Zabawimy sie w pozorne zdrobnienia wyrazów?

O kutasach to już Mickiewicz w Panu Tadeuszu pisal
Klucznikiem siebie tytułował,
Iż ten urząd na zamku przed laty piastował.
I dotąd nosił wielki pęk kluczów za pasem,
Uwiązany na taśmie ze srebrnym kutasem.

A takze zbereznik Fredro w Dożywociu.
Łatka
Wszakżem czapkę dał z kutasem,
Czapkę piękną.
Filip
Grat obdarty,
Chyba wróble straszyć czasem.
Łatka
Ale kutas!…
Filip
Piękna czapka.
Łatka
Ale kutas!…
Filip (ironicznie)
Luba! miła!
I cóż miałem z tego datku?
Łatka
Ale kutas, kutas, bratku…
Filip
Cóż u diabła z tym kutasem!…

I to on chyba to piekne staropolskie slowo spakudzil :rofl:

nie idźcie tą drogą :joy:

A był: smyk - smyczek???

5 polubień

Chyba nie…

2 polubienia

Był wczoraj mojego autorstwa. I to dzięki wizycie w filharmonii. Co ja się naoglądałem tych Smyków-smyczków i strojów-stroików :slight_smile:

3 polubienia

A co komisja ma do powiedzenia o moim ostatnim przykładzie? Dlaczego nie ma komentarza?

Poczekaj, nikt nie siedzi non stop przy kompie. Kolacja i ulubiony serial tez się należą. :wink:

1 polubienie

Na temat kutasa opinia jest negatywna. Ale nie z powodów fałszywie rozumianej przyzwoitości, tylko z powodów merytorycznych. To częsty błąd jaki popełniacie, mimo, że wciąż wam na to zwracam uwagę. Kutas, jak porzypomniała @okonek powyżej, pierwotnie był tym wisiorkiem przy ubraniu więc kutasik przy czapce to zwykłe zdrobnienie tego elementu stroju a nie POZORNE zdrobnienie.

2 polubienia

Pudło! Kolacji w tygodniu zwykle nie jadam, bo obiad miedzy 17 a 18, a seriali żadnych nie oglądam od czasu gdy skończyło sie Ranczo…

1 polubienie

Ranczo ciągle gdzieś powtarzają.

1 polubienie

Z tą różnicą że jednak słowo kutas zmieniło swoje pierwotne znaczenie i tyczy się narządu albo jest negatywnym określeniem o człowieku w obecnym języku mój przykład tyczy się współczesnej formy Więc dzisiaj to generalnie dwa różne słowa współczesne i jedna mocno przedawniona której się nie używa

1 polubienie

no trudno.
czyli jadasz lunch i obiadokolacje?
a co do seriali? ostatnio w Pl to korzystalam glownie z witrualnej wypozyczalni filmow z kablowki. albo polowalam na cos w necie - i to raczej filmy, bo serialowa za bardzo nie jestem.

1 polubienie

@Sheev ale “kutas” jako narząd jest pochodnym “kutasa” w stroju, poprzez podobieństwo. Więc to jakby boczna linia. Zaś “kutasik” u czapki to wprost mały “kutas” w sensie wisiorka, a wiec zwykłe zdrobnienie pierwotnego znaczenia.

Ar - Arek ( powierzchnia , imię)

4 polubienia

bYŁO (MOJE) :slight_smile:

2 polubienia

:wink:
Nie szkodzi, że było. Chciałam dostać kilka lajków i dostałam :upside_down_face:

4 polubienia

Rydz, Rydzyk - Było? Wiem, że to nazwisko …

Jak nie to za chwile zaspamuję, obiecuję że ostatni raz :grin:

3 polubienia

Było, ale pisz. Może trafisz z czymś, co jeszcze nie było. :joy:

2 polubienia

bylo…

2 polubienia

Mnie to nikt nie chciał lajków dać…

3 polubienia