie mają sens. Jeśli są z betonu to tak. Z stali to troszkę trudno albo drogo.

1 polubienie

Na zielonych dachach nie stosuje się typowej gleby. Podłoże musi być lekkie i dobrze odprowadzające wodę. Zazwyczaj podłożem są kompozyty ceramiczno-mineralne (keramzyt, perlit), które są lżejsze od tradycyjnej gleby o 40-50%.

Nie tylko dach można przemienić w łąkę. W Mediolanie poszli dalej i stworzyli pionowy las.
Bosco Verticale.

2 polubienia

Mural fajny, ale okolicznosci jego powstania i przycieżkawe poczucie humoru wladz miejskich?

1 polubienie

Łódź sie wyludnia. Miasto orzemyslowe się skonczylo, a no nowy profil pomyslu nie ma…