Dziś wcześniej, bo zaraz wyjeżdżam na majówkę do leśnej głuszy. Miłego wypoczynku (kto może)!
Rozwiązania poniższych zagadek poproszę przesyłać na PW do niedzieli 7 maja, dzień później podam rozwiązania.
3 Kalambur
Kłody, powierzchni miary.
Wyspy na wakacje by przeżyć czary.
4 Homofon spółki Bingola/Birbant
Dwa jamniki hasają,
Po polu biegają, niuchają.
Jeden z nich, ten _ _ _ _ _ _ , (6)
pod drzewem teraz _ _ _ _ _ . (5)
Drugi z nich, ten szerszy,
szuka za to świerszczy.
Ciekawe co tam wyczuł
ten pierwszy pod tym drzewem?
Wie ktoś może?
Bo ja nie wiem.
5 Anagram _ _ _ _ _ _ _ to raj dla wędkarzy, (7)
Każdy tutaj o trofeum marzy,
Od spławika oczu nie odrywa,
I czeka gdy krzyknie: „_ _ _ / _ _ _ _ !” (3+4)
Tuńczyk się trafił, czy może dorada?
Na pewno spora będzie zabawa.
6. Kalambur Birbanta
Wywar mięsa kawał smażonego,
zakłada krawcowa,
by palca mieć nie ukłutego…
Raz w życiu kupiłem cebulki tulipanów - w Amsterdamie. Tam tego pełno. A tulipany? Wyskakują potem z ziemi w najdziwaczniejszych kolorach … Szukam cebulek tulipana przezroczystego. Jak takie znajdziesz, daj znać jakoś, może być rebusem … Będę próbował rozwiązać.
Taki korektor wiecznie nie działa, jest obliczony na ileś tam korekcji i potem gnaj z nim do serwisa, by go nastawili na następne … A kto z nim pogna? Oczywiście benasek. Bo wygrał kulasy na loterii!!
Po pierwsze - jak nazywa sie technika malarska/graficzna składania czegoś z wielu kawałków? Mam zastoj umyslowy. W kwestii nazewnictwa.
Tulipany sa nieobliczalne - moze papuzie , newidzialna mutacja się trafiła i nie zauważyłeś? Jak odleciała?
Za trzy dni to ja ta plastyczna cholere dopadne z hipokampa.
A co do tulipanów - dziczeja i zwykle konczy sie na żółtych. Chyba,ze dzielisz cebulki i stosjesz zapylenie krzyzowe.
A gdzie tam dzielę, te dziwadła teściowej sprezentowałem, ja to może bym je tylko usmażyć umiał … Ale kto by tam cebulki smażył? Nikt. No, ewentualnie benasek, ale ten to chyba dziś postradał zmysły
No dobra, żartowałem, jutro birbant przyjeżdża