Za 25lat będziemy najstarszym krajem na świecie

jeśli nic się nie zmieni. Nawet Japonia i Finlandia nie będą chyba tak starzy.

No i ?

Nie wiesz jakie są tego konsekwencje?

Nie.Ja się pytam,o co w “pytaniu” chodzi.
Forum jest od rozmowy a nie od wygłaszania komunałów.W dodatku po myśli tzw. większośći… :face_with_raised_eyebrow:

No i nie warto bić Ukraińców, bo zbliżony kulturowe naród wytwarza polski PKB, podatki płaci i zarabia na emerytury.

Cynizm u koleżanki zauważam :wink:
Lepsze to od debilnego,wiernopoddańczego gardłowania wytyczonego przez PARTIĘ.
Warto?
To teraz tak patrzymy na ofiary?
I czy warto się opowiadać po stronie zamordowanych na Wołyniu?No bo czy warto?
Czy ten prawdziwie żydowski,miedzynarodowy,czytaj"eurpoPEJSKI" interes nie powinien brać góry?

Polska starzeje się szybciej niż zachód. Powód? Myślę że zacofanie w sprawie in vitro i zamknięcie się za imigrantów. Ukraińcy to za mało. Poza tym drogie mieszkania, kredyty

Dyskusja o Wolyniu w takiej formie, jaka nadaja jej poliycy robi wiecej zlego niz dobrego. Kazdy sobie chce nastukac punktow przed wyborami i robia to tak, ze strach byc np.malym Ukraincem w Polsce. Duzym tez. Narod pracowity, ktos nawet wyliczyl, ile do budzetu zarobili.
Ale do motlochu bijacego kogo mu sie zachce nie dociera, ze emerytury trzeba bedzie wypracowywac i w przyszlosci.
Ze napisze z merkantylnego punktu widzenia.

Nie ma czegoś takiego jak"forma dyskusji".Byłaby gdyby wyszła od strony ludobójców bo to oni mają się tłumaczyć!!!
I powinni być szczęśliwi że ktoś ich reprezentantów w ogóle chce słuchać…
Ja np. nie chcę i nie mam takiego zamiaru.
Nie,dopóki nie nastąpi akt pokory zamiat wściekłej arogancji i zwykłego,ludzkiego chamstwa.
To nie ja wzbudziłem upiory Wołynia!!!
To to ukraińska gnida w osobie tego cinkciarza-półgłówka poczuło się tak pewnie że postanowiło nas ignorować i pluć historii w pysk swoją zieloną flegmą!!! :angry:

Jak nadmiar Polaków z Polski B nie napłynie do Polski A to lepiej nie będzie

W Polsce B ludzie ubożeją a Polska A się rozwija

A co my możemy z tym zrobić? Ci z nas, którzy mogą mieć dzieci, to mają je już od dawna, a ci niemogący nadal nie będą mogli.

Ewentualnie rząd by mógł wyłączyć prąd, żeby odciąć ludzi od mediów. Wtedy ludzie by częściej wychodzili z domów i częściej nawiązywałyby się nowe związki, a więcej związków to więcej dzieci.

Marzy Ci się ta komuna i to w wersji z 1984,co?
Rząd musi,państwo powinno…
A kto Ci powiedział że ludzie wtedy zajęliby się kopulacją,nie mówiąc o “trosce” o przyszłe pokolenia?
Jaki byłby efekt tej kopulacji? Bo dla mnie jest oczywistą rzeczą że tam gdzie nadmiar chętnych do chleba,tam terroryzm.I to począwszy od szkolnej ławki gdzie dokładnie jak między zwierzętami,słaby nie ma racji bytu.
Niestety,nie ma powrotu do…Alternatywy-4.Do czasu w którym gdy wyłączano prąd,ludzie w pokorze zapalali świeczki i brali się za kawę plujkę i lekturę Przekroju…
Każde zubożenie czy odcięcie od wszelkich form dobrobytu,spowoduje natychmiastowe [w najlepszym przypadku!] zamieszki,terroryzm a nawet zamachy stanu.Ty chyba w jakiejś bańce żyjesz,jeśli tego nie widzisz…
No ale jeśli w takich warunkach potrafisz kopulować i do tego wychowywać obywateli na miarę świetlanej przyszłości…Historia na szczęście,z małymi wyjątkami,już dawno wyeliminowała takich orwellowskich tyranów.

Pisałem nie do końca poważnie, bo wiadomo, że rząd by tego nie zrobił. Ale fakt faktem istnieją poglądy typu, że telewizor w sypialni zabija seks albo że po awarii prądu, np. z powodu zamieci śnieżnej, około 9 miesięcy później rodzi się trochę więcej dzieci niż zazwyczaj.

Albo jeszcze inny pomysł. Jeszcze dziesiątki lat temu ludzie już wieku 18 lat brali śluby i starali się o dzieci, a to dopiero kapitalizm wmówił ludziom, że najpierw kariera, wyścig szczurów i konsumpcjonizm, a ewentualnie potem dzieci. Czyli mój pomysł na demografię: delegalizacja kapitalizmu :wink:

I to też humor taki,tak?
Bo inaczej dreszczy zimna dostanę w tym upale…

Nie wiem czemu ich prezydent w to brnie, bo wyglada to conajmniej na ignorancje przy takiej skali ofiar. Moze to odtajnienie archiwow cos da, ale pewnie on tez pilnuje poparcia polit.
:frowning:

Przeoczyłem wczoraj ten wątek a więc tytułem uzupełnienia…
Nie każdy.Kręgi rządzące w naszym kraju,uparły sie aby za wszelką cenę te punkty potracić.Resztki jakiegokolwiek honoru potracili już dawno ale że będą tak konsekwentnie zasilać konto jedynej bezkompromisowej partii w Polsce czyli Konfederacji, to się nie spodziewałem…Rzadko spotykana głupota.I do tego zgubna arogancja.
Natomiast Ukrainiec faktycznie,podobnie jak Netanjahu w Izraelu,ma za sobą liczne grono wyborców o nazistowskich zapędach.Tutaj upa a tam chasydzi…
Byłoby wyjatkową głupotą sądzić że oni to ignorują…

Wbrew pozorom, to właśnie jest przyczyna niskiego przyrostu, nie żadne tam względy ekonomiczne (bo zarabiamy znacznie lepiej niż kiedyś) nie brak miejsca w żłobkach i przedszkolach (bo jest znacznie więcej niż kiedyś), nie brak mieszkań (bo jest ich znacznie więcej niż kiedyś). Przyczyna są względy społeczne, inny model życia, inne priorytety. Czy to jest właściwe? Jasne że nie, ale żadną ustawą, czy innymi regulacjami, ani daninami 800 czy 5000+ na dziecko się tego nie zmieni.