A napisz chociaż czy oceniasz ten sarmatyzm jako jednoznacznie złe zjawisko czy trochę inaczej to interpretujesz ?
Było to negatywne zjawisko, które miało niemały udział w upadku Rzeczypospolitej. Sarmatyzm, to taki swoisty nacjonalizm, który, niestety, funkcjonował wśród szlachty, był głęboko zakorzeniony w umysłach a działania z tego wynikające podmywały w praktyce fundament kraju. To takie przeświadczenie najlepszości, czyli wyższości polskiego szlachcica wobec całej szlachty w Europie połączona z pogardą dla tych, co niżej.
Widać niestety niewiele się do tej pory zmieniło …
A co ja napisałem powyżej o sarmatyźmie? Tak, jest dokładnie, jak zauważyłeś.
I właśnie to jest jedna z przyczyn, dlaczego tutaj nigdy nie będzie już lepiej i dlaczego chcę wyjechać z tego kraju
Bo wiadomo, że jak wyjadę to będzie mnie otaczać inna rzeczywistość i nawet może inne problemy, ale już nie będę taki wykończony psychicznie tym krajem
To jest @elsie właściwy komentarz, odpowiednie pytanie.
Z Tobą @gra też się zgadzam.
A w kraju się poprawi, pójdzie ku lepszemu jak Ty wyjedziesz?
Nie ale przynajmniej odpocznę psychicznie
Mówią w faktach, że od początku tego roku zginęło bodajże 22 a nie 24, ale pewności nie mam ukraińskich żołnierzy, bo wojna pozycyjna trwa tam od 7 lat
My rozmawiamy o Polsce czy o Ukrainie?
Co by nie mówić to co się tam dzieje ma dla nas znaczenie Może i mniejsze niż to co się dzieje na Białorusi, ale też
Ciekawe, że w Izraelu potrafią non stop wybierać nowe rządy gdy im się coś nie podoba, a u nas za cholerę od koryta nie odciągniesz
A tutaj o rosnących napięciach na “granicy rosysjko-ukraińskiej”:
Ciekawe co Rosjanie chcą tym osiągnąć ? Czy jedynie to, żeby ludzie uciekali ze wschodniej Ukrainy czy też szykują się na coś konkretniejszego
Ale tam wybiaraja ciagle tych samych
Ta jasne! Wybierają haha
Co do ostatnich realiów Kto chce niech posłucha, a kto nie chce niech nie komentuje
EDIT: Także ja bym wolał, żeby ta pandemia była pozytywnym czynnikiem dla Europy w tym sensie, że obudzi to naszą cywilizację …
Odpowiedzialnosc… to odpuszczenie winy czy zrozumienie bledu i chec go naprawienia. Moze kiedys…
Ksiadz… odpada, abstrachujac, ze grzeszy wiecej niz ja, jakos mnie nie przekona.
Wedle mnie grzech zawsze grzechem bedzie, nie wymarzesz go gumka, nie skreslisz.
Mozesz przeprosic i prosic o wybaczenie.
Mozesz go zrozumiec i mozesz teraz czynic wylacznie dobro.
Mozesz… bardzo duzo.
Jestem czlowiekiem, istota ulomna.
Robie zle, popelniam bledy, grzesze… ale…
Wlasnie spogladam na ma twarz w lustrze,.
Baaa czesto sie na ten widok krzywie.
Popelniam bledy. PRZEPRASZAM.