jestem Andrzej, ale nie Sikorowski
Kto następny?
Tylko nie Kaczyński, tylko nie Kaczyński…ok?
Dąbrowski, Haszek, Iwaszkiewicz.
Jestem Elżbieta, ale nie królowa
Ela na pianinku popierdziela…
Jestem Jerzy choć wcale nie święty…
No i zadnego smoka nie masz na sumieniu…
Za to w dzieciństwie,dostalem od wujka z Anglii,drewniana tarcze z trzema lwami.Nasza wiedza owczesna,ok. 55 lat temu na ten temat,byla ledwie okazjonalna i mawiano w rodzinie z uśmiechem,“ze jak na Jerzego przystało”
Tymczasem św.Jerzy,przynajmniej na tych mnie znanych malowidłach,nigdy z taka tarcza nie wystepowal.Raczej tarcze miały wizerunek krzyża św.Jerzego,do dzisiaj godła Anglii.
Sw. Jerzy to dobro ponadnarodowe. Od Gruzji po Anglię i Polwysep Pirenejski, więc tarcze mógł miec rozmaite.
Choć jego znakiem firmowym jest krzyż sw. Jerzego
Wystepujacy na flagach wielu panstw i herbach dynastii.
Natomiast trzy zlote lwy (a wlasciwie leopardy) na czerwonym tle to zwyczajowy herb Anglii.
Wiec miejscowy kult świętego mógł go w taka tarczę wyposażyć.
Ogólnie heraldyka swoimi sciezkami chodzi, a juz zwyczaje heradyczne - przyjecie do herbu czy stworzenie herbu wielodzielonego? Ozdobniki towarzyszące tarczy herbowej? Zostawmy to maniakom…
Zresztą jakim herbem poslugiwal sie swiety zanim sam stal sie skladnikiem herbów (zwykle z koniem i smokiem)?
Lwy są raczej przypisane Ryszardowi Lwie Serce.
Zgadza sie. Zaczelo sie od niego. Potem jako trzy lwy, herb rzadzacej dynastii przeszedl na Anglię. Wtedy nie bylo państw narodowych a stefy zarzadzane przez dynastie. Zdarzalo sie w druga stronę. Herb danego regionu byl przyjmowany przez zwycięzcę jako własny.
Herbem ojca byl lew w postawie pionowej, matki poziomej, oba na czerwonym tle. (zreszta dziadek dla odmiany mial 5 lwow na tle niebieskim, tak zeby bylo inaczej?)
Rodzinka widac te zwierzatka lubila.
Wiedziałam, że coś jest na rzeczy…
To teraz ja: Przemek…tylko nie Cz. tylko nie Cz!
Lwy w Anglii,pojawiają sie dosyć licznie,w rozmaitych herbach.Ale takie jak za Ryszarda to chyba tylko wtedy…
Nunu czy Ty zmieniłaś płeć?
Zawsze myślałam, że jesteś kobietą, no ale kobieta chyba nie może mieć na imię Przemek
mam płeć niebinarną-muszę sie jeszcze zdecydować…
Plantageneci i rody akwitanskie pochodzili z kontynentu. A, ze wszyscy mieli lwy w herbach to je ze saba zabrali podbijajac Wyspy.
A to były burzliwe czasy to i z herbami i ich przyporzadkowaniem roznym potomkom balagan byl.
Do dzis jakby dobrze poszukac to w dynastiach, ktore nie do konca wymarły i możesz jakiś rodowód wyprowdzic zachowaly sie kuriozalne tytuły i prawa do herbow. Nieistniejacych jednostek administracyjnych od cesarstwa po hrabstwo.
A o ile sie nie myle to z kolei w GB można było (a mozna jeszcze? ) kupic posiadlosc razem z tytulem siegajacym czasów Stonehange?
Wlasciwie to pytanie o zabawę na niedzielę, wiec chyba za daleko nie odbiegamy d tematu?
Podobno mozna…
Nie interesowałem sie tym.
Natomiast moja koleżanka ze szkolnej lawy,przysłala mi kiedyś kartkę wakacyjną:
Cytuje z pamięci [wyszczerbionej]:
“Kuluś,Ty sam nie wiesz kim jesteś!”
…i dalej nastepują jakieś dane z encyklopedii szlachty,podobno odkrytej w Cieszynie,wg. ktorej moj ród ma 2 miecze wbite w dwie korony,na tle tarczy z dwoma wcięciami…
Wiecej nie pamietam.Oprócz szoku jaki wtedy mnie uderzył [1980]
Ja ponoc po tatusiu herbu Lubicz. Podkowa i dwa krzyze. W oprawie dosc fantazyjnej trzy piora w helmie. Dobrze, ze nie gdzie indziej
Kolory niebieski i bialy (srebrny) , z ustaleniem mezowskiego bylo latwiej bo to herb wlasny, czyli przypisany do jednego nazwiska. Tyle, ze popularnego.
Ale zapisy sięgają bitwy pod Grunwaldem i komu by
się chcialo kuzynów szukać?